Ik zoek een nieuwe uitdaging

Deze maand reageert loopbaanadviseur Susanne Biemans op de vraag van de 51-jarige 'Lobo', die op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Onderstaand de loopbaanvraag die 'Lobo' stelde in het forum.


Ik zoek een nieuwe uitdaging

Ik ben 51 jaar jong en heb nog nooit gesolliciteerd. Vanaf mijn 17e tot mijn 40e heb ik gewerkt voor een winkelketen. Ik ben begonnen als weekendhulp en heb ongeveer alle disciplines doorlopen. Mijn laatste functie was die van algemeen directeur van een van de dochterondernemingen. Sinds 11 jaar ben ik nu zelfstandig retailer. Ik ben er volledig op uitgekeken en wil wat anders. Ik zoek een nieuwe uitdaging op senior managementniveau.

Kan iemand mij raad geven hoe ik mij het best op de jobmarkt kan begeven?

Lobo


Antwoord van Susanne Biemans op de loopbaanvraag van 'Lobo'

Beste Lobo,

Dat is heel wat; op je 51e voor het eerst gaan solliciteren. Maar je hebt mazzel: gratis en voor niets krijg je advies van een loopbaanadviseur. Wat elke selecteur wil weten: waarom hier, waarom nu? Nou, eerst maar even bij het begin beginnen. Hoe je het ook gaat aanpakken, iedereen met wie je contact opneemt zal antwoord willen op onderstaande vragen:

  • Waarom ben je zo uitgekeken op het zelfstandig retailer zijn?
  • Wat is er veranderd: eerst vond je het schijnbaar wel leuk en nu niet meer?
  • En waarom wil je stoppen met het zelfstandig zijn?
  • En vervolgens: waarom dan een senior managementfunctie? Wat trekt je daarin aan? Heb je wel eens aan andere wegen gedacht, zoals docent bij een retailopleiding?
  • En waar dan? Bij willekeurig welk bedrijf en in elke branche?

Wat elke selecteur wil hebben: bewijslast

En daarnaast heb je een ‘pakketje’ nodig, met basisgegevens over jouzelf:

Voordat  je dat allemaal hebt gedaan, raad ik je aan nog niet ‘op pad’ te gaan. Je kunt wel mensen inschakelen die met jou meedenken en brainstormen, maar ga jezelf pas ‘verkopen’ als je je verkooppraatje gereed hebt!! Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, luidt het spreekwoord.

Waar je moet zoeken

Dan de stappen om die leuke baan op te sporen en jezelf bekend te maken:

  • Netwerken, netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Netwerken staat met stip op nummer 1 van de lijst ‘effectieve manieren om aan een nieuwe baan te komen’.
  • Schrijf je in bij relevante werving- en selectiebureaus en headhunters
  • Schakel het UWV WERKbedrijf in: zowel voor vacatures als voor leerzame workshops
  • Maak een lijst van voor jou interessante bedrijven (tenminste 50). Schrijf ze een voor een aan met een open sollicitatiebrief. Begin niet bij je favoriet, maar doe eerst wat sollicitatie-ervaring op bij minder leuke bedrijven: proefdraaien dus.
  • En solliciteer niet alleen op functies die precies geschikt zijn voor jou. Als je een vacature ziet bij een hartstikke leuk bedrijf maar je bent er niet (volledig) geschikt voor , kun je nog steeds schrijven. Maak duidelijk dat je waarschijnlijk niet geschikt bent voor díe functie, maar wel …… in huis hebt en graag bij het  bedrijf wilt werken, omdat …. Dit is een alternatieve manier van open sollicitatiebrieven schrijven.
  • Ga ook op zoek naar bijvoorbeeld detacheringsbureaus gericht op ouderen, uitzendbureaus voor 50+-ers etc. Zelfs al wil je graag een vast contract, dan zou dit toch een manier kunnen zijn om dat via een omweg te krijgen. Sluit niet bij voorbaat te veel wegen af.

De gouden regel is: je bent goed bezig als je een doelmarkt hebt (bedrijven die voor jou interessant zijn) waar tenminste 10 voor jou interessante vacatures per maand verschijnen.

Nou, aan de slag! Genoeg te doen zou ik zeggen ...

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2008 Ik zoek een nieuwe uitdaging