Vraaggestuurd onderwijs

Vraaggestuurd onderwijs wil zeggen dat je zelf je leervragen moet gaan formuleren.

Als je het competentieprofiel hebt bestudeerd, een assessment hebt gedaan, of gewoon eens goed hebt nagedacht over wat je al kan en weet, moet je in staat zijn om een leerdoel of leervraag te stellen waarmee je je competenties ontwikkelt. Bijvoorbeeld: wat kan ik als leidinggevende doen om medewerkers op een verkoopafdeling gemotiveerd te houden?

Met die vraag in je achterhoofd ga je op zoek, samen met begeleider, naar modulen of projecten binnen – of buiten – je eigen opleiding waarin je antwoorden kunt vinden op zo’n vraag. Als je vraag vanuit het competentieprofiel komt en dus echt relevant is voor je beroep, dan moet de opleiding daarvoor een aanbod hebben.

Als je al je leervragen achter elkaar zet, moet je op basis daarvan een eigen leerroute kunnen ontwerpen. Zo kun je heel flexibel door een opleiding heen surfen tot je alle competenties hebt verworven. Vooral voor mensen die naast hun werk studeren en al competenties verworven hebben, is dit natuurlijk zeer efficiënt en motiverend.

Helaas zijn maar weinig hogescholen al zover dat ze dit echt kunnen waarmaken. Ook zijn veel docenten nog helemaal niet in staat je op zo'n flexibele manier te begeleiden. Meestal moet je gewoon een standaardprogramma doorwerken. Ga je een hogeschool kiezen, vraag hier dan heel kritisch op door!

Auteur: Isabelle Langeveld

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Competentiegericht leren Vraaggestuurd onderwijs