Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Techniek Luchtverkeersleider Opleiding tot luchtverkeersleider

Opleiding tot luchtverkeersleider

Als luchtverkeersleider leidt je het vliegverkeer op en rond een luchthaven in goede banen. Je zorgt ervoor dat vliegtuigen veilig en op tijd kunnen opstijgen, landen en overvliegen. De veiligheid van veel mensen, installaties en kostbare vliegtuigen ligt in jouw handen. Verantwoordelijk werk dus. Luchtverkeersleider word je dan ook niet zomaar; er gaat een pittige selectieprocedure en opleiding aan vooraf. 

Wat ga je verdienen?

De opleiding tot luchtverkeersleider duurt vier jaar en wordt betaald door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). In die periode ontvang je een salaris. Heb je je diploma op zak, dan neemt je salaris flink toe.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De opleiding tot luchtverkeersleider duurt ongeveer vier jaar. Per jaar starten veertig studenten aan de opleiding. Er zijn vier startmomenten per jaar, waarvan de eerste twee momenten in het voorjaar liggen en de laatste twee in het najaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar – de initial training – is een basisjaar waarin je theoretische kennis en praktische vaardigheden opdoet. Je leert onder meer volgens welke regels je het vliegverkeer veilig en efficiënt leidt en hoe je radiotelefonie gebruikt. Ook vakken als meteorologie en aerodynamica staan op het programma. In simulatoren oefen je de praktijk. Aan het einde van het eerste jaar bekijk je welke luchtverkeersleidingsunit het beste bij je past. In het tweede gedeelte van de opleiding - de advanced training – ga je dieper in op de theorie en krijg je in simulatoren steeds complexere vaardigheidstrainingen. Aan het einde van de opleiding ga je aan de slag in de verkeerstoren of ‘op zaal’ en werk je met echt vliegverkeer. Uiteraard word je tijdens het werk intensief begeleid door een instructeur die je de fijne kneepjes van het vak leert.

Voldoe je (nog) niet aan de selectiecriteria?

Voldoe je (nog) niet aan de eisen om te solliciteren naar de functie van luchtverkeersleider of wil je eerst een erkend hbo-diploma halen, dan biedt de hbo-opleiding Aviation uitkomst. Wanneer je kiest voor de afstudeerrichting Air Traffic Management, kun je in het derde jaar van de opleiding beginnen aan de opleiding tot luchtverkeersleider. Uiteraard moet je de selectieprocedure dan wel met succes doorlopen hebben. Na vier jaar heb je dan je bachelordiploma Aviation Engineering plus een certificaat Air Traffic Management op zak.

Hoe zwaar is het?

De opleiding tot luchtverkeersleider is een pittige opleiding. Lang niet iedereen die eraan begint haalt het einde van de opleiding.

Welke toelatingseisen zijn er?

Vooraleer je aan de opleiding kunt beginnen, moet je eerst een strenge selectieprocedure doorlopen. Om aan de selectie te kunnen deelnemen, moet je aan een aantal basiseisen voldoen:

Deze eerste fase van de selectieprocedure bestaat uit een capaciteiten- en persoonlijkheidstest. Daarna volgen een interview, een assessment, een grading (fictief luchtverkeersleidersspel) en een Engelse taaltest. Tot slot word je medisch gekeurd. Alle onderdelen vinden verspreid plaats over zo'n 14 weken. Rond je de selectieprocedure met succes af, dan kun je aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je bovenstaande vragen met een volmondig ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding tot luchtverkeersleider wellicht iets voor jou. 

Welke opleidingen lijken erop?

Er zijn geen opleidingen die lijken op die tot luchtverkeersleider. Wil je graag in de luchtvaart werken, kun je denken aan de volgende hbo-opleidingen:

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/techniek/luchtverkeersleider/opleiding-tot Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger