Hoofd financiële administratie/financieel manager

Als hoofd financiële administratie of financieel manager ben je verantwoordelijk voor de volledige financiële- en salarisadministratie, of voor een deel hiervan.

Een bedrijf kan alleen succesvol zijn als duidelijk is welke producten en klanten een positieve bijdrage aan het resultaat leveren, waar geld vandaan komt en waar geld naartoe gaat. De basis voor deze kennis is de administratie van het bedrijf, met als spin in het web het hoofd administratie. Het hoofd administratie is verantwoordelijk voor een betrouwbare, volledige en tijdige vastlegging van de bedrijfsadministratie.

Wat doet een hoofd administratie?

Het hoofd administratie zorgt ervoor dat alle administratieve processen op rolletjes verlopen. Door een goede administratie weet het management wat de financiële positie van het bedrijf is, worden salarissen en facturen op tijd betaald en zijn de belastingdienst en eventuele toezichthouders tevreden.

Het hoofd administratie:

  • is verantwoordelijk voor de financiële administratie (crediteuren-, debiteuren- en salarisadministratie, grootboek)
  • zorgt voor een zo goed mogelijke inrichting van de administratie en de administratieve processen
  • geeft leiding aan medewerkers van de administratieve afdeling.
  • zorgt aan het eind van een verslagperiode voor onderlinge afstemming tussen de diverse deeladministraties
  • helpt mee bij het opstellen van maand-, kwartaal- en jaarverslagen, of verzorgt deze zelfstandig
  • adviseert de controller of bedrijfsleiding bij financieel-administratieve vragen en problemen.

Jij als hoofd administratie?

Je bent een administratief specialist, maar wel een met leidinggevende capaciteiten. Je functie vereist een hoge mate van zelfstandigheid, jij bent immers verantwoordelijk voor het functioneren van de afdeling en het opleveren van administratieve informatie die van levensbelang is voor het bedrijf.

Aan de basis van je werk als hoofd administratie staan de cijfers. Zonder een uitstekend gevoel voor cijfers en een goed ontwikkeld analytisch denkvermogen kom je er niet. Je moet ook inzicht hebben in de betekenis van die cijfers en kunnen inschatten hoe betrouwbaar ze zijn. Ook heb je kennis van diverse computerprogramma’s en boekhoudsystemen nodig.

Cijferkennis alleen is niet voldoende: tact en mensenkennis zijn ook vereist. Je geeft immers leiding aan administratief medewerkers en boekhouders en zorgt ervoor dat ze goed en gemotiveerd hun werk doen zodat alle gegevens op tijd en op de juiste manier geadministreerd worden. Ook ben je het aanspreekpunt voor de (financiële) leiding van de onderneming en onderhoud je relaties met externe partijen, zoals de belastingdienst, klanten en leveranciers.

Waar werk je als hoofd administratie?

Vaak werk je als hoofd administratie voor een grote onderneming, maar je kunt ook werken voor een administratie- of accountantskantoor, waar je verantwoordelijk bent voor de administratie van een aantal klanten en leiding geeft aan bedrijfsadministrateurs en salarisadministrateurs.

Als je werkt voor een kleinere onderneming ben je vaak verantwoordelijk voor de volledige administratie, doe je eventueel ook de boekhouding, stel je rapportages op en rapporteer je rechtstreeks aan de bedrijfsleiding. Als een bedrijf groter is werk je bijvoorbeeld als hoofd salarisadministratie of als hoofd administratie van een bedrijfsonderdeel. Je werkt dan voor de stafafdeling financiën en je rapporteert aan de controller of de directeur financiën.

Voorbeelden

Het bedrijf waar je werkt gaat fuseren. Hierdoor moet de afdeling verslaglegging op een ander boekhoudprogramma overstappen. Jij moet ervoor zorgen dat de invoering goed verloopt en dat de medewerkers voor het nieuwe programma worden opgeleid. Gedurende enkele maanden gebruik je beide systemen naast elkaar en ontdek je dat de resultaten niet hetzelfde zijn. Je kunt pas op het nieuwe systeem vertrouwen als je weet waardoor het verschil ontstaat. Na een lange speurtocht ontdek je dat een kleine module van het nieuwe boekhoudsysteem nog op guldens stond ingesteld.

