Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Economie en management Financieel Financieel analist

Financieel analist

De financieel analist bekijkt het bedrijf en zijn omgeving en onderzoekt de financieel-economische gevolgen van beleidsveranderingen en gebeurtenissen bij het bedrijf én in de omgeving.

De concurrentie brengt een nieuw product op de markt, zestigplussers hebben meer geld te besteden, de euro wordt steeds sterker… Wat betekent dit voor een onderneming? Het is niet voldoende om alleen te weten wat de winst van vorig jaar was. Wat zal de winst dit jaar zijn, en volgend jaar en over tien jaar? Hoe kan een bedrijf succesvol inspelen op de veranderende wereld? De visie en de vooruitziende blik van de ondernemer is hier onmisbaar, tezamen met de scherpe geest van de financieel analist.

Wat doet een financieel analist?

De financieel analist onderzoekt de financieel-economische situatie van een bedrijf, waarbij hij niet alleen naar het bedrijf kijkt, maar ook naar de omgeving.

Financieel analisten houden zich bezig met:

Het takenpakket van de financieel analist is divers en sterk afhankelijk van het soort bedrijf en de grootte van het bedrijf. In de regel geldt dat naarmate het bedrijf groter is, de functie gespecialiseerder wordt.

Financiële tijgerJij als financieel analist?

Je analytische en onafhankelijke denkvermogen is je sterkste eigenschap als financieel analist. Cijfermatig inzicht alleen is niet voldoende. Je moet abstract kunnen denken en tot nieuwe inzichten komen door diverse gegevens te combineren. Hierbij moet je het lef hebben om ongebruikelijke combinaties te bedenken.

De gegevens die je nodig hebt, moet je vaak zelf verzamelen bij collega’s en bij je netwerk, vandaar dat je goede communicatieve vaardigheden hebt. Ook moet je je bevindingen zowel schriftelijk als mondeling goed kunnen overbrengen, waarbij je publiek (bijvoorbeeld het management of accountmanagers) lang niet altijd financieel onderlegd is.

Je moet je niet snel uit het veld laten slaan en assertief zijn. Je zult informatie nodig hebben van mensen in het hele bedrijf en niet iedereen zal die willen geven. Je moet dan doortastend genoeg zijn om toch je informatie te krijgen.

Omdat je als financieel analist vaak bij grotere organisaties werkt, is het belangrijk dat je ten minste het Engels goed beheerst.

Waar werk je als financieel analist?

Meestal werk je voor grotere organisaties – zowel profit als non-profit – binnen de stafafdeling financiën en rapporteer je aan de controller of de financieel directeur. Ook werken er veel financieel analisten bij adviesbureaus.

Voorbeelden

Het management wil een systeem van prestatiebeloning invoeren, waarbij het salaris voor een deel afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf als geheel en voor een deel afhankelijk is van de individuele prestaties van de werknemer. De algemeen directeur heeft hiervoor diverse varianten bedacht en vraagt jou om door te rekenen wat de gevolgen voor de salariskosten zijn. Ook moet je onderzoeken of de prestatiebeloning marktconform is.

Een belangrijke concurrent komt onverwachts met een nieuw product en wint hierdoor aan marktaandeel. Het management wil onderzoeken hoe het bedrijf een vergelijkbaar product kan leveren, hetzij door het zelf te ontwikkelen, hetzij door een bedrijf met de juiste expertise over te nemen. Jij rekent beide mogelijkheden door en onderzoekt of er alternatieven zijn.

Een middelgroot verzekeringsbedrijf bezint zich op haar positie in de Nederlandse markt. Het bedrijf verkoopt zowel levensverzekeringen als schadeverzekeringen. De levensverzekeringen leveren een behoorlijke winst op, maar de schadeverzekeringen zorgen voor verlies. Een optie is het afstoten van het schade-onderdeel van het bedrijf. Het management geeft jou als financieel analist de opdracht om te onderzoeken wat hier de gevolgen van zijn. Een belangrijke overweging is dat veel klanten het bedrijf binnenkomen als (verliesgevende) schade-klant en pas later een (winstgevende) levens-klant worden.

Hoe word je financieel analist?

Een opleiding WO of HEAO Bedrijfseconomie is een uitstekend beginpunt voor een carrière als financieel analist. Naarmate je meer ervaring hebt, zal je functie zelfstandiger worden. In je eerste baan als financieel analist houd je je vaak bezig met het opstellen van maand- en kwartaalrapportages, als assistent van de controller.

Hoe vind je een baan als financieel analist?

Zoek in financieel-administratieve en algemene vacaturebanken, doe open sollicitaties en zorg ervoor dat iedereen in je netwerk weet dat je op zoek bent naar een nieuwe functie.

Sollicitatietip

Zorg dat je op de hoogte bent van gangbare terminologie en afkortingen zoals BBSC, SWOT, ABC, CVA, ERP en EVA. Onder het kopje aanbevolen websites staan een paar Engelse en Nederlandse sites die je hierbij kunnen helpen.

Carrière

Vanuit je ervaring als financieel analist kun je doorgroeien naar een financiële of leidinggevende functie, bijvoorbeeld als controller of financieel directeur. Naarmate je ervaring groeit, kom je in aanmerking voor zelfstandigere functies. Hierbij kun je je als financieel expert ontwikkelen, of meer in de richting van strategisch management gaan.

Je kunt ook als financieel adviseur gaan werken, als zelfstandige of in dienst van een organisatie-adviesbureau, zoals KPMG of Deloitte Touche Tohmatsu.

Functietitels

Business analist, finance analyst, medewerker management informatie, (bedrijfs)economisch onderzoeker, (senior/junior) medewerker planning & control, assistent controller.

Aanbevolen boeken

Aanbevolen websites

Bronnen

Materiaal van diverse hbo-opleidingen, internet, en diverse vacatures voor de functie van financieel analist. Gesprek met een controller.

Auteur: Arjen Ligtvoet

https://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/financieel/analist Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger