Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Media Tekst Bureauredacteur

Bureauredacteur

Zit een bureauredacteur echt achter een bureau? Ja, vaak wel. Als bureauredacteur werk je bij een krant, vakblad, tv-programma of uitgeverij. Je specialiseert je in bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld motorsport of woningbouw, of in bepaalde tekstsoorten, webteksten of ondertiteling. Het werk is dus veelzijdig, maar je bent in ieder geval geen verslaggever die op pad gaat.

Wat doet een bureauredacteur?

Als bureauredacteur houd je je bezig met informatie, tekstmateriaal en met de organisatie van een redactie.

Waar werk je als bureauredacteur?

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je redacteur?

Verschillende opleidingen op communicatiegebied besteden aandacht aan taalkundige en redactionele vaardigheden. De volgende hbo-opleidingen geven je een goede basis voor een baan als bureauredacteur:

Veel bureauredacteuren hebben een taal gestudeerd of de Lerarenopleiding Nederlands gedaan. Je kunt het vak ook in zonder een speciale hbo-opleiding. Als je maar wel over de juiste competenties beschikt.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Je loopbaanmogelijkheden hangen onder andere af van het soort functie dat je hebt. Als bureauredacteur heb je in veel gevallen de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot specialist met een brede vakkennis. Je kunt er echter ook voor kiezen je vaardigheden te vergroten en bijvoorbeeld door te groeien tot eind- of hoofdredacteur. Voor deze laatste functie dien je te beschikken over kwaliteiten als manager.

Je kunt als redacteur ook de overstap maken naar een ander medium. Bijvoorbeeld van een weekblad over auto's naar de redactie van een televisieprogramma over auto's. Of: van een actualiteitenrubriek op de radio naar nieuwsprogramma op de televisie. Je moet hiervoor natuurlijk een goed netwerk hebben in de communicatiesector.

Welke beroepen lijken er op?

Auteur: Erik Bouwer

https://www.carrieretijger.nl/beroep/taal-communicatie/media/tekst/bureauredacteur Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger