Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Sociaal Pedagogisch medewerker kinderopvang

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je groepen kinderen in een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang (BSO) of peuterspeelzaal. Soms zijn dit kinderen met problemen. Hierbij kun je denken aan kinderen met een ontwikkelings- of taalachterstand of opvoedingsproblemen. Binnen het pedagogisch beleid bepaal je wat je op een dag of in een dagdeel met de kinderen gaat doen. De activiteiten leveren een bijdrage aan hun opvoeding en passen goed bij hun leeftijd. Je zorgt voor een veilige, vertrouwde en gezellige omgeving. Je houdt de ontwikkelingen van de kinderen goed in de gaten en als er problemen zijn, overleg je dat met je collega’s, de ouders of een deskundige. Ook als ouders vragen hebben kunnen ze bij jou terecht.

Wat doet een pedagogisch medewerker kinderopvang?

De invulling van het beroep van pedagogisch medewerker kinderopvang hangt onder andere af van de leeftijd van de kinderen waarmee je werkt. Dit kunnen hele jonge kinderen zijn zoals baby’s en peuters, maar ook kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar. In een kinderdagverblijf werk je met kinderen van nul tot vier jaar. Je geeft hen voldoende te eten en te drinken, zorgt ervoor dat ze op tijd hun slaapje doen en verschoont hen wanneer dat nodig is. Ook onderneem je leuke dingen: je zingt bijvoorbeeld liedjes met de kinderen, doet spelletjes met ze, laat ze knutselen of op een andere manier met hun handen bezig zijn. Vaak laat je kinderen ook zelfstandig spelen en begeleid je ze daarbij. Werk je op een buitenschoolse opvang, dan werk je met kinderen van vier tot ongeveer twaalf jaar. Bij een BSO ligt het accent vooral op ontspanning na schooltijd. En omdat ieder kind dat op zijn eigen manier doet, zorg je voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten op het gebied van sport, kunst en creativiteit, natuur en techniek.

Angela (21), pedagogische medewerker op een kinderopvangverblijf:
”Ik ben nu ruim twee jaar werkzaam als leidster. Ik houd me bezig met de algemene dagtaken, zoals eten geven,verschonen en knutselen. Daarnaast heeft iedere leidster bij ons een aantal mentorkinderen, dat zijn de kinderen van wie je de voortgang in de gaten houdt. Stel dat een van ‘mijn’ kinderen nog niet zindelijk is, dan ga ik een plan bedenken hoe ik dat wel voor elkaar krijg.”

Waar werk je als pedagogisch medewerker kinderopvang?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang kun je op verschillende plaatsen werkzaam zijn:

Wie is je baas?

Als pedagogisch medewerker word je aangestuurd door de leidinggevende of manager van het kindercentrum waar je werkt. Als je een probleem hebt met een kind, een collega of een ouder of vragen hebt over je rooster of je loopbaanmogelijkheden, kun je bij haar terecht. Inderdaad: haar, want het overgrote deel van de medewerkers dat in de kinderopvang werkt, is vrouw. 

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe word je pedagogisch medewerker kinderopvang?

De mbo-3-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang en de mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker leiden je op tot dit beroep.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/sociaal/pedagogisch-medewerker-kinderopvang Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger