Nita's opleidingenavontuur

Wat was je eerste studiekeuze?

Nita

"Na mijn eindexamen havo had ik grootse plannen: al backpackend de wereld over! Na een jaartje Australië hield ik het voor gezien. Geen geld meer en ik wilde meer met m’n hersens doen dan in pubs werken. Omdat ik op de middelbare school een echte boekenfreak was, ging ik een hbo Informatiedienstverlening doen. Deze opleiding beviel goed. Media, boeken, artikelen, een heerlijke wereld. Ik kreeg vrij snel daarna een baan als documentalist bij een bibliotheek. Op zich leuk werk, maar wel wat eentonig. Het kwam toch vooral neer op het vastleggen en beschrijven van boekentitels en artikelen, en knipselmappen samenstellen. Het ging na verloop van tijd tegenstaan. Ik verlangde terug naar mijn vrije bestaan in Australië."

Waarom begon je aan een nieuwe opleiding?

"Een beroep met meer vrijheid leek me beter passen. En door steeds tussen die boeken te zitten, kreeg ik steeds meer zin om zelf te gaan schrijven. Ik vond dat mijn sociale en creatieve kant te kort werd gedaan in mijn werk. Ik wilde gewoon veel contact met mensen en ook een wat energiekere baan. Meer op pad zijn, en een gezonde afwisseling in mijn werkzaamheden. Tijd dus om te gaan denken over welk beroep me echt lag en wat voor professionele eigenschappen ik had. Mijn leraar nederlands op de havo zei vroeger al dat ik goed schreef. En dat ik vlot communiceer met anderen, weet ik ook van mezelf. Uiteindelijk besloot ik mijn schrijftalent de kans te geven en schreef ik me in voor een bachelor Journalistiek.

Was deze keuze meteen al duidelijk voor je?

"Nee, zoals je van een informatiespecialist mag verwachten, heb ik me natuurlijk eerst grondig verdiept in verschillende opleidingen. Ik wist nog niet veel af van de huidige BAMA structuur. Die heb ik eerst bestudeerd. Zo stuitte ik op de specialisatiemogelijkheden die de major/minor constructie biedt. Ook interessant. Wat richting betreft, keek ik vooral naar studies op het gebied van taal en communicatie, maar ook de wereld van economie en management trok me aan. Ook oriënteerde ik me op korte cursussen en trainingen, bijvoorbeeld de verschillende opleidingen tot communicatiemanager. "

Kreeg je via deze opleiding de baan die je wilde?

"Journalist worden was natuurlijk mijn droom. Maar iets als persvoorlichter of als bureauredacteur bij een uitgever werken, leek me ook heel aantrekkelijk. Je hebt het alleen niet altijd voor het zeggen. Via een vacaturebank vond ik na mijn studie een parttime aanstelling als webredacteur bij een grote reisorganisatie. Ik werk daar nog steeds. Ik vind het leuk, maar ik mis het contact met de buitenwereld.  Het plaatje is nog niet compleet zo."

Dus toch maar weer een andere kant op?

"Niet echt. Ik blijf in de reiswereld. Ik ben enthousiast geworden voor een carrièreswitch door de verhalen van m’n collega’s. Er zit bij mij op kantoor een aantal inkopers die afwisselend hier werken en dan weer voor een maand of drie naar het buitenland vertrekken om nieuwe vakantiebestemmingen te zoeken of uit te testen. Ik ben een beetje jaloers op ze. Ze vertellen echt prachtige verhalen over hun reizen. Dat backpack-gevoel komt nu weer helemaal terug. Zo’n leven ligt me toch meer. Ik heb besloten dat ik, zodra er een interne vacature vrij komt, direct ga solliciteren. Ik zal wel mijn commerciële vaardigheden moeten ontwikkelen. Daarom heb ik me alvast ingeschreven voor NEVI 1, deze cursus staat goed aangeschreven in de inkopersbranche. Ik lijk wel een beetje opleidingsverslaafd! Maar dit is echt het laatste wat ik ga doen!"

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil een ander beroep Nita's opleidingenavontuur