Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er)

Als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er) breng je de gezondheid van je patiënten 'in beeld’. Afhankelijk van je specialisme werk je als MBB’er in een ziekenhuis op de afdeling radiotherapie, röntgen, echografie of nucleaire geneeskunde. Dit kan een algemeen of academisch ziekenhuis zijn, maar ook een kinderziekenhuis, orthopedische kliniek, revalidatiecentrum of een psychiatrisch ziekenhuis. Welk specialisme je ook kiest, je werkt altijd met mensen én zeer moderne apparatuur.

Wat zijn je werkzaamheden?

  • Als MBB’er in de radiotherapie behandel je patiënten met kanker. Dit doe je met behulp van straling. In overleg met de radiotherapeut stel je een bestralingsplan op, waarna je zelfstandig de bestraling uitvoert. Hierbij maak je gebruik van moderne en complexe apparatuur die je zeer precies moet instellen om te voorkomen dat gezonde organen en weefsels beschadigd raken.
  • Als MBB’er in de radiologie onderzoek je patiënten met behulp van onder meer röntgenapparatuur, CT en MRI. Je maakt opnamen die informatie geven over de vorm, bouw en ligging van delen van het inwendige menselijk lichaam. Dit kunnen botten en gewrichten zijn, maar ook organen en bloedvaten. Zo komen bepaalde veranderingen van het lichaam in beeld die kunnen wijzen op een ziekte of een botbreuk. Naast het zelfstandig maken van diverse soorten opnamen, assisteer je de radioloog bij complexe (röntgen-)onderzoeken.
  • Als MBB’er in de nucleaire geneeskunde onderzoek je hoe de organen van een patiënt, bijvoorbeeld het hart of de nieren, functioneren. Hierbij maak je gebruik van radioactieve stoffen. Je bereidt de radioactieve stoffen en dient de patiënt ze toe via de bloedbaan, de ademhalingswegen of de mond. Met een speciale camera (gammacamera of PET-CT) vang je de straling van de stoffen op, zodat je een goed beeld krijgt van de organen en eventuele afwijkingen. De onderzoeksresultaten werk je vervolgens met de computer uit. Naast onderzoek behandel je patiënten ook.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Accuraat. Je werkt met straling en nucleaire stoffen. Daar moet je ontzettend nauwkeurig en zorgvuldig mee omgaan. Een vaste hand, een precieze werkhouding en aandacht voor details zijn onontbeerlijk, want je moet bijvoorbeeld de plek die wordt bestraald nauwkeurig aftekenen en de bestralingsapparatuur exact instellen. Je moet deze verantwoordelijkheid aankunnen.
  • Zowel zelfstandig als in een team kunnen werken. Je moet kunnen samenwerken met mensen uit andere disciplines om tot een goed onderzoeks- en/of behandelplan te komen. Vervolgens voer je zelfstandig een onderzoek of behandeling uit.
  • Communiceren. Als MBB'er heb je continu met mensen te maken: collega's, artsen en vooral patiënten. Voor patiënten zijn onderzoeken vaak belastend en je hebt daardoor dikwijls te maken met mensen die bang, ongerust of verdrietig zijn. Het is belangrijk dat je je patiënten tijdens, voor en na de behandeling goed begeleidt. Daarom moet je goed kunnen luisteren en heb je geduld, empathie en inlevingsvermogen nodig. 
  • Technische kennis. Je werkt met zeer geavanceerde apparatuur die je zelfstandig en zeer nauwkeurig moet kunnen instellen en bedienen. Ook moet je goed kunnen rekenen, want er wordt bijvoorbeeld van je verwacht dat je stralingsgegevens zelf kunt uitrekenen. 
  • Afstand bewaren. Je hebt vaak te maken met ernstig zieke patiënten. Soms zijn dit hele jonge kinderen of mensen van je eigen leeftijd en niet altijd heeft een behandeling het gewenste resultaat. Daar moet je mee om kunnen gaan.
  • Leervermogen. Na die opleiding ben je nog lang niet uitgeleerd. Het is een veelzijdig en innovatief vakgebied dat van jou verlangt dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen.

Hoe word je MBB’er?

De hbo-opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) leidt je op tot MBB’er. Je kunt de opleiding in voltijd volgen. Duaal is ook mogelijk; je bent in dienst van het ziekenhuis en werkt er vier dagen in de week. Een dag in de week besteed je aan school.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Nadat je de hbo-opleiding MBRT hebt afgerond, kun je je in een bepaalde richting specialiseren, bijvoorbeeld in echografie of straling. Je kunt daarvoor specifieke post-hbo-opleidingen volgen. Nadat je een paar jaar werkervaring hebt opgedaan, kun je de masteropleiding Physician Assistant volgen. Je kunt ook cursussen op het gebied van management en leidinggeven gaan volgen en doorgroeien naar een functie als hoofd of waarnemend hoofd van de afdeling. Het is ook mogelijk praktijkopleider/coördinator te worden of om als docent les te geven aan studenten van de opleiding MBRT.

Welke beroepen lijken erop?

Er zijn geen andere beroepen die lijken op dat van MBB’er. Spreekt de gezondheidszorg je erg aan, maar ben je niet zo technisch onderlegd, dan kun je denken aan beroepen als:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Techniek Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er)