Hbo-opleiding Business Innovation

Van mkb tot multinational; in elke organisatie speelt innovatie een rol. Ontwikkelingen en trends volgen elkaar in rap tempo. Als organisatie moet je hierin mee om de concurrentie voor te blijven. De hbo-opleiding Business Innovation (voorheen Advanced Business Creation) leidt je op voor een innovatieve functie in het bedrijfsleven. Je leert trends en ontwikkelingen te herkennen en vertalen naar nieuwe producten of diensten en succesvolle business te creëren. Je kunt deze opleiding alleen aan Hogeschool Avans in Den Bosch volgen. Hogeschool InHolland biedt de Engelstalige opleiding International Business Innovation Studies (IBIS) aan.

Wat kun je ermee worden?

Met je diploma op zak, kun je onder meer aan de slag in het (internationale) bedrijfsleven, bij non-profitorganisaties, de creatieve industrie en bij mediabedrijven. Je kunt denken aan functies als:

  • Business creator
  • Business developer
  • Conceptontwikkelaar
  • Productontwikkelaar
  • Consultant innovatie
  • Consultant e-business
  • Interactive marketeer

Je kunt ook voor jezelf beginnen en je eigen bedrijf starten.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De bacheloropleiding Business Innovation is een voltijdopleiding en duurt vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Elk collegejaar is verdeeld in blokken van tien weken. Ieder blok heeft een eigen thema wat je uitdiept door projecten, praktijkgericht onderzoek en vakken. Vakken die in het eerste jaar – de propedeuse – op het programma staan, zijn onder meer: innovatiemanagement, communicatie, organisatiekunde, Engels en presenteren. In de hoofdfase van de opleiding leer je hoe de weg van idee naar eindproduct verloopt. Dit doe je onder meer door projecten voor echte opdrachtgever uit te voeren en een (internationale) stage te lopen. In het derde jaar kies je een minor waarmee je je kennis kunt verdiepen of verbreden. In het laatste half jaar van je studie werk je aan je afstudeeropdracht en los je voor een organisatie zelfstandig een innovatieopdracht op. Na je afstuderen ontvang je de titel Bachelor of Arts (BA).

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo-diploma met profiel Natuur & Techniek, dan geldt Economie of M&O als aanvullende eis. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je op 1 oktober 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het toelatingsonderzoek, de 21+ toets.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan ben je een business creator in de dop. Je kunt je verder oriënteren op de studie door een open dag te bezoeken of je op te geven voor een dagje proefstuderen. Je volgt een of meerdere lessen, maakt opdrachten en hebt veel contact met studenten en docenten. Op die manier kom je erachter hoe een dag van een student eruitziet, wat het lesprogramma inhoudt en kun je voor jezelf beoordelen of de studie Business Innovation bij je past.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Commercieel Hbo-opleiding Business Innovation