Inzage in je loonstrook

De keuze is op jou gevallen en je potentiële nieuwe werkgever nodigt je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Met de telefoon nog in je hand spring je een gat in de lucht. Je prikt een datum voor het gesprek en net als je wilt ophangen zegt hij tegen je: ‘Oh, neem ook een recent salarisstrookje mee. Niets bijzonders hoor, dat is gebruikelijk binnen onze organisatie.'

Het lijkt steeds vaker voor te komen: werkgevers die vragen om een salarisstrook van de huidige of meest recente werkgever. Voor de werkgever handig, want hij kan in een oogopslag zien wat het bruto maandsalaris van de sollicitant is en daar zijn salarisvoorstel op baseren. Maar de meeste werknemers willen er bij een nieuwe baan op vooruit gaan en zijn bang dat inzage in de salarisstrook de kans op een hoger loon juist verkleint. Bovendien bluffen de meeste sollicitanten op de vraag wat ze verdienen er tijdens het sollicitatiegesprek vaak enkele (honderden) euro’s bij. Overhandiging van de salarisstrook brengt dit leugentje om bestwil natuurlijk aan het licht en dat is geen prettig vooruitzicht.

Niet verplicht

Allereerst: je bent niet verplicht om je potentiële nieuwe werkgever inzage te geven in de hoogte van je loon bij je huidige of vorige werkgever. Hij kan zich op geen enkel wetsartikel beroepen. Je kunt dus gewoon beleefd antwoorden dat je je salarisstrookje niet ter beschikking wilt stellen. Je kunt daarbij aangeven dat je liever open een onderhandeling in gaat, of dat je het liever hebt over het salaris dat je gáát verdienen in plaats van het salaris dat je nu verdient. Je loopt hiermee natuurlijk het risico dat bij de werkgever in spe het vermoeden ontstaat dat je een hoger loon hebt opgegeven dan dat je daadwerkelijk verdient of verdiende. Sommige werkgevers laten zich niet zo gemakkelijk met een dergelijk antwoord afschepen en blijven erop aandringen, In dat geval is het verstandig je af te vragen of je wel voor deze baas wilt werken en de sollicitatieprocedure wilt voortzetten of je terugtrekt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Maar werkt het altijd in je nadeel om je salarisstrook te overhandigen? Nee, dat is zeker niet het geval, bijvoorbeeld wanneer je wilt aantonen dat je in je huidige functie wel degelijk zoveel duizenden euro’s per maand op je rekening gestort krijgt. Of openheid over je loonstrook in je voordeel werkt, is sterk afhankelijk van wat een werkgever met de informatie wil doen. Een loonstrookje geeft namelijk ook duidelijkheid over (de hoogte van) je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak, pensioenpremie en onregelmatigheidstoeslag. Voordat je een verzoek om inzage in je loonstrook afdoet met een abrupt ‘nee’, is het wellicht verstandig te vragen waarom de werkgever een loonoverzicht wil zien. Afhankelijk van het antwoord kun je dan alsnog bepalen of je ingaat op het verzoek. Je kunt dan om een tegenprestatie vragen. Loopbaancoach Tessa Faber merkt hierover op in het forum:

“Als zij jou om een salarisstrookje vragen bij de onderhandelingen dan kan jij als ‘tegenprestatie’ vragen om een bruto/netto berekening of een pro forma salarisstrookje van het salaris dat ze jou bieden. Dan kan je zien hoe de berekening bij je toekomstige werkgever eruitziet en daarin wordt dan bijvoorbeeld ook de pensioenberekening gedaan.”

Wanneer je je loonstrookje laat zien, betekent dit overigens niet dat je niet meer over een hoger loon kunt onderhandelen. Als bij de nieuwe functie meer verantwoordelijkheden of complexere werkzaamheden horen, dan moet je wel degelijk een hoger salaris bedingen. Het is daarbij wel belangrijk om je salariseis te onderbouwen met concrete werkervaring, opleidingen, cursussen of nevenactiviteiten. Hiervoor geldt: hoe beter dit aansluit op de functie-eisen, hoe sterker je staat tijdens de onderhandeling.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Afronding Inzage in je loonstrook