Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Media ICT Webdesigner

Webdesigner

Een webdesigner is iemand die websites ontwerpt en vormgeeft. Je moet daarbij met veel zaken rekening houden. Een website moet niet alleen fraai ogen, maar vooral ook toegankelijk, gebruiksvriendelijk én vindbaar zijn in zoekmachines als Google. Want wat heb je aan een website als deze niet wordt gevonden? Het ontwerpen en vormgeven van een website is dus complex en vereist niet alleen creatieve vaardigheden, maar ook technische know-how.

Wat zijn je taken?

Het ontwerpen van een website gaat in verschillende stappen:

  1. Tijdens een oriënterend gesprek breng je de wensen van de opdrachtgever in kaart. Wat wil hij met de site bereiken? Wat is zijn doelgroep? Welke uitstraling moet de website hebben? Het maakt nogal verschil of de opdrachtgever alleen een website wil om zijn producten te promoten (online brochure) of dat hij ze ook online wil verkopen.
  2. Nadat je al zijn wensen duidelijk hebt, ga je aan de slag met het eerste concept. Je maakt op de computer verschillende lay-outs en bedenkt welke vormen, kleuren, lettertypes en beeldmateriaal passen bij de ‘look en feel’ van de site. Heeft de opdrachtgever al een huisstijl, dan houd je daar in je ontwerp rekening mee. 
  3. Vervolgens presenteer je je voorstellen aan de opdrachtgever. Hij kan zijn voorkeur uitspreken en eventuele suggesties doen. In overleg wordt er een keuze gemaakt voor een ontwerp, waarna je deze verder uitwerkt en aanpast.
  4. Afhankelijk van de doelstelling van de website voegt de webprogrammeur - of jijzelf als je er voldoende verstand van hebt -  daarna verschillende interactieve modules aan de website toe, zoals een content management systeem of een betalingssysteem. Is dat gedaan, dan kan de site online.
  5. Werk je als zelfstandige webdesigner, dan houd je je daarnaast ook bezig met acquisitie en zul je geregeld je bedrijfsadministratie moeten bijwerken.

Waar werk je als webdesigner?

Als webdesigner kun je aan de slag bij bureaus voor webdesign, internetbureaus, communicatiebureaus, multimediabedrijven, reclamebureaus, marketingadviesbureaus of ict-bedrijven. Je kunt ook voor jezelf beginnen als freelance webdesigner. Je werkt dan voor verschillende opdrachtgevers.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Wat onderscheidt een topwebdesigner van een gewone webdesigner?

Een topwebdesigner combineert creativiteit en grafische technieken met een goede kennis van het internet, marketing, HTML en CSS. Hij is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en past deze ook in zijn werk toe. Hierdoor weet hij niet alleen bezoekers naar zijn sites te lokken, ze blijven er zo lang mogelijk én komen ook weer terug.

Hoe word je webdesigner?

Webdesigner is geen beschermd beroep. Iedereen die een beetje thuis is in HTML en een grafisch programma kan zichzelf in de markt zetten als webdesigner. Wil je echter gediplomeerd webdesigner worden, dan kun je een mbo-opleiding volgen aan een Grafisch Lyceum of een hbo-studie Communication & Multimedia Design of Grafische Vormgeving.

Cursussen en trainingen

Voor wie een drie- of vierjarige opleiding te lang vindt en liever een korte cursus of training webdesign volgt, zijn er legio mogelijkheden. Er zijn talloze sites die uitleggen hoe je zelf een website kunt maken. Ook de verschillende volksuniversiteiten en organisaties voor afstandsonderwijs, zoals LOI en NTI, bieden losse cursussen webdesign aan.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als webdesigner ben je een echte specialist. Je kunt in je functie groeien door meer complexere websites te ontwerpen of door leiding te geven aan een team van webdesigners en -programmeurs. In dat laatste geval dien je je naast je vakinhoudelijke kennis wel bij te scholen in ondernemers- en managementvaardigheden. Na een aantal jaren in een vast dienstverband gewerkt te hebben, kun je er ook voor kiezen om voor jezelf te beginnen.

Welke beroepen lijken er op?

Spreekt het creatieve aspect van het beroep van webdesigner je aan, dan kun je denken aan beroepen als:

Voel je je meer aangetrokken tot de technische kant, dan is het beroep van webprogrammeur wellicht iets voor jou.

En gaat je hart sneller kloppen van het (marketing)communicatieve aspect, oriënteer je dan eens op de volgende beroepen:

Aanbevolen boeken

Aanbevolen websites

Met dank aan Debby van Dongen van Conk Webdesign. Zij heeft onder meer de site van Carrièretijger vormgegeven.

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/taal-communicatie/media/ict/webdesigner Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger