Nienkes weloverwogen keuzes

Nienke van Osch wilde een hbo-opleiding op haar cv. Ze hoefde niet lang na te denken welke opleiding het moest worden. "Als je wat ouder bent, weet je beter wat je wil en maak je pragmatische keuzes."

Wat doe je nu?

Nienke

"Ik heb nooit een studie afgemaakt omdat ik op mijn 21e mijn eerste kind kreeg. Toen mijn kinderen groter werden, ging het toch kriebelen en na lang twijfelen wat voor werk ik wilde gaan doen, kwam ik bij het UWV. Daar ben ik met allerlei cursussen snel doorgegroeid naar procesbeheerder. Dat is een behoorlijk specialistische juridische functie op hbo-niveau."

Waarom nu een opleiding?

"Ik werk nu een aantal jaar bij het UWV. Ik ben op mbo-niveau begonnen, maar al snel naar een functie op hbo-niveau doorgegroeid door allerlei interne cursussen te volgen. Het gevaar dreigt nu dat ik me te specialistisch ontwikkel en ik wil misschien binnen een paar jaar ergens anders solliciteren. Daarom zocht ik naar een wat bredere hbo-opleiding om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Bovendien ben ik nu 37. Als ik nog wil profiteren van mijn investering in een studie, dan moet ik het nu doen."

Hoe heb je een keuze gemaakt?

"Ik ben uitgegaan van mijn eigen competenties en dat zijn analyseren, overtuigen, adviseren en organiseren. Dat zijn vaardigheden die je bij uitstek kunt gebruiken bij juridisch werk. En dat trekt me, bijvoorbeeld voor de rechterlijke macht. Daarom heb ik voor hbo-rechten gekozen. Daar kun je veel kanten mee op. Ik had ook voor een universitaire studie kunnen kiezen, maar ik voel juist veel voor het praktische werk. Bovendien zou dat veel zwaarder zijn en langer duren."

Bevalt het?

"Het is een leuke studie die me brengt wat ik nodig heb. Het studeren valt me wel zwaar. Ik ben eigenlijk met alles een beetje gejaagd. Maar het is wel te doen. Ik heb een gezin met vier kinderen, een drukke baan én een studie ernaast, en ik wil ook nog sporten en een sociaal leven hebben. Dat lukt alleen als je alles heel efficiënt aanpakt. En dat is het voordeel van studeren op latere leeftijd; je kúnt veel beter organiseren. En ‘licht denken’, dat is mijn geheim."

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil een hbo-diploma Nienkes weloverwogen keuzes