Opleiding tot luchtverkeersleider

Als luchtverkeersleider leidt je het vliegverkeer op en rond een luchthaven in goede banen. Je zorgt ervoor dat vliegtuigen veilig en op tijd kunnen opstijgen, landen en overvliegen. De veiligheid van veel mensen, installaties en kostbare vliegtuigen ligt in jouw handen. Verantwoordelijk werk dus. Luchtverkeersleider word je dan ook niet zomaar; er gaat een pittige selectieprocedure en opleiding aan vooraf. 

Wat ga je verdienen?

De opleiding tot luchtverkeersleider duurt 2,5 tot 3 jaar en wordt betaald door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). In de opleidingsperiode ontvang je een salaris van ongeveer €26.500 bruto per jaar (peiljaar 2021). Wanneer je volledig bevoegd bent, verdien je bij Defensie €52.300 en bij LVNL ongeveer €75.000 bruto per jaar, wat daarna verder kan oplopen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

 • Multitasken. Je moet een helikopterview hebben en meerdere (complexe) situaties tegelijk kunnen overzien en beoordelen, zonder details over het hoofd te zien. Concentratie, een goed gezichtsvermogen en vooruit kunnen denken zijn hierbij onontbeerlijk.
 • Stressbestendigheid. Het is belangrijk dat je altijd het hoofd koel houdt, ook als het topdrukte is of als er iets mis dreigt te gaan. 
 • Besluitvaardigheid. Je moet snel de juiste beslissingen kunnen nemen en deze ook zelfverzekerd kunnen overbrengen. 
 • Samenwerken. Het leiden van het luchtverkeer is echt teamwerk, er is namelijk voortdurend contact tussen de drie controlecentra. Je moet dus goed in een team kunnen werken. 
 • Communiceren. Zowel mondeling als schriftelijk moet je je goed kunnen uitdrukken. Aangezien Engels de voertaal in het luchtverkeer is, is het belangrijk dat je de Engelse taal zowel mondeling als schriftelijk uitstekend beheerst.  
 • Verbeeldingskracht. Je moet driedimensionaal kunnen denken. Zeker wanneer er sprake is van beperkte hulpmiddelen moet je in staat zijn om je in je hoofd een beeld te vormen van de situatie in de lucht.

Hoe lang duurt het?

De opleiding tot luchtverkeersleider duurt  2,5 tot 3 jaar. Per jaar starten veertig studenten aan de opleiding. Er zijn twee startmomenten per jaar, een in het voorjaar en een in het najaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar – de initial training – is een basisjaar waarin je theoretische kennis en praktische vaardigheden opdoet. Je leert onder meer volgens welke regels je het vliegverkeer veilig en efficiënt leidt en hoe je radiotelefonie gebruikt. In simulatoren oefen je de praktijk. Aan het einde van het eerste jaar bekijk je welke luchtverkeersleidingsunit het beste bij je past. In het tweede gedeelte van de opleiding - de unit training – ga je dieper in op de theorie en krijg je in simulatoren steeds complexere vaardigheidstrainingen. Aan het einde van de opleiding ga je aan de slag in de verkeerstoren of ‘op zaal’ en werk je met echt vliegverkeer. Uiteraard word je tijdens het werk intensief begeleid door een instructeur die je de fijne kneepjes van het vak leert.

Hoe zwaar is het?

De opleiding tot luchtverkeersleider is een pittige opleiding. Lang niet iedereen die eraan begint haalt het einde van de opleiding.

Welke toelatingseisen zijn er?

Vooraleer je aan de opleiding kunt beginnen, moet je eerst een strenge selectieprocedure doorlopen. Om aan de selectie te kunnen deelnemen, moet je aan een aantal basiseisen voldoen:

 • Je bent minimaal 17 en maximaal 30 jaar oud.
 • Je gezichtsvermogen heeft een maximale afwijking tussen -6 en +5 en je bent niet kleurenblind.
 • Je opleiding is minimaal vwo of een hbo-propedeuse.
 • Je bent bevoegd om in de EU te mogen werken.
 • Je beheerst de Nederlandse taal ten minste op B2-niveau.

Deze eerste fase van de selectieprocedure bestaat uit een capaciteiten- en persoonlijkheidstest. Daarna volgen een interview, een arbeidsproef, een assessment en een job-sample. Tot slot word je medisch gekeurd. Alle onderdelen vinden verspreid plaats over zo'n 14 weken. Rond je de selectieprocedure met succes af, dan kun je aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 • Heb je een goede fysieke conditie?
 • Heb je geen ernstige oogafwijking? 
 • Ben je niet kleurenblind?
 • Ben je een doorzetter?
 • Ben je stressbestendig?
 • Ben je een echte teamplayer?
 • Spreekt de luchtvaartwereld je enorm aan?
 • Heb je zin om je tanden te zetten in een pittig opleidingstraject?

Kun je bovenstaande vragen met een volmondig ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding tot luchtverkeersleider wellicht iets voor jou. 

Welke opleidingen lijken erop?

Er zijn geen opleidingen die lijken op die tot luchtverkeersleider. Wil je graag in de luchtvaart werken, kun je denken aan de volgende hbo-opleidingen:

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Techniek Luchtverkeersleider Opleiding tot luchtverkeersleider