Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Sociaal Maatschappelijk werker

Maatschappelijk werker

Als maatschappelijk werker (of: social worker) ondersteun je mensen bij het oplossen van en omgaan met hun problemen in hun dagelijks leven of in hun werk. Dit kan van korte, maar ook van langere duur zijn. Huurschuld of werkloosheid kunnen redenen zijn voor mensen om hulp te vragen, maar bijvoorbeeld ook opvoedings- of relatieproblemen. Door deze en andere problemen kunnen mensen depressief, verdrietig of opstandig worden en ze weten dan vaak niet hoe ze daar uit moet komen. Dit zijn voorbeelden van psychosociale problemen. Je helpt de cliënt door hem inzicht te geven in zijn problemen en hem nieuwe vaardigheden te leren. De cliënt kan hierdoor zijn problemen zelf hanteren en oplossen.

Het is de combinatie van materiële en psycho-sociale problemen die het maatschappelijk werk onderscheidt van andere vormen van hulpverlening, zoals sociaal pedagogische hulpverlening.

Johan (55) werkt als bedrijfsmaatschappelijk werker bij de Maatschappelijke Dienst Defensie: "Ik wilde graag met mensen werken. Graag iets betekenen voor mensen en ik was aan verandering van werk toe. Ik werkte als scheepstelegrafist en dat houdt in dat je veel van huis bent. Dat had ik wel gezien en ik zocht feitelijk een baan aan de wal. Ik kon bij mijn toenmalige werkgever een functie op het land krijgen en volgde in mijn vrije tijd de deeltijdopleiding MWD."

Wat zijn je taken?

Waar werk je als maatschappelijk werker?

Je werkt meestal vanuit een instelling op het gebied van gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Dit kan een eerstelijns instelling zijn, zoals het algemeen maatschappelijk werk, maar bijvoorbeeld ook een instelling die gericht is op bepaalde doelgroepen, zoals:

Maatschappelijk werkers kunnen ook werkzaam zijn in bedrijven, ziekenhuizen, psychiatrische klinieken, crisiscentra, opvanghuizen voor jongeren, kamertrainingscentra, (semi-)overheidsinstellingen en particuliere instellingen.

Johan: "Mijn werkzaamheden omvatten het bedrijfsmaatschappelijk werk in de meest ruime zin van het woord. Dus hulpverlening op het snijvlak van werk en privé. Bij Defensie (vooral door uitzendingen van militairen) raken werk en privé elkaar snel en vaak. Rond uitzendingen dienen zowel de uitgezonden militairen ondersteund te worden en nazorg te krijgen, als de gezinnen die in Nederland achterblijven. Naast uitzendzorg is er natuurlijk ook nog het 'klassieke' bedrijfsmaatschappelijk werk, zoals hulp bij ziekteverzuim, over- en onderbelasting, conflicten op de werkvloer en disfunctioneren."

Binnen deze werkterreinen kun je - naast maatschappelijk werker - de volgende functies uitoefenen:

Bij de Raad voor de Kinderbescherming zijn specifieke functies waarin je als maatschappelijk werker aan het werk kunt, zoals bijvoorbeeld raadsonderzoeker of coördinator taakstraffen.

Je vestigen als zelfstandige behoort ook tot de mogelijkheden.

Wie is je baas?

Werk je in loondienst, dan is een teamleider veelal je directe leidinggevende.  

Welke competenties moet je in huis hebben?

Johan: "Wat mijn werk zo leuk maakt, is de afwisseling. Bij de Maatschappelijke Dienst Defensie werk ik voor alle krijgsmachtdelen (marine, landmacht, luchtmacht, marechaussee en ondersteunende bedrijven) voor zowel militairen als burgerambtenaren. Dat is werken in heel verschillende (sub)culturen, wat het erg gevarieerd maakt."

Wat onderscheidt een top-maatschappelijk werker van een gewone maatschappelijk werker?

Een top-maatschappelijk werker is in staat objectieve hulpverlening te bieden. Dit betekent dat je tijdens je werk je eigen gevoelens over een bepaald onderwerp naar de achtergrond schuift. Voortdurende zelfreflectie is daarom belangrijk. Stel, je vader had een alcoholprobleem en je hebt daardoor slechte herinneringen aan je jeugd. Er komt een meisje bij je op gesprek dat ook een vader heeft die drinkt. Een top-maatschappelijk werker is zich op zo'n moment bewust van zijn eigen gevoelens en weet die bewust te hanteren.

Hoe word je maatschappelijk werker?

De enige opleiding die je opleidt tot maatschappelijk werker is de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Je kunt de hbo-opleiding MWD bij 22 hogescholen volgen. Er is zowel een voltijd-, een deeltijd als een duale variant.

Op een aantal hogescholen maakt de opleiding MWD onderdeel uit van de opleiding Social Work.

Mbo-vooropleiding

Je kunt de hbo-opleiding MWD ook in drie jaar doen als je een mbo-opleiding op kwalificatieniveau 4 hebt afgerond. Je hebt dan recht op vrijstellingen.

Welke beroepen lijken er op?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/sociaal/mwd-er Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger