Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Leren en werken in het mbo

Leren en werken in het mbo

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt opleidingen aan in diverse richtingen en op verschillende niveaus. Verder heb je de keuze uit twee leerwegen: één waarbij je vooral op school de fijne kneepjes van het vak leert (bol) en één waarbij je werkt en daarnaast een dag in de week naar school gaat (bbl).

Vier sectoren

Op het mbo kun je kiezen uit verschillende opleidingen verdeeld over vier sectoren:

De opleidingen in de sectoren Zorg en Welzijn, Techniek en Economie worden gegeven door Regionale Opleidingscentra (roc’s). Soms bieden ze ook agrarische opleidingen aan, maar meestal vallen deze onder de hoede van Agrarische Opleidingscentra (aoc’s). Daarnaast zijn er vakscholen die opleidingen verzorgen in één specialistische sector. Voorbeelden van zulke instellingen zijn de grafische lycea, de Leidse instrumentmakers School (LiS) en het Hout- en Meubileringscollege.

Vier niveaus

Er zijn vier niveaus in het mbo. Hoe hoger het niveau, hoe moeilijker de opleiding. De duur van de opleidingen loopt uiteen van een half jaar tot vier jaar. Soms kun je de opleiding sneller afronden, bijvoorbeeld wanneer je in het bezit bent van een Ervaringscertificaat Je krijgt dan vrijstelling voor bepaalde vakken of modules.

Niveau 1: assistentenopleiding

Niveau 2: basisberoepsopleiding

Niveau 3: vakopleiding

Niveau 4: middenkader- of specialistenopleiding

Vanaf het mbo-2-diploma spreekt de overheid van een startkwalificatie. Dat wil zeggen dat je met dit diploma op zak een volwaardige baan kunt vinden op de arbeidsmarkt.

Heb je een mbo-4-diploma, dan kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen kun je op verschillende manieren volgen: voltijd, deeltijd en duaal. Vind je vier jaar studeren te lang, dan kun je kiezen voor een Associate degree (Ad). Het onderwijs aan het hbo verschilt erg van het onderwijs aan het mbo. Veel mbo’ers hebben moeite met het hogere taal- en rekenniveau en de grotere mate van zelfstandigheid. Wil je van het mbo naar het hbo, ga dan goed bij jezelf na of het hbo wel bij je past. Praat erover met anderen die de overstap hebben gemaakt, bezoek open dagen en ga een dagje proefstuderen. Wanneer je goed weet waar je aan begint, ga je sneller en soepeler door het hbo.

Twee leerwegen

Het middelbaar beroepsonderwijs heeft twee verschillende leerwegen of leerroutes, één met veel praktijk en één met minder praktijk.

Let op: sommige mbo-opleidingen kun je alleen in de bbl-variant of bol-variant volgen.

Aanbevolen boeken

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/mbo Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger