Afwijzing op je sollicitatie

Eindelijk krijg je een brief of telefoontje met het verlossende antwoord. Je hart gaat sneller kloppen en het zweet breekt je uit. Helaas… "We hebben besloten om met een andere kandidaat verder te gaan". Alle moeite voor niets. Of toch niet?

Leermoment

Als je een positief antwoord verwacht, kan een afwijzing erg hard aankomen. Toch hoeft een afwijzing niet alleen negatief te zijn, omdat het kan leiden tot een verbetering van je sollicitatievaardigheden. Zo zul je bijvoorbeeld merken dat het solliciteren je na een aantal keren gemakkelijker afgaat. Je wordt handiger in het schrijven van sollicitatiebrieven en je sollicitatiegesprekken verlopen vlotter omdat je beter bent voorbereid op de vragen die gesteld worden. 

Controleer je profiel

Je hebt er misschien niet veel zin in, maar na een afwijzing is het toch belangrijk dat je je afvraagt waar het is misgegaan. Dan kun je je aanpak misschien bijsturen. Bekijk de vacature opnieuw en controleer of het gevraagde profiel overeenkomt met dat van jou. Als je kritisch bent in het lezen en kiezen van advertenties, dan heb je meer kans dat je sollicitatie resultaat oplevert.

Sollicitatiebrief en cv checken

Bekijk je sollicitatiebrief en je cv nog eens. Controleer of er geen spellingsfouten in staan. Check of de zaken die in je cv staan relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteerde. Vermijd clichés in je sollicitatiebrief. Probeer een manier te vinden om jouw sollicitatie te laten opvallen. Indien nodig herschrijf je je brief en cv en laat ze nalezen door een persoon die je vertrouwt en je feedback kan geven.

Sollicitatiegesprek nalopen

Reflecteer op het sollicitatiegesprek. Werden er vragen gesteld die je niet kon beantwoorden? Was je te zenuwachtig? Toonde je voldoende interesse? Oefen ook een sollicitatiegesprek met iemand die je vertrouwt en vraag hem of haar hoe je overkomt. De manier waarop je denkt over te komen en de manier waarop je daadwerkelijk overkomt, kunnen soms erg van elkaar verschillen.

Wellicht zorgt jouw telefoontje er wel voor dat je nog een tweede kans krijgt, zoals blijkt uit het verhaal van Sanne: "Ik had gesolliciteerd op de functie van personeelsfunctionaris bij een grote retailorganisatie. Helaas viel ik af. Vervolgens heb ik contact gezocht met het hoofd P&O en gevraagd wat de reden voor mijn afwijzing was. Zijn antwoord was dat ik over te weinig werkervaring beschikte. Twee weken later kreeg ik een telefoontje: of ik nog interesse had in de functie. Wat bleek: een van de geselecteerde kandidaten bleek toch niet binnen het team te passen en een andere kandidaat had uiteindelijk zelf geen interesse meer. Omdat ik had opgebeld, was mijn naam blijven hangen en kwamen ze bij mij terug. Inmiddels ben ik er een jaar werkzaam en bevalt het van bij beide kanten uitstekend."

Carrièretijger wordt afgewezenFeedback vragen

Weet je dan nog steeds niet waarom je bent afgewezen, neem dan contact op met degene met wie je het sollicitatiegesprek hebt gevoerd. Toegegeven, dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je boos en teleurgesteld bent, maar helpt het je wel bij volgende sollicitaties.

Je kunt tijdens het telefoongesprek op vriendelijke toon aangeven dat je het jammer vindt dat de keuze niet op jou is gevallen, dat de functie je erg aansprak en dat je graag bij de organisatie had willen werken. Vervolgens vraag je om feedback: je zegt dat je graag wilt weten waarom je het niet bent geworden. Krijg je een vaag of standaard antwoord, dan is het belangrijk om door te vragen. Ga daarbij niet in discussie en wees tijdens het gesprek zeker niet onredelijk of grof. Ga met frisse moed verder met de volgende sollicitatie. Afhankelijk van wat je te horen krijgt, weet je waar je aandachtspunten liggen.

Ondersteunende competenties en kwaliteiten

Verschillende professionele kwaliteiten en competenties kunnen je helpen om terug te veren van de teleurstelling en energiek verder te gaan met solliciteren:
  • Mentale veerkracht is je vermogen om vlot te herstellen van een teleurstelling, zoals een afwijzing bij het solliciteren. Je bent in staat om in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk te blijven, oftewel: ‘terug te veren’.
  • Met een optimistische houding bekijk je de situatie met een positieve blik, je hebt goede verwachtingen van de toekomst en vertrouwt op je eigen kwaliteiten om uiteindelijk je droombaan te vinden.
  • Doorzettingsvermogen wil zeggen dat je krachtig vasthoudt aan je sollicitatiedoel. Je stopt pas als je een nieuwe baan op zak hebt. Tenzij dit redelijkerwijs niet haalbaar is.
  • Iemand die oplossingsgericht is blijft niet piekeren over zijn afwijzing, maar richt zijn aandacht op nieuwe sollicitaties.

Laat de moed niet zakken

Het is in ieder geval belangrijk dat  je na een afwijzing de handdoek niet in de ring gooit en actief blijft solliciteren. Het vinden van een baan is vaak geen eenvoudige opgave, maar vergeet niet: de aanhouder wint!

Enkele tips 

  • Geef de interviewer niet de schuld van je afwijzing. Daar leer je niets van.
  • Denk niet aan eerdere afwijzingen. Daar kom je niet verder mee.
  • Neem een afwijzing niet te persoonlijk. Het betekent niet dat jij niet geschikt bent, iemand anders paste nou eenmaal beter op die plek dan jij.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Afronding Afwijzing op je sollicitatie