Vacature lezen

Wie kent het volgende rijtje niet?

Dit is typisch zo'n opsomming die in vrijwel iedere standaard-personeelsadvertentie staat. Misschien niet met alle termen, maar op zijn minst toch een stuk of drie. Wat moet je ermee als sollicitant?  Ben jij werkelijk het beoogde schaap met de vijf poten? Of is drie poten ook best genoeg?

Ken jezelf

Ben ik stressbestendig? Ben ik flexibel? Ben ik commercieel? Het liefst wil je op al deze vragen natuurlijk volmondig "ja" zeggen. Maar kun je dat wel? Sterker nog: is dat wel mogelijk?

We hebben allemaal wel eens momenten dat we nergens tegen kunnen en de stoom uit onze oren voelen komen. Zijn we dan niet stressbestendig? En je hebt vast wel eens een dag dat je geen mens wilt zien. Ben je dan niet communicatief? Nee, zo'n vaart loopt het allemaal niet. Dit soort rijtjes met gevraagde eigenschappen moet je op hun waarde weten te schatten. Het is vooral belangrijk een antwoord klaar te hebben op dit soort vragen en ze niet uitsluitend te kunnen beantwoorden met "Ja, meestal wel".

Een goede methode om een vraag als "Ben ik flexibel?" te beantwoorden is de STAR-methode. Met deze methode ga je specifiek in op een situatie waarin je de eigenschap hebt laten zien. Dat maakt je antwoord overtuigend. STAR staat voor:

  • Situatie
  • Taak
  • Actie
  • Resultaat

Hoe gaat het in zijn werk? Stel er is een vacature voor een directiesecretaresse en een van de gevraagde eigenschappen is 'flexibiliteit'. Bij het lezen van de vacature stel je jezelf de vraag of je flexibel bent.

  1. Allereerst beschrijf je voor jezelf een situatie waarin je de eigenschap flexibiliteit aan de dag legt. Bijvoorbeeld: "als mijn baas op dienstreis is en er gaat iets mis in de planning, dan regel ik dat het weer goed komt".
  2. Dat klinkt nog behoorlijk vaag, dus vervolgens bedenk je (en schrijf je op) wat je taak in die situatie was. Bijvoorbeeld: ik moest zorgen dat er een nieuw vliegticket werd geboekt, omdat mijn baas het vliegtuig had gemist, vanwege een staking in het openbaar vervoer in Parijs.
  3. Daarna beschrijf je welke acties je daarbij ondernam. Bijvoorbeeld: ik bekeek snel een paar websites, zag een vlucht die  twee uur later zou vertrekken en bestelde een nieuw ticket. Toen bleek dat de creditcard van de zaak onvindbaar was, heb ik mijn eigen creditcardgegevens maar doorgegeven. Dat is niet gebruikelijk, maar ik moest toch wat!
  4. En het resultaat: mijn baas heeft de vlucht gehaald, er lag een ticket voor hem klaar en ik had hem al ingecheckt, dus hij kon zo doorlopen. Pas later heb ik hem verteld wat voor een gedoe ik had gehad met de betaling. Hij heeft het me onmiddellijk terugbetaald.

Dit is behoorlijk flexibel opgelost, nietwaar?

Ga op deze manier het rijtje gevraagde eigenschappen af en bedenk uitgewerkte voorbeelden. Schrijf deze voorbeelden op en put eruit voor een paar zinnen in je sollicitatiebrief (geen ellenlange verhalen opnemen!) en gebruik ze bij het sollicitatiegesprek.

Inhoudelijke functievereisten

Behalve algemene eigenschappen staan er in een vacaturetekst ook inhoudelijke vereisten. "Kennis van html en php, kennis van projectmethode Prince2, ervaring met ITIL" staan er bijvoorbeeld als vereisten in een vacature voor een webmaster. Ook bij die vereisten moet je nagaan aan de hand van de STAR-methode in hoeverre je ze bezit en hoe je dat aantoont. Hoe korter en bondiger je dat kunt formuleren in een sollicitatiebrief, hoe beter het is.

Maar ook voor deze vereisten geldt dat er vaak naar een schaap met vijf poten wordt gezocht en dat het aantal vereisten buiten proporties is. Als je een bepaalde vereiste niet bezit, lieg daar dan niet over. Je kunt het oplossen door aan te geven dat je je er wel in wilt scholen.

Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je kunt beoordelen of je voldoet aan de vereisten. Ga bij jezelf na of je een bepaald profiel bezit: heb je een combiprofiel of een T-profiel? Misschien heb je wel een bijzondere combinatie aan vaardigheden dat jou heel interessant maakt voor een werkgever. Maak dat duidelijk in je sollicitatiebrief. Mensen met een bijzonder profiel zijn zeldzaam.

Tussen de regels door lezen

Vraag je bij het lezen van het rijtje eigenschappen af wat de werkgever beoogt. Kijk goed of je begrijpt wat ze bedoelen. Sommige eigenschappen zijn vaag en je denkt dat je ze niet bezit, terwijl dat wel zo is. Wat betekent bijvoorbeeld tact of integriteit? En zo zijn er nog veel meer eigenschappen en vaardigheden op te noemen. Neem niet alle vereisten even letterlijk. Als er gevraagd wordt om een stressbestendig en accuraat persoon, dan wil dat nogal eens betekenen dat het bij het bedrijf of de organisatie een zootje is.

'Geen negen-tot-vijf-mentaliteit' betekent soms: de planningen lopen altijd uit de hand, we zeggen nooit nee tegen een klant en werken door tot we erbij neervallen.

Betekent dit dat je niet hoeft na te denken over deze eigenschappen of dat je ze niet hoeft te bezitten? Integendeel. Vraag jezelf eerlijk af of je er wel tegen kunt om in een bende te werken en of je wel bereid bent voor de zoveelste keer om half negen 's avonds thuis te komen en je je kinderen weer niet zelf in bed hebt kunnen leggen.

Dus belangrijk is – de oude Socrates zei het al – "Ken jezelf!" Neem de lijstjes eigenschappen serieus, niet alleen om een succesvolle kandidaat te zijn, maar ook om jezelf te beschermen tegen een baan die eigenlijk niet bij je past.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Banenjacht Vacature lezen