Conservator

Een conservator beheert (een gedeelte van) de collectie van een museum of een bibliotheek. Je weet alles over de collectie waarvoor je verantwoordelijk bent en je zorgt ervoor dat deze goed behouden blijft.

Wat doet een conservator?

Je houdt je bezig met de inrichting en presentatie van een collectie of (tijdelijke) tentoonstelling en met het onderhoud van de (kunst)objecten. Creativiteit is hierbij heel belangrijk, want je moet goed kunnen inschatten op welke wijze je de tentoonstelling moet vormgeven om zoveel mogelijk publiek te trekken. Samen met de directie van het museum overleg je wat het beleid is achter de collectie. Namens het museum koop je kunst in; je onderzoekt of een bepaald voorwerp in de collectie past, het toegevoegde waarde heeft en of het financieel haalbaar is. Om dit goed te kunnen heb je naast vakkennis ook de nodige vaardigheden nodig, zoals ordenen, structureren en catalogiseren. Musea bezoeken in binnen- en buitenland maakt ook onderdeel uit van je functie. Niet alleen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij andere musea, maar ook om nieuwe stukken in te kopen of om stukken te begeleiden die worden uitgeleend.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe word je conservator?

Het is niet eenvoudig om conservator te worden, omdat de banen niet voor het oprapen liggen. Daarnaast kan specialistische kennis over een bepaalde kunstenaar, periode of wetenschap vereist zijn. Het is daarom belangrijk om op te vallen door bijvoorbeeld veel te publiceren in wetenschappelijke bladen en te netwerken. Veel conservators werken in een museum, maar je kunt ook werkzaam zijn bij grote bibliotheken en universiteiten. Om waardevolle stukken te archiveren en te conserveren, hebben grote ondernemingen soms ook een conservator in dienst. De universitaire bacheloropleiding Kunstgeschiedenis biedt een goede basis, maar ook de wo-opleidingen Culturele Antropologie, Cultureel Erfgoed en Archeologie zijn geschikt. Vervolgens kun je na je bacheloropleiding een master volgen waarbij je je ontwikkelt tot conservator.

Wo-opleidingen die mogelijk interessant voor je zijn:

Hbo-opleidingen die mogelijk interessant voor je zijn:

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die op dat van conservator lijken. Het beroep van restaurator (deskundige op het gebied van conservering en reparatie van kunstobjecten) komt dan nog het meest in de buurt. Vind je (kunst)geschiedenis interessant, dan kun je denken aan beroepen als:

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Kunst en cultuur Conservator