Levensloop van een vacature

Vacatures kennen hun eigen levensloop. Kennis en inzicht in de manier waarop vacatures tot stand komen, geeft je een belangrijke voorsprong op concurrenten die op dezelfde vacatures azen.

Er was eens een medewerker …

Mirjam werkt als P&O-adviseur bij een middelgroot bedrijf. Ze heeft het er prima naar haar zin, maar op een dag valt haar oog op een vacature voor een uitdagende functie bij een internationaal bedrijf. Ze schrijft een sollicitatiebrief en wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Na een pittige sollicitatieprocedure komt er op een maandagochtend een verrassend telefoontje: ze heeft de baan!

Mirjam gaat het bedrijf waar ze nu werkt verlaten en haar baas zal op zoek moeten naar een vervangster voor haar. Dit is een voorbeeld van een vervangingsvacature, een vacature die ontstaat doordat een medewerker vertrekt.

Er was eens een baas …

Teun heeft een goedlopend communicatiebureau dat onder meer websites maakt voor mkb-bedrijven. Hij heeft een tekstschrijver in dienst, maar die kan het vele schrijfwerk in zijn eentje niet meer bolwerken. Teun besluit dat het tijd wordt voor een tweede tekstschrijver. 

Dit is een voorbeeld van een groeivacature, een vacature die ontstaat doordat een bedrijf met de huidige werknemers het werk niet meer aan kan en daarom een extra kracht in dienst wil nemen.

We kijken nu hoe beide vacatures wereldkundig worden gemaakt:

Op dinsdagochtend vertelt Mirjam haar baas Jochem dat ze een andere baan heeft. ’s Middags stelt ze in het werkoverleg haar andere collega’s op de hoogte. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje door het gebouw. ’s Avonds vertelt ze op de sportschool van haar nieuwe uitdaging en ook op Facebook en Twitter laat ze vol blijdschap weten dat ze een nieuwe baan heeft. Jochen vraagt Mirjam en ook de andere collega’s om uit te kijken naar een goede vervanger voor Mirjam. Teun vertelt in zijn stamkroeg dat hij het druk heeft en op zoek is naar een tweede tekstschrijver. Ook via social media maakt hij dit bekend: hij plaatst een update in LinkedIn en een tweet op Twitter. 

Banenjacht

Een vacature ontstaat dus vanuit vervanging of groei. Veel bedrijven kijken vaak eerst in eigen huis of er geschikte kandidaten zijn voor een vacature of vragen medewerkers naar geschikte kandidaten in hun netwerk. Organisaties werven in eerst instantie liever via via omdat nieuwe medewerkers die via het eigen personeel geworven zijn productiever en tevredener zijn in hun baan. Ook scheelt het aanzienlijk in tijd en kosten. Zorg er daarom voor dat anderen weten dat je op zoek bent naar (nieuw) werk. Geef hierbij duidelijk aan wat voor soort werk. Mensen die het werk doen wat jij graag wilt doen, weten het eerst dat er een nieuwe collega wordt gezocht.

Na een aantal weken

Is er na een aantal weken nog geen geschikte kandidaat gevonden, dan wordt er een officieel wervingstraject gestart. Er wordt een vacaturetekst opgesteld die vervolgens wordt geplaatst op de website van de organisatie.

Tip: houd dus de vacaturepagina en de social media kanalen van bedrijven die je interesse hebben dagelijks in de gaten. Zo kun je meteen reageren als er een interessante functie voorbij komt.

Levert dit niets of onvoldoende op, dan kan een bedrijf besluiten een intermediair in te schakelen. Intercedenten en recruiters maken vacatures meteen bekend op hun eigen site en via de social media kanalen. Andere mogelijkheden zijn:

  • een advertentie plaatsen in een vakblad of op de website van de beroepsvereniging
  • een advertentie plaatsen in een plaatselijke, regionale of landelijke krant met eventueel daaraan gekoppeld de online vacaturebank
  • een advertentie plaatsen in algemene vacaturewebsites of nichevacturesites
  • werven via een banen- of carrièrebeurs

Zoals je ziet wordt de vacature dus steeds breder bekendgemaakt en zullen steeds meer mensen van het bestaan van de vacature weten. Voor veel mensen is het een nieuwe vacature, terwijl het wervingstraject al weken bezig is. Begrijp je nu waarom het zo belangrijk is om al in een vroeg stadium op de hoogte te zijn van de vacante functie en te reageren als je interesse hebt?

Social media zijn erg belangrijk voor het vinden van werk. Je kunt het gebruiken om:

  • werkgevers te vinden en te volgen
  • hun medewerkers te vinden en te volgen
  • recruiters te vinden en te volgen

Maar organisaties en recruiters gaan zelf ook op zoek naar interessante kandidaten voor de vacatures die ze hebben en daarom is het zaak dat je ervoor zorgt dat je online vindbaar bent en werkt aan een professionele online identiteit. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld:

  • een profiel aanmaken op LinkedIn en Twitter
  • een website en portfolio maken van wie je bent en wat je kunt
  • blogs schrijven over een of meerdere onderwerpen waar jij veel van weet
  • Een cv maken en bij een online vacaturebank plaatsen

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Levensloop van een vacature