Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Commercieel Hogere managementopleiding voor de mobiliteitsbranche

Hogere managementopleiding voor de mobiliteitsbranche

Ben jij een echte autofreak? Ben je ook nog eens commercieel ingesteld en heb je leidinggevende ambities?  De Hogere Managementopleiding voor de Mobiliteitsbranche stoomt je in drieënhalf jaar klaar voor commerciële en leidinggevende functies in de automotivebranche. Naast kennis van management, economie, marketing en communicatie, leer je ook hoe een auto technisch in elkaar steekt. Je kunt deze hbo-opleiding alleen aan het particuliere Instituut voor Autobranche en Management (IVA) te Driebergen volgen.

Wat kun je ermee worden?

Met je diploma op zak kun je terecht in commerciële en leidinggevende functies binnen de autobranche, de transportsector of de zakelijke dienstverlening. Voorbeelden van functies zijn:

Met het diploma op zak kun je ook voor jezelf beginnen en je eigen automobiel- of garagebedrijf starten.

Wat is je kans op een baan?

De IVA staat goed aangeschreven binnen de automotivebranche. Veel studenten hebben vóór hun afstuderen al een contract op zak: sommigen blijven hangen in hun zaterdagbaan, anderen vinden een baan via de vacaturebank van de hogeschool.

Wat is het carrièreperspectief?

De meeste afgestudeerden beginnen in een commerciële functie binnen dealerbedrijven, leasemaatschappijen en aanverwante automotive sectoren. Na een aantal jaren werkervaring kunnen ze doorgroeien naar een leidinggevende functie, bijvoorbeeld als sales manager.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De opleiding wordt alleen in voltijd aangeboden en duurt drieënhalf jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste en tweede jaar van de opleiding volg je verschillende vakken op het gebied van bedrijfsvoering, bedrijfskunde, verkoop, techniek en communicatie. Op het rooster staan ook excursies naar bedrijven in binnen- en buitenland. Op zaterdag loop je stage, meestal in een dealerbedrijf.  In het derde jaar heb je minder lesuren en wordt er meer zelfstudie van je verwacht. Belangrijke vakken zijn financieel management, kwaliteitsmanagement, marketing, operationeel management en bedrijfscommunicatie. Je sluit de opleiding af met een half jaar stage waarover je een scriptie schrijft. Rond je de studie met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.

Hoe zwaar is het?

De Hogere managementopleiding voor de mobiliteitsbranche is een pittige en intensieve studie. Vooral in het eerste en tweede jaar heb je relatief veel lesuren - zo’n 35 uur per week - en loop je daarnaast nog stage.  Van studenten wordt een flinke dosis doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en discipline verwacht. Beschik je over die vaardigheden, dan zul je de studie gemakkelijk doorlopen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag of avond te bezoeken. 

Wat is het profiel van de studenten?

De studenten van deze opleiding zijn het best te omschrijven als ondernemende, communicatieve en commercieel ingestelde autoliefhebbers. Hoewel de laatste jaren steeds meer meiden de IVA weten te vinden, is het merendeel van de studenten van het mannelijke geslacht.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Aanbevolen website


Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/commercieel/hogere-managementopleiding-voor-de-mobiliteitsbranche Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger