Buitenlandse sollicitatie-etiquette

De wereld telt 192 landen, het voert te ver om van al deze landen de do’s en don’ts op sollicitatiegebied uit te doeken te doen. Daarom een selectie van de meest populaire buitenlandse bestemmingen onder Nederlandse werkavonturiers: België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

België

sollicitatiebrief

Beschrijf in je brief de taken die je bij vorige werkgevers hebt uitgevoerd en wees niet te scheutig met het etaleren van je talenten en succesverhalen. Belgen zijn bescheiden mensen en beschouwen uitspraken over grootste prestaties als opscheppen. In het algemeen heeft een getypte brief de voorkeur, alleen in het Franstalige gedeelte is het gebruikelijk een handgeschreven brief te sturen. Gebruik papier met een briefhoofd en hanteer de opbouw zoals we die in Nederland ook kennen; een pakkende opening, de reden dat je reageert, wat je te bieden hebt en de afsluiting. Je sollicitatiebrief en cv schrijf je meestal in dezelfde taal als waarin de vacaturetekst is geschreven, tenzij het bedrijf aangeeft dat het ook in een andere taal mag. Belgische werkgevers reageren niet altijd op sollicitaties, zeker bij open sollicitaties blijft een antwoord nogal eens achterwege. Als je binnen vier weken geen reactie hebt ontvangen, kun je ervan uitgaan dat je bent afgewezen.

cv

Een Belgisch cv heeft dezelfde opbouw als een Nederlands cv. Het bestaat uit maximaal twee A4. De opmaak is vrij, maar zorg ervoor dat deze er netjes en overzichtelijk uitziet. Werkervaring is erg belangrijk; vermeld niet alleen je huidige baan en vorige betrekkingen, maar ook stages en vakantiewerk. Vermeld bij iedere functie de bijbehorende verantwoordelijkheden en taken. Bij een leidinggevende functie noem je ook hoeveel personen je hebt aangestuurd. Neem relevante activiteiten buiten je studie, zoals een bestuursfunctie bij een studentenvereniging, ook in je cv op. Aan het einde van je cv geef je een samenvatting van je professionele doelstellingen en een aantal referenties. Kopieën van diploma’s of andere certificaten hoef je niet mee te sturen, maar neem deze wel mee naar het sollicitatiegesprek voor het geval hiernaar gevraagd wordt. Een pasfoto hoeft niet, maar wordt wel gewaardeerd. Wanneer je als Nederlander in België solliciteert, kun je ook het Europass-cv gebruiken.

sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek zal de werkgever vooral vragen stellen over je praktijkervaring en je motivatie voor de functie. Flexibiliteit en communicatieve vaardigheden zijn competenties die erg belangrijk gevonden worden. In sommige gevallen wordt je meteen voorgesteld aan toekomstige collega's. Het aantal gesprekken dat je hebt, hangt sterk af van het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Als je op een hogere functie solliciteert, kan een psychologisch onderzoek en/of assessment deel uitmaken van de selectieprocedure.

Duitsland

sollicitatiebrief

Begin je Bewerbungsschreiben met de naam en titel van de persoon die hem zal behandelen. Gebruik de indeling zoals we die in Nederland ook kennen en houd maximaal één A4 aan. Het is daarnaast gebruikelijk om te vermelden per wanneer je kunt beginnen en welk salaris je in gedachten hebt. Ervaring is het belangrijkste criterium; benadruk deze in je brief. Overdrijf hier echter niet, een Duitse sollicitatiebrief is altijd bescheiden en gereserveerd.