De supermarktketen waar je werkt gaat uitbreiden met een bezorgservice. De financieel directeur vraagt je de administratie voor dit nieuwe bedrijfsonderdeel op te zetten. Hiervoor heb je onder andere een klantenregistratiesysteem nodig en een orderadministratie. Je ontwerpt de administratieve procedures, richt de automatiseringssystemen in en neemt enkele medewerkers aan.

Door veranderende wetgeving moet de jaarrekening op een andere manier worden opgesteld. Je past de procedures en het boekhoudsysteem zodanig aan dat je aan de nieuwe verplichtingen voldoet en instrueert je medewerkers over de nieuwe werkwijze.

Hoe word je hoofd administratie?

Met HEAO Bedrijfseconomie of een SPD-diploma en drie tot zes jaar werkervaring op administratief gebied – waarvan liefst enkele jaren leidinggevende ervaring – heb je een goede uitgangspositie om naar de functie van hoofd administratie te solliciteren.

Hoe vind je een baan als hoofd administratie?

Zoek in financieel-administratieve en algemene vacaturebanken, doe open sollicitaties en zorg ervoor dat iedereen in je netwerk weet dat je op zoek bent naar een nieuwe functie.

Als je in sollicitaties aan wil tonen dat je geschikt bent, zorg ervoor dat je de in de vacature gevraagde eigenschappen en vaardigheden goed naar voren laat komen.  

Let op: geregeld heet de functie van hoofd administratie ook controller; deze functies kunnen elkaar gedeeltelijk overlappen. Er zijn functies met de naam controller die zeer administratief van aard zijn, en omgekeerd. Zoeken onder het trefwoord controller is zeker zinvol.

Carrière

Als hoofd administratie kun je in twee hoofdrichtingen carrière maken: een algemene, leidinggevende richting of een financieel-adviserende richting. De eerste richting ga je in als je meer leidinggevende taken en verantwoordelijkheden op je neemt, bijvoorbeeld omdat je een grotere administratie onder je krijgt met meer medewerkers. Als hoofd debiteurenadministratie word je bijvoorbeeld hoofd administratie, met verantwoordelijkheid voor de debiteuren-, crediteuren- en grootboekadministratie.

In de adviserende richting leg je je meer toe op het geven van financieel-economisch advies aan het management, bijvoorbeeld door het opstellen en analyseren van managementrapportages. Je kunt je dan ontwikkelen tot controller of financieel directeur.

Functietitels

Hoofd verslaglegging, hoofd financiële administratie, hoofd accounting & control, hoofd finance, hoofd salarisadministratie.

Instanties

De meeste HBO-instellingen verzorgen economisch-administratieve opleidingen. Ook kun je terecht bij instituten als het LOI.

Aanbevolen boeken

Grondslagen administratieve organisatie

Deel A: algemene beginselen & Deel B: processen en systemen

Dit is een standaardwerk over het inrichten en voeren van een administratie, met veel aandacht voor het ontwerpen van administratieve processen en het inrichten van automatiseringssystemen. Veel HEAO-opleidingen gebruiken dit boek.

E. Jans, uitgeverij Stenfert Kroese, ISBN 9031219339

Administratieve Processen

Vastleggen, verbeteren en ontwikkelen

Dit praktijkboek behandelt het optimaliseren van administratieve processen. Aan bod komen het vastleggen, analyseren, ontwerpen en beheren van administratieve processen, waarbij theoretische volledigheid ondergeschikt is aan in de praktijk effectief gebleken methoden en technieken.

H.van Nimwegen en E.Esseling, uitgeverij Kluwer, ISBN 9026716885

Bronnen

Informatie van opleidingsinstituten, administratiekantoren en vacatures.

Auteur: Arjen Ligtvoet

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Financieel Hoofd financiële administratie