Ik wil iets anders, maar wat?

Het loopt niet meer lekker op je werk. Je ergert je aan je collega's. Met tegenzin stap je 's ochtends uit bed. Je stopt al je energie in je hobby, want daar ben je tenminste écht goed in! Het wordt tijd om eens diep over je wensen na te denken.

Loopbaankeuzes

In Carrière lees je hoe je dat slim aanpakt. Door bijvoorbeeld

Als je nog helemaal geen idee hebt welke kant je op wilt, klik je gewoon eens een paar Beroepen aan die je nieuwsgierigheid prikkelen. Ga af op je vooroordelen.

  • Wil je als office manager de baas spelen over je collega's?
  • Of als beleidsmedewerker de deur bij iedereen plat lopen zodat je alle beslissers op je hand krijgt?
  • Of als producer de moeder van alle soaps gaan maken?
  • Of als intercedent de hele dag aan de telefoon hangen?

Met de meeste hbo-opleidingen kun je heel veel kanten op. Veel studenten ontdekken tijdens hun opleiding pas wat ze willen worden. Dus, heb je nog geen beroep voor ogen, lees dan beschrijvingen van een paar heel verschillende opleidingen en bedenk voor welk soort werk je aanleg hebt. Bijvoorbeeld:

Bij de opleidingen staat welke competenties je ermee ontwikkelt. Passen die bij jou? In Functioneren worden al die competenties uitgelegd. Hoe weet je of je

Martin heeft een nieuwe richting gevonden

Martin
“Ik was al een tijd niet tevreden met mijn werk. Na het vmbo heb ik gekozen voor de mbo-opleiding bouwkunde omdat er in de bouw meestal genoeg werk is. Ik ben werkvoorbereider, maar ik loop me vaak te ergeren aan de lelijkheid van de projecten die we doen, en ik baal ervan dat die panden zo lang leeg staan. Maar ik wist niet wat ik dan wél wilde. Een tijd onbetaald verlof nemen om er full-time over na te denken? Ik heb net een huis gekocht, dus dat zit er echt niet in.

Toen ben ik me eens gaan verdiepen in de beroepskeuzetests van tegenwoordig. Het was voor het eerst sinds de middelbare school dat ik zoiets gedaan heb. Ik heb vooral veel gehad aan de persoonlijke SWOT-analyse. Mede door die test heb ik ontdekt dat ik goed zou zijn in verkopen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de hbo-opleiding facility management, omdat die ook de specialisatie vastgoedmanagement heeft. De bouw vind ik nog wel leuk maar ik wil geen gebouwen meer neerzetten, maar verkopen!"

Lees in Martins verhaal hoe hij tot deze keuze kwam.

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil iets anders, maar wat?