Actuaris

Enig idee hoe groot de kans is dat je huis afbrandt? Of hoe groot de kan is dat je heel lang van je pensioen kunt genieten? Niemand kan de toekomst lezen en antwoord geven op deze vragen. Hoewel … Als actuaris probeer je de voorspellen hoe groot de kans is dat dergelijke risico’s zich voordoen en wat de financiële gevolgen hiervan zijn. Je houdt hierbij rekening met de rentestand, inflatie, stijgende kosten en met demografische, ethische, juridische en fiscale ontwikkelingen. Een actuaris is een risicomanager die met behulp van statistiek en ict kansberekeningen maakt en aan de hand hiervan bijvoorbeeld de premies van verzekeringen voor auto- en brandschade berekent. Ook vraagstukken op het gebied van pensioenen, beleggingen en sociale voorzieningen behoren tot het werkgebied.

Waar werk je als actuaris?

Als actuaris werk je bij:

  • verzekeraars (levens- en schadeverzekeringen)
  • pensioenfondsen
  • banken
  • consultancybureaus
  • instellingen als De Nederlandsche Bank en de Belastingdienst

Eigenlijk kun je overal waar financiële risico’s een rol spelen aan de slag. Door je specialistische financieel-economische kennis heb je als actuaris mogelijkheden om je te ontplooien als generalist, maar ook als specialist, bijvoorbeeld op het gebied van productontwikkeling en administratieve en financiële controle.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Wat doe je als actuaris?

Aan het begin van je carrière leer je berekeningen maken, werk je veel met computermodellen voor actuariële berekeningen en ga je met een ervaren actuaris naar klanten. Naarmate je ervaring toeneemt, zul je steeds zelfstandiger gaan opereren. Als ervaren actuaris zit je bijvoorbeeld aan tafel bij het management van werkgevers en besturen van pensioenfondsen om mee te denken over hun beleid. Bij een verzekeraar speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe producten. Je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld het ontwerpen van computermodellen en het bouwen van systemen voor administratie en beleggingen.

Hoe word je actuaris?

Er zijn verschillende routes die je opleiden voor het beroep van actuaris:

Universitaire bachelor Actuariële Wetenschappen

De universitaire bacheloropleiding Actuariële Wetenschappen is de meest logische keuze als je na het vwo een carrière als actuaris ambieert. Na afronding van deze bacheloropleiding volg je de aanvullende master Actuarial Science and Mathematical Finance. Deze opleiding kun je zowel in voltijd (een jaar) als in deeltijd (twee jaar) volgen. Tijdens deze master krijg je vakken op het gebied van schadeactuariaat, pensioenactuariaat, financiële wiskunde, beleggingen en risicomanagement.

Na je master ben je nog niet klaar met studeren, want de beroepsvereniging vereist nog een aanvullende opleiding: de Executive Master of Actuarial Science (EMAS). Deze opleiding kun je in deeltijd volgen bij het Actuarieel Instituut/TIAS School for Business and Society of de Amsterdam Business School. Rond je deze beroepsopleiding met succes af, dan ben je Master of Actuarial Science. Met dit diploma in het bezit en met voldoende relevante werkervaring kun je een lidmaatschap aanvragen van de beroepsvereniging van actuarissen, het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG). Je kunt dan ook de bijbehorende internationaal erkende titel Actuaris AG (AAG) voeren. Word je toegelaten tot het Actuarieel Genootschap, dan wordt er van je verwacht dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het vakgebied. Dit betekent dat je per periode van drie jaar steeds een aantal PE-punten (PE = Permanente Educatie) moet behalen, waarbij een punt staat voor een uur educatie.

Diverse universiteiten bieden daarnaast masteropleidingen met een specialisatie in de Actuariële Wetenschappen aan. Deze zijn interessant als je bijvoorbeeld een bacheloropleiding Wiskunde of Econometrie & Operationele Research hebt gevolgd. Afhankelijk van de vakken die je hebt gehad, volg je bij het Actuarieel Instituut een of meerdere modules voordat je aan de beroepsopleiding tot actuaris kunt beginnen.

Met een havo, vwo- of mbo-diploma

Weet je al na het behalen van je havo-, vwo- of mbo-diploma dat je actuaris wilt worden, dan biedt het Actuarieel Genootschap een opleidingstraject aan dat uit diverse fasen bestaat. Iedere fase sluit je af met een diploma (Actuarieel Rekenaar, Actuarieel Analist, Pre-Master en Master). 

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen beroepen die op dat van actuaris lijken. Spreekt het werken met cijfers in een financieel-economische omgeving je bijzonder aan, dan kun je denken aan beroepen als:

Aanbevolen websites

  • Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) is de Nederlandse beroepsvereniging van actuarissen. Op hun website vind je meer informatie over het beroep van actuaris en de bijbehorende opleiding(en).
  • Pak die kans! Een informatief filmpje over het beroep van actuaris.
Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Financieel Actuaris