Bureauredacteur
Zit een bureauredacteur echt achter een bureau? Ja, vaak wel. Als bureauredacteur werk je bij een krant, vakblad, tv-programma of uitgeverij. Je specialiseert je in bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld motorsport of woningbouw, of in bepaalde tekstsoorten, webteksten of ondertiteling. Het werk is dus veelzijdig, maar je bent in ieder geval geen verslaggever die op pad gaat.
Wat doet een bureauredacteur?
Als bureauredacteur houd je je bezig met informatie, tekstmateriaal en met de organisatie van een redactie.
- Je ontvangt teksten van auteurs, beoordeelt deze en/of bewerkt ze, zodat ze geschikt worden voor publicatie.
- Je zet opdrachten uit, zoekt en selecteert schrijvers.
- Je stuurt schrijvers aan, begeleidt ze, voorziet hun werk van opmerkingen en aanwijzingen en zorgt ervoor dat ze hun deadline halen.
- Je overlegt met een hoofdredacteur of een productmanager.
- Je analyseert nieuwsberichten of werkt onderwerpen uit en doet onderzoek.
Waar werk je als bureauredacteur?
- Je bent werkzaam op een afdeling communicatie van een overheidsinstelling waar je zorgt voor de totstandkoming van de inhoud van een personeelsblad.
- Je werkt bij een instelling die opleidingen en cursussen verzorgt. Je organiseert de totstandkoming van studiemateriaal of studiegidsen.
- Je werkt bij een educatieve uitgever en beoordeelt bijdragen van auteurs voor schoolboeken.
- Je werkt bij een vakblad of weekblad en schrijft achtergrondartikelen of redigeert artikelen van anderen.
- Je bent verbonden aan de redactie van een radio- of televisieprogramma.
Welke competenties moet je in huis hebben?
- Gevoel voor taal: bureauredacteuren zijn de hele dag bezig met communicatie. Schriftelijk, door het vertalen en bewerken van informatie naar een vorm die voor de doelgroep aantrekkelijk en begrijpelijk is. Mondeling, door veel te overleggen en af te stemmen met collega's of tekstschrijvers.
- Tact: je beoordeelt teksten van anderen. Je moet je feedback heel duidelijk kunnen geven, maar ook met respect voor de eigenheid van de tekst en respect voor de schrijver. Je hebt de opdracht niet voor niets uitbesteed. Je hoeft dus niet elke tekst te gaan herschrijven, maar je moet kunnen uitleggen hoe de schrijver aan je kwaliteitseisen kan voldoen.
- Nauwkeurigheid: je moet een goede taalbeheersing hebben, maar ook goed en nauwgezet de teksten van anderen kunnen beoordelen, controleren en verbeteren.
- Brede belangstelling: je kunt je als redacteur niet altijd bezighouden met onderwerpen en teksten die je leuk vindt. Je moet je ook goed kunnen verdiepen in onderwerpen waar je geen interesse in hebt.
- Samenwerken: als je als redacteur deel uit maakt van een meerkoppige redactie, dan zal je veel moeten overleggen en samenwerken. Wie doet wat, en wie werken samen of ondersteunen elkaar?
- Plannen en organiseren: als redacteur heb je vaak te maken met deadlines. Het werk moet per se voor een bepaalde tijd af zijn. Bijna altijd ben je daarbij afhankelijk van anderen en dan is het belangrijk dat je over organisatievermogen beschikt.
Hoe word je redacteur?
Verschillende opleidingen op communicatiegebied besteden aandacht aan taalkundige en redactionele vaardigheden. De volgende hbo-opleidingen geven je een goede basis voor een baan als bureauredacteur:
Veel bureauredacteuren hebben een taal gestudeerd of de Lerarenopleiding Nederlands gedaan. Je kunt het vak ook in zonder een speciale hbo-opleiding. Als je maar wel over de juiste competenties beschikt.
Wat zijn je carrièremogelijkheden?
Je loopbaanmogelijkheden hangen onder andere af van het soort functie dat je hebt. Als bureauredacteur heb je in veel gevallen de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot specialist met een brede vakkennis. Je kunt er echter ook voor kiezen je vaardigheden te vergroten en bijvoorbeeld door te groeien tot eind- of hoofdredacteur. Voor deze laatste functie dien je te beschikken over kwaliteiten als manager.
Je kunt als redacteur ook de overstap maken naar een ander medium. Bijvoorbeeld van een weekblad over auto's naar de redactie van een televisieprogramma over auto's. Of: van een actualiteitenrubriek op de radio naar nieuwsprogramma op de televisie. Je moet hiervoor natuurlijk een goed netwerk hebben in de communicatiesector.
Welke beroepen lijken er op?
- Correspondent
Auteur: Erik Bouwer