Martin wil invloed

Martin (31) heeft de tijd genomen om erachter te komen in welke richting hij verder wil. Hij heeft eerst onderzoek gedaan naar wat hij echt wil en wat zijn sterke en zwakke punten zijn.

Martin

Wat doe je nu?

"Ik heb na mijn mbo-opleiding Bouw meteen een baan gevonden als werkvoorbereider voor een bureau dat specialist is in de zogenaamde utiliteitsbouw. We bouwen kantoren en ziekenhuizen. Toen ik begon zat ik elke dag buiten op de bouwplaats. Mijn baas had iemand nodig die zich wilde specialiseren in funderingen. Dat vond ik heel leuk. Maar eigenlijk heb ik daarna 'per ongeluk' promotie gemaakt en nu zit ik de hele dag te tekenen en te rekenen. Dat is eigenlijk heel saai. En waar ik van baal is dat al die vierkante meters kantoor die wij neerzetten soms maanden leeg staan. Dat is gewoon geld weg gooien. Vroeger kon me dat niet schelen, maar als ik kijk hoe lang ik heb moeten zoeken naar een betaalbaar huis, vind ik dat het gewoon niet meer klopt."

Wat wil je dan wel?

"Die ergernis op mijn werk, dat begon me op te vreten. Eerst dacht ik dat ik de bouw uit wilde, maar toen ik op vakantie was, merkte ik dat ik toch steeds weer naar mooie gebouwen liep te kijken. De keuze die ik op mijn 16e voor de bouw heb gemaakt, is een goede geweest. Dat kwam uit een van de eerste testen die ik deed: een beroepskeuzetest. Daarna heb ik mijn sterke punten en kansen op een rij gezet met een persoonlijke SWOT-analyse. Mij werd duidelijk dat ik goede managementvaardigheden heb. Ik blijk ook commercieel inzicht te hebben! Als hobby verkoop ik heel veel spullen van vrienden op Marktplaats. Nooit gedacht dat dat verkopen een talent van mij is. Ook vind ik het niet moeilijk om met spanning en risico's om te gaan ."

Wat heb je met de uitkomsten van die tests gedaan?

"Ik heb nog eens goed nagedacht over mijn huidige werk en wat me daar zo aan irriteert. En mijn vriendin zei: 'Kun je niet iets doen aan die leegstand, waar je altijd over loopt te zeuren?' En toen had ik het: ik wil invloed hebben op wat en hoe er gebouwd wordt, en daar heb je een hbo-opleiding voor nodig. 

Uiteindelijk kwam ik uit bij hbo facility management, een opleiding die mijn aanleg voor techniek en interesse in verkopen en managen combineert. Ik doe deze opleiding nu in deeltijd."

Bevalt het?

"Het is zwaar. Tijdens de stage die ik nu loop assisteer ik bij een project waarin we een kantoor dat voor een groot bedrijf bedoeld is gaan ombouwen naar een woon-werk-plek voor kleine bedrijven. Wat daar allemaal bij komt kijken! Ik moet met heel veel partijen samenwerken en besluiten nemen over ontzettend veel zaken. Terwijl ik bij mijn huidige baan veel meer een specialist ben en werk met een kleine ploeg mensen. Het schriftelijk rapporteren dat bij het werk hoort, vind ik heel moeilijk. Mijn vriendin kijkt alles na wat ik schrijf. Mbo is toch echt wel een stuk makkelijker dan hbo!

Toch vind ik het studeren zelfs nog leuker dan ik had verwacht. En de afwisseling tussen studeren en werken bevalt me ook prima. Ik probeer al in mijn huidige werk dingen toe te passen die ik leer over vastgoedbeheer. En ondertussen knip ik alvast vacatures uit."

Wat vindt je baas ervan?

"Hij weet dat ik studeer. Maar ik doe het liever op eigen kracht. Dan kan ik straks zelf beslissen of ik ga solliciteren of probeer binnen zijn bedrijf een andere functie te krijgen."

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil iets anders, maar wat? Martin wil invloed