Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Banenjacht Netwerken via je online identiteit

Netwerken via je online identiteit

Meer en meer wordt het internet een afspiegeling van de 'echte' wereld. Bovendien hebben mensen de neiging om steeds meer van zichzelf openbaar te maken, variërend van fotoalbums met vakantiefoto's tot boekenlijstjes van de gelezen boeken. Je online aanwezigheid op het internet kan gevolgen hebben bij het solliciteren, leuke en minder leuke. Maar je kunt je online profiel en het beeld dat je daarmee schept ook bewust inzetten voor je carrière. Hoe? Wat zijn de voordelen en de valkuilen?

Online aanwezigheid

Via allerlei activiteiten die je ontplooit op het internet kunnen anderen zich een beeld vormen van wie jij bent en wat jij doet. Denk bijvoorbeeld aan:

Al deze aanwezigheid op het internet schept, soms ongewild, een totaalplaatje van jou. In het normale leven doe je moeite om je werk van je privéleven gescheiden te houden. Je werkgever weet niet wat voor slemppartijen jij tijdens je vakantie meemaakt. Maar als de vakantiefoto's ineens voor de hele wereld zichtbaar zijn, dan verandert dat de zaak.
Natuurlijk zet je veel van de informatie zelf online (en hopelijk denk je erover na welke informatie je beter achterwege kunt laten), maar een deel van de informatie wordt door anderen wereldkundig gemaakt.
Mensen zijn er zich soms slecht van bewust, maar alles wat je doet, schrijft en plaatst op het internet, laat sporen na. Het lastige aan het internet is: 'eens geschreven, altijd gebleven'. Wat er eenmaal staat, is vrijwel nooit meer radicaal te verwijderen. Voor zoekmachinedoeleinden en vele andere toepassingen worden enorme hoeveelheden gegevens volautomatisch gekopieerd naar andere computers dan waar jij je bijdrage oorspronkelijk hebt geplaatst. Je begrijpt: iets verwijderen van die oorspronkelijke computer heeft maar nauwelijks zin. Ergens in de wereld staat er vast een kopie van wat jij zou willen verwijderen. Denk dus altijd na voordat je iets met naam en toenaam op internet zet! In potentie kijkt de hele wereld over je schouder met je mee.

Tot zo ver de waarschuwingen. Want het is natuurlijk prachtig dat het allemaal kan. Niet voor niets geldt: 'wie schrijft, die blijft' en internet is daar het levende bewijs van. Inmiddels is het bijna zo dat als je niet vindbaar bent op internet, er door de buitenwereld wordt geconcludeerd dat je geen rol van betekenis speelt, in ieder geval niet in het zakelijke verkeer.

Online identiteit gebruiken voor je carrière

Als je aan het solliciteren bent, kun je er zeker van zijn dat leden van een sollicitatiecommissie, headhunters en medewerkers van werving- en selectiebureaus nieuwsgierig zijn naar jou. Stiekem willen ze veel meer van je reilen en zeilen weten dan jij opgeeft op je cv en schrijft in je sollicitatiebrief. 'Wat is dat voor iemand', vragen ze zich af, als ze de eerste formaliteiten over je hebben doorgenomen en enigszins in je geïnteresseerd zijn geraakt. Je naam is dan gauw in Google ingetikt. Wat vinden ze daar over jou? Een website over je afstudeerproject, een boekrecensie op een boekenmarktplaats, een forumbijdrage over je sollicitatiebrief, een scheldtirade op de systeembeheerder van je oude school, of een lijstje met namen van mensen die zich hebben verenigd tot een club voor nachtelijke grafitti-acties (om maar wat te noemen)? En wellicht nog wel erger, misschien vinden ze wel helemaal niets…

Wil je serieus genomen worden, dan doe je er goed aan ook serieus werk te maken van je online identiteit op het internet. Het is een vorm van personal branding: je maakt van jezelf een 'merk'. Dingen die je kunt overwegen om te doen:

Belangrijk is dat je al die informatie up-to-date houdt. Dat kost af en toe wat tijd en inspanning. Wil je die er niet in stoppen, dan kun je je beter de moeite besparen om überhaupt een online identiteit neer te willen zetten. Want geen informatie is misschien wel beter dan verouderde of belastende informatie.

Online netwerken

Heb jij succes bij je loopbaan door je online aanwezigheid? Of juist negatieve ervaringen? Vertel erover op het forum.

Netwerken doe je om er eventueel ooit iets aan over te houden. Het hoeft niet direct resultaat op te leveren. Laten weten dat je bestaat en wat je doet zijn de belangrijkste activiteiten bij het netwerken. Daar kunnen alle hierboven genoemde digitale middelen natuurlijk uitstekend voor dienen. Af en toe de mensen in je netwerk attenderen op je nieuwste weblog, of je nieuwste ontwerp of idee dat je via je je website showt: het zijn manieren om jezelf (hernieuwd) onder de aandacht te brengen. Maar vergeet niet: netwerken is ook iets persoonlijks en gaat verder dan showen en namen rondstrooien. Af en toe welbewust contact (persoonlijk of digitaal) onderhouden werkt veel beter dan alleen maar mensen toevoegen in je vriendenbak van Facebook. Toegegeven: mensen denken weer even aan je als je ze uitnodigt als 'vriend', maar het gevaar bestaat dat ze zich gebruikt voelen als statussymbool (omdat ze kunnen showen hoeveel 'vrienden' ze hebben). Ga dus doordacht en sociaal met je netwerkcontacten om.
Bij netwerken geldt: voor wat, hoort wat. Het kan daarom nuttig zijn om af en toe een forumbijdrage te plaatsen en te reageren op iemands bericht om hem of haar verder te helpen. Die dingen zorgen ervoor dat anderen jou werkelijk gaan zien als waardevol contact. De kans is groot dat die mensen vroeg of laat iets voor je kunnen betekenen.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/banenjacht/online-identiteit Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2017 ColofonAdverteren

Carrièretijger
Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken: