Ik wil een ander beroep

Je vader was misschien zijn heel leven politieagent. Dat wilde hij als kind al worden en dat werd hij dus. Veel vaders en moeders hebben tot hun pensioen hetzelfde beroep. Als kind wilde jij brandweerman, stewardess of piloot worden. Op je 16e had je alleen maar een vaag idee. Ik wil iets met...dieren, kinderen, verkopen, reizen of computers. Na je opleiding ben je 'iets' geworden, maar dat blijkt toch niet bij je te passen. Hoe vind je een ander beroep?

Nita wilde iets met boeken en nu iets met reizen
Nita
Nita (33) is van het avontuurlijke type: veel durf, extravert, en heel flexibel in de omgang met mensen. Omdat ze als kind een echte boekenwurm was, deed ze na de havo de hbo-opleiding Informatiedienstverlening. Maar het werk van een documentalist in de bibliotheek, sloot niet aan bij haar creatieve en drukke persoonlijkheid. Ze ging serieus nadenken over wat voor beroepen werkelijk bij haar zouden kunnen passen en wat haar specifieke vaardigheden zijn. En ook welke opleiding daar natuurlijk bij hoort.

Rapporten schrijven vond ze het leukste aan haar huidige baan, dus besloot Nita zich in te schrijven voor een deeltijdopleiding Journalistiek. Na deze te hebben afgerond, kreeg ze een parttime functie als webredacteur voor de site van een grote reisorganisatie. Ondernemend als ze is, heeft ze inmiddels al weer een nieuwe baan op het oog: reisinkoper. Lekker avontuurlijk én veel contact met mensen. Ze wil deze carrièreswitch bij haar huidige werkgever realiseren. Die vindt het een goed plan en betaalt voor haar een korte opleiding tot inkoper via een particulier instituut.

Lees er meer over in Nita’s opleidingenavontuur.

Ga veel lezen over beroepen. Van het ene beroep kom je bij het andere, tot je een beroep vindt waaraan álles je leuk lijkt.

Je kunt ook je huidige beroep eens goed analyseren. Wat doe je nu eigenlijk de hele dag? Welke taken en rollen vind je het leukst? Wat doe je om goed te functioneren? De vaardigheden die je nu gebruikt, kun je ook in andere beroepen toepassen.

  • Empathie is belangrijk voor een hulpverlener, maar ook voor een inkoper. Beiden moeten weten wat de ander nodig heeft.
  • Een manager kan voorzitten; een PR-adviseur moet ook dat kunnen.
  • Een kok is heel flexibel, een hotelmanager ook!

In de rubriek Carrière vind je een aantal manieren om jezelf te onderzoeken. Niet alleen wat de geijkte beroepskeuzetest oplevert, maar ook wat je eraan hebt als je je eigen persoonlijkheid beter snapt.

Ik wil geen baan in mijn studierichting. Wat nu?

Roque heeft een hbo-opleiding Commerciële Economie gedaan, maar voelt niets voor commerciële functies. Dus vraagt hij advies in het forum van Carrièretijger. Een loopbaanadviseur geeft hem een aantal praktische opdrachten.

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil een ander beroep