Hbo-opleiding Media en Entertainment Management

Pieter, vierdejaars Media & Entertainment Management: "Het is mijn doel om uitvoerend producent te worden, en misschien daarna omroepmanager. Achter de schermen zijn veel leuke functies te vinden, die bovendien een langere houdbaarheidsdatum hebben dan voor de schermen. Als je hogerop wilt komen in de mediawereld, heb je - net als in andere branches - een opleiding nodig. Daarom heb ik voor Media & Entertainment Management (MEM) gekozen."

De bacheloropleiding Media en Entertainment Management leidt je op tot media manager: een professional die zakelijk leiding geeft aan een (creatief) team. Je leert over de structuren, het gebruik, de functie en de inzet van (massa)media als televisie, radio en internet. Je maakt kennis met het medialandschap en leert om mediagedrag te analyseren.

Wat kun je ermee worden?

De opleiding Media & Entertainment Management leidt je op voor een managementfunctie bij een:

  • radio- of televisieomroep
  • filmproductiebedrijf
  • entertainmentbedrijf
  • communicatiebureau
  • eventcastingbureau
  • uitgeverij

De twee meest voorkomende beroepen zijn:

  • Manager. Als manager ben je verantwoordelijk voor het functioneren van jouw bedrijf, afdeling of team. Je managet bijvoorbeeld de ontwikkeling en uitvoering van een televisie- of radioprogramma, een muziekproductie of een interactieve game. Je zorgt dat je team zijn deadlines haalt en het werk binnen het budget uitvoert. Voorbeelden van managementfuncties in de media- en entertainmentbranche zijn product manager, project manager, music manager, multimedia manager, web manager, bladmanager en event manager.
  • Tv- of filmproducent (uitvoerend). Als uitvoerend producent werk je bij regionale, publieke of commerciële televisiestations of bij televisie/ filmproductiemaatschappijen. Je houdt je achter de schermen bezig met het maken van televisieprogramma's en films. De uitvoerend producent geeft dagelijks de leiding aan de eindredactie, de productieleiding en de regie. Je voert overleg met onder andere programmadirecteuren en je bent regelmatig in studio’s te vinden om te kijken hoe de opnames verlopen. Je hebt de inhoudelijke en organisatorische eindverantwoordelijkheid.

Wat is je kans op een baan?

Pieter: "Ik heb stage gelopen bij een evenementenbureau dat activiteiten organiseert voor de publieke omroep. Binnen het bedrijf was ik werkzaam als assistent van een van de producers. Toen ik eenmaal het vertrouwen van de producer had gewonnen, mocht ik steeds meer taken zelfstandig uitvoeren. Zo leerde ik een boel over de gang van zaken binnen het bedrijf. Wat ook hielp, was dat ik al ervaring had opgedaan in het leerbedrijf van de opleiding, Rookie Entertainment. Samen met drie andere studenten vormden we in het tweede jaar zes maanden lang het managementteam van televisie. Dit vond ik toen best zwaar, maar ik merkte tijdens mijn stage hoe leerzaam dat half jaar is geweest."

De media- en entertainmentbranche is een dynamische omgeving. Ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media volgen elkaar snel op. De arbeidsmarkt biedt volop mogelijkheden aan managers die zowel creatief als commercieel zijn ingesteld. Voor mensen die net zijn afgestudeerd, is het belangrijk om praktijkervaring en een netwerk te hebben. Daarom werk je tijdens de opleiding veel samen met verschillende mensen aan praktische opdrachten. Bij de deeltijdopleiding Media en Entertainment Management krijg je praktijkopdrachten afgestemd op je eigen werksituatie. Bij de voltijdvariant loop je stages en/of werk je in het door studenten opgezette leerwerkbedrijf van de opleiding. Zodoende ben je direct inzetbaar wanneer je de arbeidsmarkt opgaat na je studie.

Wat is het carrièreperspectief?

In de media- en entertainmentbranche kun je niet meteen als leidinggevende beginnen na je afstuderen. Het is gebruikelijk om eerst ervaring op te doen in lagere functies. Pas daarna kun je doorgroeien naar een hoge functie als manager. Naast leidinggeven, kun je ook denken aan taken op het gebied van het ontwikkelen, produceren en (internationaal) distribueren van mediaproducten.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

De manager is een duizendpoot: hij is overal van op de hoogte, kan goed met mensen omgaan en kan zich zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken. Bovendien heeft hij een zakelijke instelling.

De uitvoerend producent is creatief: hij kan leuke onderwerpen voor een programma bedenken. Hij kan goed organiseren en overzicht houden. Omdat hij veel met deadlines werkt, moet hij stressbestendig zijn.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding Media & Entertainment Management kun je in voltijd, in deeltijd of duaal volgen. Je kunt ook een internationale variant kiezen, waarbij de voertaal Engels is. De opleiding duurt in alle varianten vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Pieter: "Een van de leukste dingen van de opleiding vond ik de mogelijkheid een halfjaar in het buitenland te studeren. Ik ben in het derde jaar een halfjaar naar Manchester in Engeland geweest. Het leven meemaken op een campus is een unieke ervaring. Als ik klaar ben met de MEM ga ik terug naar Engeland, om een master te doen. Ik wil graag nog een jaar doorstuderen en meer internationale ervaring opdoen. Daarna wordt het wel echt tijd om geld te verdienen."

In het eerste jaar staat de ontwikkeling van je competenties centraal. Je werkt aan projecten waarbij je de kwaliteiten en vaardigheden die je voor je toekomstige beroep nodig hebt, kunt oefenen. Je krijgt beroepsechte opdrachten waarbij je als projectmanager, conceptontwikkelaar of onderhandelaar aan de slag gaat. Je maakt bijvoorbeeld met je medestudenten een audiovisuele of nieuwe media productie. Naast de projecten zijn cursussen, trainingen en studieloopbaanbegeleiding onderdelen van het studieprogramma in het eerste jaar.

In het tweede jaar ga je steeds complexere vraagstukken te lijf. Als ondernemer voer je in het door studenten opgezette leerwerkbedrijf van de opleiding projecten uit van veelal externe organisaties. Je maakt bijvoorbeeld een documentaire, ontwikkelt een pilot of start een nieuw tijdschrift. De leerwerkbedrijven bieden faciliteiten om op te nemen en monteren. Daarnaast volg je colleges op het gebied van marketing, communicatie, onderzoek, planning & control, management & organisatie.

In het derde jaar kies je een specialisatie, bijvoorbeeld TV/Film, Interactive, Event of Music Production & Management.

In het vierde jaar rond je de studie af met een afstudeerproject. Dit project voer je zelfstandig en individueel uit en kan gerelateerd zijn aan je stage of werkplek. In opdracht van een bedrijf voer je een onderzoek uit. Je presenteert je bevindingen zowel mondeling als schriftelijk.

Hoe zwaar is de opleiding?

In de deeltijdvariant volg je twee avonden per week college. Daarnaast studeer je thuis en eventueel op je werkplek. De gemiddelde studiebelasting is twintig tot vijfentwintig uur per week. Via e-mail kun je contact onderhouden met andere studenten en met docenten. De vele praktijkopdrachten die je individueel of in groepsverband moet uitvoeren, stellen hoge eisen aan je zelfstandigheid en gevoel voor verantwoordelijkheid. Wanneer je al enige ervaring hebt, is de opleiding minder zwaar.

Welke toelatingseisen zijn er?

Om toegelaten te worden tot de hbo-opleiding Media en Entertainment Management heb je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan ben je met elk profiel toelaatbaar.

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen; informeer dus goed bij de hogeschool van je keuze.  

Voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden en ben je ouder dan 21 jaar, dan kun je een toelatingsexamen doen. Rond je deze toets met succes af, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Als je gekozen hebt voor economie, wiskunde A, management & organisatie of culturele en kunstzinnige vorming 2, dan is de opleiding Media & Entertainment Management een passend vervolg. Minstens zo belangrijk is creativiteit en organisatietalent. Ben je een echte doener, houd je van organiseren en spreekt de mediawereld je aan? Dan zit je hier goed.

Wat is het profiel van de studenten?

De opleiding is bedoeld voor studenten met commercieel en organisatorisch talent die geïnteresseerd zijn in de wereld van media en entertainment. De opleiding trekt veel creatieve mensen aan, die bijvoorbeeld zelf al eens een evenement hebben georganiseerd of bij een tv-productie betrokken zijn geweest.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Verantwoording

De naam Pieter bij de citaten is op verzoek van betrokkene gefingeerd.

Auteur: Irene Koot

Je bent hier: Home Opleiding Taal, media en communicatie Mediastudies Commerciële studies Hbo-opleiding Media en Entertainment Management