De talentenjacht van Jessica

Waarom ben je als secretaresse gaan werken?

Jessica

"Mijn eerste baan als leerkracht was een afknapper. Ik kreeg nauwelijks begeleiding. Mijn klas had dat jaar al twee keer een andere juf gehad en was daardoor heel onrustig. Van mijn idealen kwam niets terecht. Het was gewoon pappen en nathouden. Toen zag ik ineens de vacature van secretaresse op de redactie van een blad over opvoeden. In een opwelling heb ik gesolliciteerd. Dan kan ik toch nog iets met mijn pabo-kennis doen, dacht ik. Tot mijn stomme verbazing werd ik meteen aangenomen!"

Kon je bij je sollicitatie je sterke kanten al noemen?

“Nee, ik heb gezegd dat ik heel accuraat ben, omdat ik dacht dat dat voor de baan belangrijk werd gevonden. Maar accuraat ben ik helemaal niet. Het kost me juist heel veel moeite om minder slordig te zijn. Gelukkig valt het nog niemand op. Ik vond het raar dat ik bij mijn sollicitatiegesprek niet spontaan mijn sterke kanten kon zeggen en toen ben ik erop gaan letten. Ik merkte dat ik aanleg heb voor sommige professionele vaardigheden, zoals onderhandelen en samenwerken in een team."

Kun je een voorbeeld noemen?

"Er was een ruzie op kantoor tussen een bureauredacteur en een freelancer over een tekst die hij had aangeleverd. De sfeer was op dat moment echt niet prettig. Ik heb toen geprobeerd met tact en inlevingsvermogen beide partijen te sussen. Ik heb naar het verhaal van de bewuste freelancer geluisterd en met hem overlegd. Hij ging uiteindelijk akkoord om de tekst te herschrijven.”

Welke vaardigheden heb je door deze baan leren ontwikkelen?

“Toen ik met dit werk begon, was ik helemaal niet zo assertief en initiatiefrijk. Ik durfde zelf nooit met kritiek aan te komen. Toch was ik niet echt tevreden over het blad. Ik vond dat bijvoorbeeld de marketingafdeling de potentiële lezers niet goed aansprak op hun behoeftes. Volgens mij konden we meer abonnementen werven als we de lezers meer op vernieuwende opvoedingsinzichten wezen. Maar dan moest de samenwerking tussen de redactie en marketing beter worden. Na verloop van tijd meende ik dat het toch goed zou zijn als ik wat deed met mijn inzichten. Om wat meer voor mezelf te leren opkomen, heb ik toen in de avonduren een communicatietraining gevolgd, waarin de nadruk lag op het ontwikkelen van assertiviteit. Dankzij deze cursus durfde ik tijdens de vergaderingen meer kritische vragen te stellen. Ik besprak hoe naar mijn idee de communicatie tussen de marketingmensen en het redactieteam beter zou kunnen verlopen. Ik had het geluk dat de hoofdredacteur daar ook wat in zag. Na verloop van tijd heb ik een presentatie gegeven over mijn plan. Deze werd in het algemeen goed ontvangen door het redactieteam. " 

Gaat dit succesverhaal nog verder?

"Ja! Dit smaakt naar meer. Ik wil graag weten hoe ik mezelf nog verder kan ontwikkelen. Ik praat erover met vrienden en surf op internet. Zo heb ik verschillende boeken gevonden over communicatieve vaardigheden, professionele eigenschappen en sociale vaardigheden. Ik werd me hierdoor bewust van een aantal persoonlijke eigenschappen waar ik nooit zo over had nagedacht. Dat ik best resultaatgericht en zelfstandig werk bijvoorbeeld en commercieel inzicht heb. Dat wordt ook bevestigd door mijn omgeving. Stukje bij beetje krijg ik van mijn baas steeds meer verantwoordelijkheden. Dat voelt goed. Bovendien merk ik dat ik het aan kan als ik pittige feedback krijg uit mijn werkomgeving. Daarnaast probeer ik me ook flexibel op te stellen; als mijn plannen naar de prullenbak worden verwezen, dan is dat jammer. Volgende keer beter." 

Welke conclusies trek je uit je ervaringen?

“Vooral dat ik iets met mijn talenten moet doen. Ik moet geen secretaresse blijven. Ik werk nu alweer bijna twee jaar bij dit blad en ik ben nu 27. Tijd voor een stap hoger. Tijdens het functioneringsgesprek liet de bladmanager mij gelukkig weten dat hij me wel ziet zitten in een commerciële functie. Ik heb zelf zitten denken over iets als marketing manager. In zo’n beroep kan ik mijn commerciële vaardigheden de kans geven. Met goede marketingplannen aankomen waarmee we nog meer lezers en adverteerders halen. Dat lijkt me fantastisch. Daar zou ik toch niet op gekomen zijn zonder deze baan. Ik ben inmiddels begonnen met NIMA A, maar misschien is een deeltijdopleiding Commerciële Economie ook wel wat voor op de langere termijn. Wel gek dat ik van kindsaf aan gedroomd heb van voor de klas staan, en nu hele andere ambities heb. Soms vind ik mezelf trouwens een beetje té ambitieus. Het hoeft allemaal niet meteen.”

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil weten waar ik goed in ben De talentenjacht van Jessica