Wo-opleiding Actuariële Wetenschappen

In de universitaire bacheloropleiding Actuariële Wetenschappen word je opgeleid tot expert in het wiskundig vertalen en inzichtelijk maken van financieel-economische risico’s van verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële instellingen.

Wat kun je ermee worden?

Na het afronden van je bachelor kun je in theorie de arbeidsmarkt op, maar veel functies vereisen een afgeronde masteropleiding. De meeste studenten kiezen er dan ook voor om na hun bachelor een master te volgen, zoals Actuarial Science & Mathematical Finance. Hierna kun je aan de slag bij verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, de overheid of in de consultancy. Je kunt hierbij denken aan functies als adviseur, risicomanager of actuaris.

Zie je een wetenschappelijke carrière buiten het actuariaat, in econometrie of economie ook wel zitten, dan kun je kiezen voor een tweejarige onderzoeksmaster en eventueel daarna promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek aan de universiteit en geeft daarnaast onderwijs. Je sluit je promotie af met het verdedigen van je proefschrift en mag hierna de titel doctor (dr.) voeren.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Actuariële Wetenschappen is een voltijdopleiding en duurt drie jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De eerste twee jaar van de opleiding volg je vakken samen met studenten van de bacheloropleiding Econometrie & Operationele Research. Hierdoor kun je in het derde jaar nog overstappen naar die bachelor. In het eerste jaar leg je een stevige wiskundige en economische basis. Statistiek vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je volgt hoor- en werkcolleges en leert op het gebied van verzekeringen veel over levensverzekeringen, schadeverzekeringen en pensioenen. Tijdens practica leer je werken met geavanceerde wiskundige en statistische software. In de twee jaren hierna volg je vakken als Beleggingstheorie, Kansrekening en Statistiek en Pensioen Actuariaat. In het derde jaar kun je uit verschillende keuzevakken kiezen of je volgt een minor. Je sluit de opleiding af met een scriptie en mag je na succesvolle afronding hiervan de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Wat zijn de toelatingseisen?


Cultuur & MaatschappijEconomie & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
 Vwo+ wiskunde B+ wiskunde BToelaatbaarToelaatbaar

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek afleggen: het colloquium doctum. Rond je dit met succes af, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je wiskunde B in je pakket?
  • Is wiskunde een van je lievelingsvakken en haal je er goede cijfers voor?
  • Houd je van exacte uitdagingen?
  • Heb je interesse in financieel-economische vraagstukken?
  • Ben je een creatieve probleemoplosser?
  • Kun je goed abstract denken?
  • Ben je accuraat?
  • Ben je analytisch sterk?
  • Spreekt een baan met goede carrièremogelijkheden je wel aan?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de universitaire bacheloropleiding Actuariële Wetenschappen wellicht iets voor jou. Je kunt je verder op de opleiding oriënteren door open dagen te bezoeken.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Financieel Wo-opleiding Actuariële Wetenschappen