cv

De volgorde van je Lebenslauf is chronologisch. Bovenaan je cv vermeld je het woord 'Lebenslauf', daaronder noem je persoonlijke details en contactgegevens. Vermeld alles; een gat in het cv wordt niet op prijs gesteld. Als je een tijdje niet hebt gewerkt, leg je uit wat je in de tussentijd hebt gedaan. Neem alleen hobby’s in je cv op als ze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Voeg kopieën van diploma's en examenresultaten, getuigschriften van werkgevers en andere nuttige documenten toe. Als je een grote stapel papieren hebt, kun je deze het best verzamelen in aparte (bedrukte) kartonnen mapjes - Bewerbungsmappe - die je in de meeste kantoorboekhandels of fotokopieerwinkels kunt kopen Als je pas afgestudeerd bent, is het gebruikelijk een exemplaar van je afstudeerscriptie mee te sturen. Tot slot zet je je handtekening en de datum onderaan iedere pagina van je cv.
Wanneer je als Nederlander in Duitsland solliciteert, kun je ook het Europass-cv gebruiken.

sollicitatiegesprek

Tijdens het Bewerbungsgesprach kijkt de werkgever of je geschikt bent voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Duitse werkgevers hechten veel waarde aan beleefdheid, formaliteit en accuratesse. Zorg dat je een half uur voor het sollicitatiegesprek aanwezig bent en kleed je formeel en zakelijk. Ervaring, talenkennis, professionaliteit, resultaatgerichtheid, samenwerken, creativiteit, flexibiliteit en het vermogen om anderen te motiveren zijn eigenschappen die Duitse werkgevers erg waarderen. Meestal voer je twee gesprekken: een met de hr-manager en een met de manager van de betreffende afdeling. Als je op een hogere functie solliciteert, kan een psychologisch onderzoek en/of assessment deel uitmaken van de selectieprocedure.

Frankrijk

sollicitatiebrief

Franse werkgevers hechten veel waarde aan de vormgeving van je entrevue d'emploi. Zo moet deze handgeschreven zijn, want handschriftkunde speelt een belangrijke rol in de selectieprocedure. Begin je brief met in de linkerbovenhoek je naam en adres en in de rechterbovenhoek een korte verwijzing naar de vacature. Franse sollicitatiebrieven zijn erg kort, niet meer dan vijftien tot twintig regels, en formeel van toon. Leg in je brief uit waarom je de meest geschikte kandidaat bent; benadruk hierbij je werkervaring en de opleidingen die voor de functie belangrijk zijn.

cv

Het vendeuse qualifiee bestaat uit maximaal twee A4’tjes. Je kunt behalve het chronologische cv ook een functioneel cv gebruiken. Vermeld je leeftijd en niet je geboortedatum. Geef een gespecificeerde omschrijving van je taalvaardigheden. Het is niet nodig om kopieën van diploma's mee te sturen. Vermeld stages onder 'werkervaring'. Het is in Frankrijk steeds gebruikelijk om het cv te voorzien van een projet professionel, een beschrijving van de carrière die je wilt maken. Het bevat informatie over de functie die je wilt, de verantwoordelijkheid die je wilt dragen en het gewenste salarisniveau. Ook beschrijft het de bedrijfstak en het type onderneming waarin je wilt werken. Hoe preciezer je dit kunt beschrijven, hoe beter.
Wanneer je als Nederlander solliciteert in Frankrijk kun je ook het Europass-cv gebruiken.

sollicitatiegesprek

Tijdens l'interview wil de Franse werkgever vooral weten of je in het team past. Naast vragen over je werkervaring en opleidingen, kun je ook vragen verwachten over onder meer je hobby’s. Beleefdheid en charme zijn erg belangrijk, Zorg voor nette, representatieve kleding (geen spijkerbroek!) en een verzorgd uiterlijk. Hoe vaak je op gesprek moet komen, hangt af van de organisatie en de functie. Twee tot vier gesprekken zijn normaal in Frankrijk. Voor hogere functies zijn vijf of zelfs zes gesprekken heel gewoon. Werkgevers gebruiken vaak adviseurs om de eerste selectiegesprekken te houden. Bij hogere functies maakt een psychologisch onderzoek of een assessment vaak deel uit van de selectieprocedure.

