Opleiding tot Sociaal pedagogisch hulpverlener

Voor een baan als sociaal pedagogisch hulpverlener heb je een hbo-diploma Sociaal Pedagogische Hulpverlening  nodig. Deze hbo-opleiding kun je in een voltijd, deeltijd of duale variant volgen. Op sommige hogescholen maakt de hbo-opleiding SPH onderdeel uit van de brede bacheloropleiding Social Work.

Ook met een diploma hbo-Verpleegkunde, hbo-Psychologie of hbo-pedagogiek kun je aan het werk als sociaal pedagogisch hulpverlener.

Aangepaste studietrajecten

Heb je een verwante mbo-opleiding afgerond, zoals Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) of activiteitenbegeleiding (AB), of heb je specifieke werkervaring, dan is het mogelijk de opleidingsduur van de hbo-opleiding SPH te verkorten tot een driejarige opleiding. Wanneer je namelijk kunt aantonen dat je bepaalde competenties beheerst, kun je vrijstellingen krijgen voor onderdelen van de bacheloropleiding.

Vervolgopleidingen

Als je de hbo- opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening hebt afgerond, dan zijn er een groot aantal vervolgopleidingen, trainingen en cursussen die je kunt volgen. Een greep uit de vele mogelijkheden:

  • Post hbo-opleiding Samenlevingsopbouw.
  • Post hbo-opleiding Speltherapie.
  • Cursus Allochtone kinderen en spel.
  • Cursus Omgaan met emoties in spelbegeleiding.

Je kunt ook doorstromen naar een masteropleiding aan een universiteit, zoals Sociale Wetenschappen, Pedagogische Wetenschappen of Sociologie.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de sector Sociaal Sociaal pedagogisch hulpverlener Opleiding tot Sociaal pedagogisch hulpverlener