Erik: nieuw en verbeterd

Wat is het probleem?

Erik

“Bij het reclamebureau ben ik al jaren copywriter; ik schrijf pakkende korte teksten voor folders en advertenties. Ik ben daar goed in, dus eigenlijk is er geen probleem. Maar de laatste tijd begint het te knagen. De meeste copywriters van mijn leeftijd zijn inmiddels doorgegroeid naar banen waarin ze meer verantwoordelijkheid hebben. Ze hebben hun eigen accounts, beheren zelf hun budgetten en managen hun campagnes. Ze geven leiding aan andere interne medewerkers. Ik doe ook wel organisatorisch werk, maar dat is tot nu toe wat hap-snap. Ik wil nu serieus werk gaan maken van mijn ontwikkeling en daarom ben ik met onze personeelsadviseur gaan praten.”

Welke competenties moet je verbeteren?

“Samen met Lilian, de adviseur, heb ik een POP geschreven. We hebben daarbij het competentieprofiel van een project manager als uitgangspunt genomen. Per competentie heb ik mezelf een cijfer gegeven van 0 tot 5. Schriftelijk communiceren bijvoorbeeld, kreeg een 5. Maar doelen stellen en voortgang controleren kregen bijvoorbeeld allebei een 3. Dat zijn heel belangrijke competenties en daarom heb ik in mijn POP beschreven hoe ik daaraan wil gaan werken."

Hoe ga je dat aanpakken?

"Met de directeur van het bureau heb ik het plan besproken. Hij waarschuwde me wel dat hij me niet diréct een meer leidinggevende functie kan aanbieden, maar dat hij er wel rekening mee gaat houden. Het gaat momenteel niet zo goed in de reclame. Daarom wil hij maar de helft van de kosten betalen. Dat vind ik ook redelijk. Het is tenslotte mijn eigen wens. Ik wil beginnen met een aantal korte cursussen op het gebied van persoonlijke effectiviteit en projectmanagement. Een complete opleiding zie ik op dit moment niet zitten. Dat hou ik niet vol, ik ken mezelf. Samen met Lilian heb ik een plan gemaakt om elke maand een vaardigheid te gaan uitproberen in mijn werk. Volgende week ga ik bijvoorbeeld een teamvergadering voorbereiden en voorzitten. En ik heb met de account manager afgesproken dat ik de eerstvolgende offerte schrijf voor ons team."

Gaat dat lukken?

“Ja, ik ben heel gemotiveerd en ik heb vertrouwen in wat ik kan. Ik geloof dat mensen meer kunnen leren dan ze denken. Competenties zijn geen magische eigenschappen die je hebt of niet hebt. Ik ken collega's die echt gegroeid zijn in het schrijven door verschillende technieken uit te proberen. Dus kan ik ook groeien in mijn organisatorische vaardigheden. Misschien moet ik over een half jaar maar een productlancering organiseren: Erik: nieuw en verbeterd!"

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil mijn competenties verbeteren Erik: nieuw en verbeterd