Financieel analist

De financieel analist bekijkt het bedrijf en zijn omgeving en onderzoekt de financieel-economische gevolgen van beleidsveranderingen en gebeurtenissen bij het bedrijf én in de omgeving.

De concurrentie brengt een nieuw product op de markt, zestigplussers hebben meer geld te besteden, de euro wordt steeds sterker… Wat betekent dit voor een onderneming? Het is niet voldoende om alleen te weten wat de winst van vorig jaar was. Wat zal de winst dit jaar zijn, en volgend jaar en over tien jaar? Hoe kan een bedrijf succesvol inspelen op de veranderende wereld? De visie en de vooruitziende blik van de ondernemer is hier onmisbaar, tezamen met de scherpe geest van de financieel analist.

Wat doet een financieel analist?

De financieel analist onderzoekt de financieel-economische situatie van een bedrijf, waarbij hij niet alleen naar het bedrijf kijkt, maar ook naar de omgeving.

Financieel analisten houden zich bezig met:

  • het uitvoeren van financiële analyses: Wat zijn de jaarlijkse kosten van de nieuwe distributiemethode? Wat is de verwachte omzet van een nieuw product? Wat zijn de financiële gevolgen van de verkoop van een bedrijfsonderdeel?
  • het geven van financieel-economisch advies aan het management
  • deelname aan projecten, zowel binnen als buiten de afdeling financiën. De financieel analist werkt bijvoorbeeld aan de invoering van de Business Balanced Scorecard, een manier om in één oogopslag de prestaties van een bedrijf te overzien
  • het opstellen van een economische verwachting of een SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats)
  • het doorrekenen van scenario’s. Wat gebeurt er als de rente volgende jaar met één, twee of drie procent stijgt?
  • het ondersteunen van de controller bij het opstellen van maand- en kwartaalrapportages en de jaarrekening
  • het ondersteunen van de controller bij het opstellen van budgetten en meerjarenplannen.

Het takenpakket van de financieel analist is divers en sterk afhankelijk van het soort bedrijf en de grootte van het bedrijf. In de regel geldt dat naarmate het bedrijf groter is, de functie gespecialiseerder wordt.

Financiële tijgerJij als financieel analist?

Je analytische en onafhankelijke denkvermogen is je sterkste eigenschap als financieel analist. Cijfermatig inzicht alleen is niet voldoende. Je moet abstract kunnen denken en tot nieuwe inzichten komen door diverse gegevens te combineren. Hierbij moet je het lef hebben om ongebruikelijke combinaties te bedenken.

De gegevens die je nodig hebt, moet je vaak zelf verzamelen bij collega’s en bij je netwerk, vandaar dat je goede communicatieve vaardigheden hebt. Ook moet je je bevindingen zowel schriftelijk als mondeling goed kunnen overbrengen, waarbij je publiek (bijvoorbeeld het management of accountmanagers) lang niet altijd financieel onderlegd is.

Je moet je niet snel uit het veld laten slaan en assertief zijn. Je zult informatie nodig hebben van mensen in het hele bedrijf en niet iedereen zal die willen geven. Je moet dan doortastend genoeg zijn om toch je informatie te krijgen.

Omdat je als financieel analist vaak bij grotere organisaties werkt, is het belangrijk dat je ten minste de Engelse taal goed beheerst.

Waar werk je als financieel analist?

Meestal werk je voor grotere organisaties – zowel profit als non-profit – binnen de stafafdeling financiën en rapporteer je aan de controller of de financieel directeur. Ook werken er veel financieel analisten bij adviesbureaus.

Voorbeelden

Het management wil een systeem van prestatiebeloning invoeren, waarbij het salaris voor een deel afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf als geheel en voor een deel afhankelijk is van de individuele prestaties van de werknemer. De algemeen directeur heeft hiervoor diverse varianten bedacht en vraagt jou om door te rekenen wat de gevolgen voor de salariskosten zijn. Ook moet je onderzoeken of de prestatiebeloning marktconform is.

Een belangrijke concurrent komt onverwachts met een nieuw product en wint hierdoor aan marktaandeel. Het management wil onderzoeken hoe het bedrijf een vergelijkbaar product kan leveren, hetzij door het zelf te ontwikkelen, hetzij door een bedrijf met de juiste expertise over te nemen. Jij rekent beide mogelijkheden door en onderzoekt of er alternatieven zijn.

Een middelgroot verzekeringsbedrijf bezint zich op haar positie in de Nederlandse markt. Het bedrijf verkoopt zowel levensverzekeringen als schadeverzekeringen. De levensverzekeringen leveren een behoorlijke winst op, maar de schadeverzekeringen zorgen voor verlies. Een optie is het afstoten van het schade-onderdeel van het bedrijf. Het management geeft jou als financieel analist de opdracht om te onderzoeken wat hier de gevolgen van zijn. Een belangrijke overweging is dat veel klanten het bedrijf binnenkomen als (verliesgevende) schade-klant en pas later een (winstgevende) levens-klant worden.

Hoe word je financieel analist?

Een opleiding WO of HEAO Bedrijfseconomie is een uitstekend beginpunt voor een carrière als financieel analist. Naarmate je meer ervaring hebt, zal je functie zelfstandiger worden. In je eerste baan als financieel analist houd je je vaak bezig met het opstellen van maand- en kwartaalrapportages, als assistent van de controller.

Hoe vind je een baan als financieel analist?

Zoek in financieel-administratieve en algemene vacaturebanken, doe open sollicitaties en zorg ervoor dat iedereen in je netwerk weet dat je op zoek bent naar een nieuwe functie.

Sollicitatietip

Zorg dat je op de hoogte bent van gangbare terminologie en afkortingen zoals BBSC, SWOT, ABC, CVA, ERP en EVA.

Carrière

Vanuit je ervaring als financieel analist kun je doorgroeien naar een financiële of leidinggevende functie, bijvoorbeeld als controller of financieel directeur. Naarmate je ervaring groeit, kom je in aanmerking voor zelfstandigere functies. Hierbij kun je je als financieel expert ontwikkelen, of meer in de richting van strategisch management gaan.

Je kunt ook als financieel adviseur gaan werken, als zelfstandige of in dienst van een organisatie-adviesbureau, zoals KPMG of Deloitte Touche Tohmatsu.

Functietitels

Business analist, finance analyst, medewerker management informatie, (bedrijfs)economisch onderzoeker, (senior/junior) medewerker planning & control, assistent controller.

Aanbevolen boeken

  • Controlling in de praktijk (boekenreeks) door diverse auteurs, uitgeverij Kluwer. Ieder boek uit deze praktische reeks bespreekt een specifiek onderwerp, zoals administratie, management accounting en financiering. Interessante delen uit de reeks voor financieel analisten zijn: Activity based costing, Kostenbeheersing, Projecten in control en Managementinformatie.
  • De cockpit van de organisatie. Prestatiemanagement met behulp van scorecards. L. Kerklaan, e.a., uitgeverij Samson H.D. Tjeenk Willink, ISBN 9014079842. Voortdurend bedenken organisatieadviseurs nieuwe methoden voor een zo goed mogelijke sturing van bedrijven. Dit boekje introduceert de Organisatiecockpit, een variant op de business balanced scorecard, waarbij het ontwikkelen van een passende set prestatie-indicatoren uitgebreid aan bod komt. De visie van de auteur is: visie, focus, actie: zonder visie geen strategie, zonder strategie geen indicatoren en zonder indicatoren geen actie. Het boek is voorzien van uitgebreide praktijkvoorbeelden.

Aanbevolen websites

Bronnen

Materiaal van diverse hbo-opleidingen, internet, en diverse vacatures voor de functie van financieel analist. Gesprek met een controller.

Auteur: Arjen Ligtvoet

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Financieel Financieel analist