Weet je eindelijk wat je wilt, komt de volgende vraag!
Loopbaanadviseur Fré Dekkers reageert op de vraag van Marieke in het forum:
Weet je eindelijk wat je wilt, komt de volgende vraag!
Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Marieke, ben nu 27, afgestudeerd als docent beeldende kunst en vormgeving en besloot een tijd geleden dat ik niet voor de klas wil staan. Op dit moment heb ik mijn eigen bedrijf in de verkoop van kralen en sieraden en werk ik in de kinderopvang en als activiteitenbegeleider.
Na heel wat omzwervingen weet ik nu wat ik echt wil. Ik wil mijn eigen bedrijf en ik wil graag een baan waarin ik mensen kan begeleiden. Ik denk hierbij aan jongvolwassenen of volwassenen. Mensen begeleiden bij beroepskeuze of mensen begeleiden naar werk. Ik denk hierbij aan traject- of loopbaanbegeleiding. Nu komt mijn vraag: Weet iemand hoe ik op deze plek kan komen? Moet ik hier een studie voor gaan volgen of zijn er ook andere manieren om op deze plek te komen?
Marieke
Antwoord van Fré Dekkers op de loopbaanvraag van Marieke
Gefeliciteerd! Je bent er uit, je weet wat je wilt: je wilt mensen begeleiden, je wilt loopbaanbegeleider of trajectbegeleider worden. Je weet wat je wilt: het grote avontuur kan beginnen! Maar wacht even. Voor een grote carrièreswitch is voorbereiding en vastberadenheid nodig. Voordat je dus je hoofd gaat breken over de weg, is het slim nog eens goed stil te staan bij je plannen. Een manier om dat te doen is je droom te visualiseren. Dit geeft je de bevestiging dat dit doel echt is wat jij wilt en het dwingt je om je verlangen om te zetten in concrete beelden. Uit onderzoek is gebleken dat een helder beeld van je doel de kans op succes aanmerkelijk vergroot. Dus aan de slag! Mijn antwoord heeft vooral betrekking op de juiste houding die je zal helpen je plannen te realiseren. Hoe dit er precies uit zal zien, is jouw avontuur. Het feit dat je in het forum van Carrièretijger je vraag hebt gesteld, zegt me dat je in ieder geval de moed hebt om op pad te gaan.
Als je kon toveren, een visualisatieoefening
Ga op een rustige plek zitten waar je ongestoord een uur kunt schrijven. Stel je voor dat je (over x aantal jaar) je ideale situatie hebt bereikt. Laat je fantasie de vrije loop. Je hoeft je in deze fase niet af te vragen of het mogelijk is wat je wilt. Lees gewoon de vragen hieronder, kijk wat er in je opkomt en schrijf dat op.
- Waar ben je? hoe ziet je werkomgeving eruit? Wat doe je de hele dag? Wie zijn er om je heen?
- Wat maakt jou bijzonder geschikt om dit werk te doen? Noem 5 vermogens die je hebt (of nog wilt ontwikkelen) die je van pas komen.
- Voel wat je bezielt. Waarom vind je dit leuk? Waarom is het zo fijn dit werk te doen? Wat beweegt je? Wat probeer je te bereiken? Wat is je missie?
- Wat levert dit op voor jou? Wat doet het met je als je wens in vervulling gaat?
Lees je verhaal nu over en ga na wat de essentie is voor jou. Waarom past dit bij jou? Benoem de elementen in dit werk die het voor jou de moeite waard maken.
En dan de realisatie
Als je door de vorige oefening echt enthousiast bent geworden over je ideale situatie, dan wordt het tijd voor de realisatie van je plannen. Er zijn vele wegen naar Rome en jij moet het op jouw manier doen. Maar, ik voel dat je ongeduldig wordt. Hoe ga je dit nu aanpakken?
Investeer in jezelf
Maak structureel tijd vrij om je te oriënteren. Reserveer hiervoor wekelijks tijd in je agenda. Ga na welke opleiding of cursus jou aanspreekt en bij jouw doel past. Er zijn allerlei cursussen of opleidingen mogelijk. Je kunt kiezen voor een opleiding specifiek op het gebied van loopbaanbegeleiding, maar er zijn ook opleidingen die je leren mensen in het algemeen te begeleiden. Voorbeelden hiervan zijn Rationele Emotieve Therapie (RET), Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) of opleidingen tot coach. Sommige opleidingen kun je heel snel doen, bij andere krijg je veel meer tijd om praktisch te oefenen. Het leuke is dat je dan niet alleen leert mensen begeleiden, maar dat je ook bezig bent met zelfontwikkeling, want tijdens de oefeningen ben je wisselend coach of cliënt. Veel opleidingen kun je naast je werk doen. Ze vinden een paar keer per maand plaats in het weekend of ’s avonds. Maar er zijn ook fulltime opleidingen.
Zorg ervoor dat je alle varianten op een rij krijgt en denk goed na over welke begeleiding je mensen wilt bieden. Bekijk websites, bezoek open dagen, praat met mensen uit het vak (bel een bureau op en vraag of je een half uurtje met hen over het vak kunt praten), vertel je doel aan vrienden en kennissen, misschien hebben ze goede tips.
Kies heel bewust een opleiding waar je enthousiast van wordt en die echt goed bij jou past. Het zou best een lange weg kunnen worden, dus zorg dat je geniet van de reis!
Weet jij ook precies wat je wilt, maar vind je het, net als Marieke, lastig om je droom te verwezenlijken? Schrijf erover in het forum en wellicht kunnen anderen je helpen.
Denk in kleine reële stappen en benut alle kansen die op je weg komen
Soms missen we kansen die vlak voor ons liggen, omdat we onze blik zo strak op de horizon hebben gericht. Kijk goed wat er nu al aanwezig is in je leven om je doel dichterbij te brengen. Wat kun je op korte termijn doen om je kansen te vergroten? Is het misschien mogelijk om in je huidige werk ervaring op te doen? Bestaan er functies waar je nu al op kunt solliciteren en die je de mogelijkheid geven meer ervaring op te doen? Je bent al ondernemer, kun je je talenten combineren? Via de mail heb je me al verteld dat je al bezig bent met het begeleiden van mensen door het geven van workshops (glaskralen en sieraden maken). Kun je dit nog verder uitbreiden?
Maak een tijdlijn
Teken een tijdlijn en verdeel de lijn in stukjes van bijvoorbeeld een half jaar. Als je over 5 jaar je doel wilt hebben bereikt, wat zijn dan mogelijke tussenstappen? Waar ben je over een jaar en welke acties kun je per periode ondernemen? Zo kun je ook tussentijds evalueren of je op de goede weg bent en je plannen waar nodig aanpassen.
Denk in mogelijkheden
Blijft positief naar je doel werken. Denk bij elke beer op de weg: hoe kan ik dit probleem aanpakken? Twijfel is menselijk; het gaat er om hoe je erop reageert. Ga na waar je precies over twijfelt, schrijf het op of praat erover met iemand en zoek naar de beste oplossing.