Joris gaat stap-voor-stap hogerop

Joris van Dijk heeft een lang studie-werktraject achter de rug bij het bedrijf waar hij al achttien jaar werkt. Maar hij heeft geen spijt van zijn lange weg. Zijn kennis is meegegroeid met zijn werkervaring.

Waarom ben je niet meteen gaan studeren?

Joris

“Ik had een wilde middelbare schoolcarrière. Ik was zoals wel meer pubers niet zo geïnteresseerd in studeren en maakte pas na vele omzwervingen mijn havo af. Ik was net achttien. Toen moest ik in militaire dienst. Daarna leerde ik wel dat als je geen opleiding hebt, je de meest verschrikkelijke baantjes krijgt. Ik dacht: ‘Ik moet echt een beroep kiezen dat ik leuk vind, anders wordt de rest van m’n leven helemaal niks.’ Voor militaire dienst had ik al wat uitzendwerk gedaan bij de Nationale Investeringsbank, tegenwoordig NIB Capital. Daar ging ik weer werken, op het archief."

Hoe kwam je verder bij de bank?

"Mijn baas zei al vrij snel tegen me dat ik via het werk een avondopleiding kon gaan doen. Mijn baas, en ook mijn personeelsmanager, waren tevreden over mijn functioneren. Ik wilde eigenlijk meteen met een hbo-opleiding starten. Maar in overleg met de bank heb ik toch eerst maar gekozen voor een mbo Bedrijfsadministratie, omdat ik vanwege militaire dienst twee jaar niet had gestudeerd. Ik merkte dat de combinatie werken en leren, dus de duale vorm, eigenlijk heel prettig is. Overdag pas je in de praktijk toe wat je ’s avonds in de theorie leert. Ik haalde deze opleiding in drie jaar. Dat gaf me zelfvertrouwen. Tja, hoe groeide ik toen verder... Ofwel je ziet een interne vacature en je solliciteert ernaar, of er komt een functie vrij en ze vragen je ervoor. Ik heb beide situaties gekend. Eerst ben ik naar de afdeling financiële administratie doorgestroomd, en vervolgens naar de afdeling productadministratie. Daar hield ik me bezig met kredieten. Dat was wel een verbetering, maar het waren nog steeds routinematige handelingen, mutaties verwerken en zo."

Waarom koos je voor een hbo-studie?

"Ik had altijd al de gezonde instelling dat ik mezelf wil ontwikkelen. Het belangrijkste is toch dat je je talenten gebruikt. En dat de opleiding die je kiest bij je past. Na een paar jaar kon ik op productadministratie niet meer verder groeien, terwijl het werk me ging vervelen. Toen ben ik hbo Bedrijfseconomie gaan doen. Commercieel ben ik niet sterk, maar ik heb wel veel cijfermatig inzicht. Deze opleiding was best pittig. Ik moest heel gedisciplineerd werken en een bepaald studieritme aanleren. Ik heb het gelukkig in vier jaar gehaald. Doordat je zo'n studie doet, krijg je veel meer inzicht in je eigen functie binnen de organisatie en sowieso hoe de organisatie in elkaar zit. Daardoor kun je beter voor jezelf doelen stellen."

Hielp je werkgever je om verder te groeien?

"Ja, in de financiële wereld is het heel normaal om jezelf te verbeteren en een extra opleiding te doen. Werkgevers willen graag medewerkers helpen ontwikkelen met hun carrière, mits de studie aansluit bij je werkzaamheden. Ik kreeg op m’n 29ste, toen ik bijna klaar was met Bedrijfseconomie, de kans om bij de afdeling waar ik toen werkte manager te worden. Nu ik eenmaal een tijd manager ben, wil ik nog verder. Ik wil weten waar mijn grenzen liggen. Daarom ben ik met Bedrijfskunde begonnen aan de universiteit. Ik durfde daarmee te beginnen, omdat ik inmiddels goed zelfstandig kan leren."

Gaat dit ook zo makkelijk?

"Mja, ik ben alweer in de eindfase: de scriptie. Maar nu is het écht lastig. Ik heb de scriptie te lang uitgesteld. Ik heb in de tussentijd nog een reisje om de wereld gemaakt en een kind gekregen. Moet kunnen, dacht ik. Nou, dat is dramatisch, de combinatie studeren en kinderen. Die eindfase lijkt eindeloos te duren. Ik ben al bijna twee jaar met die scriptie bezig. Mijn mentor op het werk zit me echt achter de broek. Mijn werkgever betaalt mee aan het collegeld en heeft me ook in werktijd onderzoek laten doen voor mijn scriptie. Daar wil hij nu wel eens resultaat van zien." 

Wat leveren deze studies je nu op?

“Studies zetten deuren open. Met ervaring en kennis kun je zelf gaan kiezen. Ik kan nu bijvoorbeeld makkelijker overstappen naar een andere baan.
Ik ben inmiddels leiding gaan geven aan een andere afdeling. Dat is leuk, want deze heb ik samen met een paar andere mensen opgezet. Hij is nog klein, maar ik ben dankzij deze opleidingen toch van een soort archivaris tot manager opgeklommen. En het belangrijkste is nog wel dat ik met plezier naar mijn werk ga.”

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil hogerop Joris gaat stap-voor-stap hogerop