Wo-opleiding Natuurkunde

Je gaat Natuurkunde studeren als natuurwetenschappelijke verschijnselen je boeien en je verbanden tussen verschillende zaken wilt leggen. Je verdiept je onder meer in straling, zwaartekracht, licht, magnetisme, warmte, geluid en energie. Enkele universiteiten bieden de opleiding Natuurkunde aan in combinatie met Sterrenkunde. De technische universiteiten bieden de universitaire bacheloropleiding Technische Natuurkunde aan, waarbij het ontwikkelen van nieuwe technologieën centraal staat.

Wat kun je ermee worden?

Na het afronden van je bachelor- en masteropleiding kun je aan de slag in het bedrijfsleven, management, consultancy, bij de overheid en bij semi-overheidsinstellingen. Vrijwel ieder vakgebied dat vraagt om een scherp analytisch inzicht en een systematische aanpak van problemen en innovaties is een potentieel werkterrein. Als natuurkundige ben je namelijk heel goed in staat om bij ingewikkelde problemen relevante en niet-relevante zaken uit elkaar te houden en het probleem terug te brengen tot een model waarmee voorspellingen gemaakt kunnen worden.

Dubbele bacheloropleiding

Ben je op zoek naar meer uitdaging? Of vind je alleen de opleiding Natuurkunde niet genoeg en wil je je kennis verbreden? Aan de meeste universiteiten is het mogelijk om de bachelor Natuurkunde te combineren met een andere bachelor, zoals Wiskunde, Scheikunde of Sterrenkunde.

Mogelijke beroepen zijn onder meer:

Marlies van der Lugt, studente Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht:

"Ik wist mijn hele middelbare schoolcarrière dat ik 'iets' met techniek wilde doen. Tijdens het studeren voor mijn eindexamens wilde ik zo graag weten hoe het nu preciés zat met magnetisme, met integreren en differentiëren, ik wilde meer de diepte in."

Bron: website UU

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Natuurkunde duurt drie jaar. Wil je een volledige academische opleiding, dan ga je na het behalen van je titel Bachelor of Science (BSc) door met de tweejarige masteropleiding. Binnen deze master specialiseer je jezelf in een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld in nanotechnologie of duurzaamheid. Rond je de masteropleiding met succes af, dan mag je de titel Master of Science voeren (MSc). De volledige universitaire opleiding Natuurkunde neemt dus in totaal vijf jaar in beslag. Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren. Dit betekent dat je een proefschrift over je onderzoek publiceert en dit verdedigt voor een commissie. Nadat je je bul hebt gekregen, mag je de titel dr. (doctor) voor je naam zetten. Een promotietraject duurt vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse – maak je kennis met de volle breedte van het vakgebied. Voor een deel zijn dit onderwerpen waarmee je op de middelbare school al hebt kennisgemaakt en ga je hier nu dieper op in. Voor een ander deel zijn het nieuwe onderwerpen, zoals optica, elektrodynamica, kwantummechanica en de relativiteitstheorie. Je volgt hoor- en werkcolleges, voert projecten uit en leert tijdens practica om te gaan met apparatuur en geavanceerde computersoftware. Ook leer je wetenschappelijk onderzoek op te zetten en werk je aan je academische vaardigheden.

In het tweede en derde jaar breid je je kennis verder uit. Vanaf het tweede jaar kun je zelf meer richting geven aan het programma en je eigen interesses volgen door onder meer de keuze voor een bepaalde minor. Een minor is een samenhangend pakket van keuzevakken, waarbij je je kunt verbreden of voorbereiden op een bepaalde masteropleiding. Je sluit de bacheloropleiding af met een project waarover je een thesis schrijft.

Welke toelatingseisen zijn er?


Cultuur & MaatschappijEconomie & MaatschappijNatuur & TechniekNatuur & Gezondheid
Vwo+ Wiskunde B en Natuurkunde+ Wiskunde B en NatuurkundeToelaatbaar+ Wiskunde B en Natuurkunde

Ben je in het bezit van een hbo-propedeuse of een hbo-bachelordiploma, dan gelden aanvullende eisen.
Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een universitair toelatingsonderzoek doen (een colloquium doctum).

Hoe zwaar is de studie?

Natuurkunde is een van de zwaarste universitaire studies en vanaf het begin wordt een flinke inspanning van je verwacht.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Ben jij een nieuwsgierig mens?
  • Wil jij weten hoe de natuur werkt?
  • Lees je graag tijdschriften als KIJK en Know How?
  • Vind je wis- en natuurkunde een van de allerleukste vakken?
  • Ben je goed in Engels?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de universitaire bacheloropleiding Natuur- en sterrenkunde wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een of meerder open dagen te bezoeken van universiteiten die deze opleiding aanbieden.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

  • Electrical Engineering
  • (Technische) Scheikunde / Molecular Science & Technology
  • Technische Wiskunde
  • Wiskunde

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Toegepast onderzoek Wo-opleiding Natuurkunde