Groot-Brittannië

sollicitatiebrief

Een Engelse application letter verschilt niet veel van de Nederlandse sollicitatiebrief. Hij is hooguit één A4, beleefd en zakelijk. Is het in Nederland niet gepast om je brief met ‘ik’ te beginnen, in een Engelse sollicitatiebrief mag dit gewoon, al blijft het mooier om het te vermijden.

cv

Een Brits resumé bestaat uit maximaal twee A4. Je kunt een chronologisch of een functioneel cv gebruiken. Een Brits cv begint met een career objective, een kort persoonlijk profiel waarin je in één of twee zinnen je carrièredoel en/of je voornaamste kwaliteiten vermeldt om de aandacht van de recruiter te trekken. In de personalia laat je - in tegenstelling tot het Nederlandse cv -  je geboorteplaats en -datum, sekse en burgerlijke staat achterwege. Geef een korte beschrijving van je werkervaring en de opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd en vermeld daarbij zoveel mogelijk welke resultaten of doelen je daarin hebt bereikt.
Vermeld ook relevante nevenactiviteiten en je hobby’s. Aan het einde van het cv vermeld je twee referenties. Je hoeft geen kopieën van diploma’s en een pasfoto mee te sturen.
Wanneer je als Nederlander solliciteert in Groot-Brittannië kun je ook het Europass-cv gebruiken.

sollicitatiegesprek

Britse werkgevers zijn zakelijk en beleefd tijdens het job interview en zullen vooral ingaan op je kwaliteiten en de resultaten die je in je werk hebt behaald. Het aantal gesprekken dat je moet voeren, hangt af van het bedrijf en de functie. Bij hogere functies maakt een psychologisch onderzoek en/of een assessment vaak deel uit van de selectieprocedure.

Verenigde Staten

sollicitatiebrief

Een Amerikaanse application letter moet getypt zijn en beslaat over het algemeen maximaal één A4. Je refereert in de eerste alinea naar de vacature en in de tweede alinea verwijs je naar je opleiding en werkervaring en leg je uit waarom jij de meest geschikte persoon voor de functie bent. Wees daarbij niet te bescheiden en verkoop jezelf door je kwaliteiten en talenten stevig neer te zetten.

cv

Je resumé is kort, liefst één pagina, en meer verhalend dan het Nederlandse cv. In je cv moet je jezelf echt verkopen. Noem je belangrijkste prestaties en geef aan welk carrièredoel je nastreeft. Begin je cv met je persoonlijke gegevens, maar noem geen geboorteplaats en -datum, geslacht, burgerlijke staat, religie of gezondheidsproblemen. Dit is privé-informatie waarop je niet beoordeeld mag worden. Noem verder je opleidingen, werkervaring, talenkennis, vaardigheden, persoonlijke interesses en eventueel referenties.

sollicitatiegesprek   

Amerikaanse job interviews zijn formeel en efficiënt (tijd is geld!). Schuif tijdens het gesprek al je bescheidenheid aan de kant en zet je jezelf neer als een echte topper. Net als in je sollicitatiebrief en je cv moet je jezelf verkopen. Je zult moeten bewijzen waarom de functie je op het lijf geschreven is. Onderbouw dit waar mogelijk met cijfers en vergelijkingen. Amerikanen houden van resultaatgerichte werknemers. Blijf wel eerlijk, want referenties worden vaak nagetrokken. Ga goed gekleed - liever overdressed dan underdressed - en wees hoffelijk. Amerikanen hechten veel waarde aan hiërarchische structuren en goede manieren. Stuur na het sollicitatiegesprek een brief waarin je je interesse in het bedrijf bevestigt. Krijg je de baan, dan moet je soms nog een test afleggen voordat je een contract krijgt.

Aanbevolen websites

  • Op werk.nl vind je voor zeer veel landen een handig overzicht van do’s en don'ts wat betreft brief, cv en gesprek. Je vindt er ook voorbeelden van sollicitatiebrieven en cv’s.
  • Labour Mobility is een adviesbureau op het gebied van de internationale arbeidsmarkt. Op hun website kun je onder meer boeken bestellen over het zoeken naar werk en de cultuurverschillen die je daarbij tegenkomt in meer dan 40 verschillende landen. 

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Internationaal carrière maken Buitenlandse sollicitatie-etiquette