Een opleiding kiezen

Kiezen voor een studie is geen gemakkelijke opgave. Er zijn zo veel mogelijkheden. Daarom is het belangrijk dat je je goed oriënteert en kijkt wat bij je past. Een goede studiekeuze maak je niet even van de een op de andere dag. Investeer tijd en energie in je keuzeproces.

Zelfkennis als basis

Om een goede studiekeuze te kunnen maken is het belangrijk dat je jezelf kent. Ga eens bij jezelf na waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen en waar je interesses liggen. Welke vakken doe je graag en aan weke vakken heb je een hekel? En wat zijn je zwakke en sterke punten? Zit dit op een rijtje en bespreek het met je decaan, mentor, ouders en vrienden.

Oriënteer je goed

Je kunt je via diverse websites oriënteren op beroepen en opleidingen. Op Carrièretijger vind je een uitgebreid overzicht van beroepen en opleidingen in diverse sectoren en op verschillende niveaus. De gratis beroeps- en beroepskeuzetest van Carrièretijger en 123test biedt je in het online testrapport direct links aan naar beroepen en studies die bij jouw persoonlijkheid en belangstelling passen. Kijk ook eens welke studie mensen in jouw omgeving volgen. Welke lijkt jou ook wel wat? Het is ook verstandig om eens te praten met iemand die werkt in de beroepsgroep waarin je geïnteresseerd bent. Je krijgt op deze manier een beter beeld van de mogelijkheden na een studie.

Ga op pad

Websites en brochures zijn heel handig om je te oriënteren, maar een studie kies je niet van achter je bureau. Veel onderwijsinstellingen hebben twee keer per jaar een open dag. Tijdens zo’n open dag kun je veel te weten komen over de studie die je misschien wilt gaan volgen. Probeer zoveel mogelijke informatie te verzamelen en stel gerust kritische vragen aan studenten en docenten. Zij kunnen jou vertellen wat een bepaalde studie zo leuk maakt, maar ook wat er lastig aan is. Zij kunnen je ook wijzen op verwante studies. Als je Human Resources Management overweegt, zou je bijvoorbeeld ook eens bij Toegepaste Psychologie of Sociaal Juridische Dienstverlening kunnen kijken. Probeer ook een indruk te krijgen van de omgeving en de stad. Het is belangrijk dat de omgeving waarin je gaat studeren je ook aanspreekt. Soms wordt dezelfde studie in meerdere steden aangeboden. Verdiep je in de verschillen. Niet alleen tussen de studies, maar ook tussen de steden. Misschien kun je in de ene stad makkelijker aan een kamer komen, maar heeft de ander een leukere studentenvereniging en betere sportfaciliteiten. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.

Maak je keuze

Een goede studiekeuze maak je met je hart en je verstand. Hoe mooi een stad of een sportcomplex ook is, uiteindelijk gaat het om wat je tijdens een opleiding leert. Je wilt natuurlijk wel dat je na een aantal jaren keihard werken een diploma in de hand hebt dat op de arbeidsmarkt wat waard is. Hoe weet je nu of een opleiding kwaliteit biedt? In het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) vind je alle wettelijk erkende opleidingen van universiteiten en hogescholen. Opname in dit register kan alleen na erkenning door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Check ook Studie in Cijfers. Deze studiebijsluiter geeft een beeld van hoe een opleiding van een hogeschool of universiteit het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen. Dit kan je helpen bij je oriëntatie op je studiekeuze. Je vindt deze dikwijls op de website van de opleiding.

Als je echt niet weet welke studie je leuk vindt of je kunt niet kiezen tussen een aantal opleidingen, dan kun je een overwegen om een professionele loopbaan- of studiekeuzeadviseur in te schakelen die jou helpt bij het maken van een keuze voor een studie die bij je past.

Meld je aan

Weet je wat en waar je wilt studeren en voldoe je aan de vooropleidingseisen, dan kun je je aanmelden voor je studie. Je bent er dan nog niet. Veel mbo-opleidingen nodigen je uit voor een intakegesprek om te kijken of er een match is tussen jou en de studie. Het hoger onderwijs heeft de studiekeuzecheck. Hoe de check eruitziet, verschilt per hogeschool of universiteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gesprek met iemand van de opleiding, een dag proefstuderen of een digitale vragenlijst. Is de uitslag van de test positief, dan kun je je definitief inschrijven voor de opleiding. Bij de meeste opleidingen betekent dit dat je ook daadwerkelijk kunt starten, maar schrijf je je bijvoorbeeld in voor een opleiding met een numerus fixus dan zal je de uitslag van de selectieprocedure moeten afwachten.

Aanbevolen boek

  • De Keuzegids biedt een aantal overzichtelijke gidsen waarin de kwaliteit van mbo-, hbo- en wo-opleidingen kritisch wordt vergeleken en beoordeeld.

Aanbevolen websites

  • Vind op TKMST een opleiding, studie, beroep, stad of een open dag met het Studie Keuze Programma.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Een opleiding kiezen