Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Kunst en cultuur Cabaretier

Cabaretier

Wie kent ze niet: Youp van ’t Hek, Theo Maassen, Waardenberg & De Jong, Herman Finkers, Tineke Schouten, Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge, Najib Amhali en Jochem Myer. Bekende Nederlandse cabaretiers die avond aan avond volle zalen trekken. Een cabaretier (of cabaretière als het een vrouw betreft) is iemand die met een zelfgeschreven theaterprogramma op zijn eigen unieke manier mensen aan het lachen wil maken en/of aan het denken zetten.

De ene cabaretier doet dit door middel van verhalen, liedjes en gedichten (Youp van ’t Hek), de ander door slapstick (Waardenberg & De Jong). Ook zijn er cabaretiers die zich op bepaalde thema’s richten, zoals maatschappij en politiek (Freek de Jonge). Cabaretiers zijn er dus in veel verschillende soorten.

Wat doet een cabaretier concreet?

Om een optreden te kunnen verzorgen, schrijf je een theaterprogramma. Je doet hiervoor inspiratie op door bijvoorbeeld nieuwsfeiten en verhalen te verzamelen of voorvallen uit je dagelijks leven te bewerken. Het belangrijkste is dat je publiek om jou kan lachen en door je optreden geraakt wordt. De voorstelling moet dus passen bij je doelgroep en daarvoor moet je je goed in hen kunnen inleven. Heb je een programma bedacht, dan is het oefenen geblazen, want je moet de teksten en eventuele liedjes goed uit je hoofd kennen. Veel (beginnende) cabaretiers werken daarnaast vaak als tekstschrijver voor collega-cabaretiers.

Als cabaretier ben je meestal in theaters te vinden en je reist hiervoor het hele land door. Je kunt ook werkzaam zijn in nachtclubs, komedie- en theatercafés. Ook buiten een theater kun je optreden, zoals in tv- en radioprogramma’s of bij bedrijven die een jubileum of congres hebben. Je schrijft dan een speciaal voor de gelegenheid geschreven programma. Meestal werk je alleen, maar je kunt ook een duo vormen met een andere cabaretier of verbonden zijn aan een cabaretgezelschap. Je werktijden zijn onregelmatig en vaak in de avonduren.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe word je cabaretier?

Om als professioneel cabaretier een (goed) belegde boterham te kunnen verdienen, zal je goed moeten zijn en een breed publiek weten aan te spreken. Van cabaret kunnen leven is zeker niet voor iedereen weggelegd. Weet je zeker dat je van cabaret je werk wilt maken, dan is het belangrijk om veel vlieguren te maken. Het is raadzaam om trainingen en cursussen te volgen die je helpen om je eigen unieke stijl te ontdekken en verder te verfijnen. Daarnaast zijn er opleidingen die je helpen je te ontwikkelen tot professioneel cabaretier, zoals de mbo-opleiding Artiest of de hbo-opleiding Cabaret. In deze opleidingen leer je onder meer de technische vaardigheden van het acteren, componeren, improviseren, schrijven en zingen. Je leert bij deze opleidingen niet om grappig te worden; dat moet je in de basis al zijn. Vandaar dat je auditie moet doen om tot deze opleidingen toegelaten te worden. 

Welk beroep lijkt erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/kunst/cabaretier Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger