Chronologisch cv

Voorbeeld van een chronologisch cv

De meeste sollicitanten maken een standaard of chronologisch cv. Je verdeelt je cv in verschillende rubrieken, en de onderdelen daarvan zet je in chronologische volgorde. Dit in tegenstelling tot het vaardigheden-cv, waarin niet de tijdvolgorde, maar je vaardigheden en competenties  het uitgangspunt zijn.

Wat zet je in je cv?

Een standaard cv bevat de volgende rubrieken:

 • Je personalia: je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, eventueel of je een rijbewijs hebt en per wanneer je beschikbaar bent.
 • Een persoonlijk profiel als je de selecteur snel een beeld wilt geven van wat je kan en wat je wilt. In maximaal vijf zinnen omschrijf je helder en beknopt wat je vaardigheden en je ambities zijn. Je plaatst dit korte stukje tekst onder je personalia. Een persoonlijk profiel in je cv is vooral handig als je veel verschillende dingen hebt gedaan of wanneer je werkervaring niet naadloos aansluit op de vacature. Wat moet aan bod komen in je profiel? Schrijf over wat je:
  • motiveert en drijft (waar je blij en enthousiast van wordt).
  • zoekt in een nieuwe functie.
  • jouw competenties en kwaliteiten zijn (die jou zo kenmerken).

  Een kernachtig persoonlijk profiel schrijven is niet gemakkelijk. Ga er vanuit dat je de juiste tekst niet in één keer op papier hebt staan, maar dat je moet schaven en schrappen tot je de definitieve versie hebt. Laat hem tussendoor aan een vriend of een familielid lezen en vraag of zij jou in het profiel herkennen.

  Een voorbeeld:
  Hbo-opgeleide flexibele teamspeler met ruime commerciële ervaring en affiniteit met marktwerking. Cijfermatig en analytisch sterk. beweegt zich gemakkelijk op verschillende niveaus, heeft oog voor mensen en resultaten en kan mensen enthousiasmeren en overtuigen. Ruime ervaring in opstarten en leiden van projecten. Voelt zich thuis in een maatschappelijk bewogen organisatie met een concrete missie.
 • Je gevolgde opleidingen (vanaf je middelbare school), met daarbij eventueel je vakkenpakketten, specialisaties en het onderwerp van je scriptie.
 • De werkervaring die je hebt, met per functie de naam van het bedrijf en de periode dat je er gewerkt hebt. Licht je werkervaring toe met een inhoudelijk beschrijving van je taken en resultaten.
 • Relevante cursussen die je hebt gedaan.
 • Eventuele publicaties van jouw hand. Als dat een ellenlange lijst is, als je bijvoorbeeld journalist bent of wetenschapper, dan kun je overwegen een aparte publicatielijst mee te sturen. Een andere mogelijkheid is zo'n lijst op je website te publiceren en daarnaar te verwijzen in je cv. Heb je alleen een afstudeerscriptie geschreven, zet die dan niet onder een kopje publicaties, maar vermeld hem bij je opleiding.
 • Andere relevante eigenschappen, vaardigheden en competenties, die nog niet blijken uit je werkervaring. Noem ook je talenkennis en computervaardigheden. Vermeld daarbij op welk niveau je deze vaardigheden beheerst.
 • Je hobby's en andere nevenactiviteiten, voor zover ze een goede indruk van je geven of iets zeggen over de persoon die je bent en een pre zijn voor de functie. Als je solliciteert naar een dynamische functie, dan is het niet verstandig om te vermelden dat je hobby’s golfen, lezen en modeltreinen zijn. Je kunt je hobby's dan maar beter niet vermelden.

Hoe ga je te werk?

 • Verzamel alle tastbare feiten over je werkervaring, opleiding, cursussen en hobby's en deel alles in  de bovenstaande rubrieken in. Let nog niet op de lengte. Sla dit cv op je computer op als je basis-cv.
 • Bekijk de vacaturetekst van de functie waar je op solliciteert en selecteer uit je basis-cv alle relevante items. Je cv mag geen gaten in de tijd bevatten, dus laat niet te veel weg. Maar vooral in de rubrieken cursussen, hobby's en nevenactiviteiten zijn niet alle onderdelen voor iedere soort functie van belang.
 • Schrijf bij elementen die je van belang voor de functie acht een toelichting waarom jij vindt dat dit element belangrijk is voor die functie. Kijk goed naar de gevraagde functie-eisen en sluit daar zo goed mogelijk bij aan. Dit is een goede manier om interesse bij de selecteurs te wekken.
 • Geef bij eigenschappen, vaardigheden en competenties altijd relevante voorbeelden. Een zinnetje als 'ik ben flexibel' zegt helemaal niets, tenzij je dat illustreert. Gebruik de STAR-methode om je eigenschappen e.d. concreet te maken.
 • Als je taal- en computervaardigheden vermeldt, geef dan het niveau ervan aan. Maak bij de talen eventueel onderscheid in 'mondeling' en 'schriftelijk'. Overdrijf niet. Bijna niemand beheerst een tweede taal vloeiend, dus duid je niveau liever als 'redelijk' of 'goed' aan. 'Redelijk' gebruik je voor passieve kennis (kunnen verstaan en lezen) en 'goed' voor actieve kennis (spreken en schrijven). Vermeld eventuele certificaten die je bezit (bijvoorbeeld TOEFL of Cambridge Certificates). Heb je taalvaardigheidscursussen gevolgd, vermeld deze dan met de niveau-aanduiding, liefst een CEFR-aanduiding. Gebruik voor computervaardigheden aanduidingen als 'zeer ervaren met programma x en y', 'kan werken met programma z'.
 • Maak je een cv voor een open sollicitatie, neem dan het soort werk dat je wilt doen als uitgangspunt.
 • Zorg ervoor dat je cv op één of twee A4'tjes past. Ben je een starter of heb je nog niet zo veel werkervaring, overschrijd dan nooit één A4. Als dat wel gebeurt, dan bevat je cv te veel details.
 • Net als voor een sollicitatiebrief geldt voor een cv dat hij foutloos moet zijn. Controleer hem dus goed op type- en taalfouten. Laat hem lezen door een bekende, liefst met de vacaturetekst erbij.

Karel: "Ik solliciteerde naar een functie voor zorgcoördinator bij een zorgcentrum. In de vacaturetekst werd veel nadruk gelegd op het omgaan met mensen en hun persoonlijke wensen. In mijn vrije tijd train ik honden bij een instituut waar blindengeleidehonden worden opgevoed. Dat vermeldde ik in mijn cv en schreef erbij dat ik daardoor ook veel in aanraking kwam met blinden die met de hond moesten leren omgaan en dat daar altijd een individuele aanpak voor nodig was. De sollicitatiecommissie vond dit een opmerkelijke activiteit en er ontstond een levendig gesprek tijdens mijn sollicitatie over dit onderdeel uit mijn cv. Heel leuk, en ja, uiteindelijk kreeg ik de baan."

Van oud naar nieuw of van nieuw naar oud?

Bij de rangschikking van functies en opleidingen kun je ervoor kiezen om de oudste dingen eerst te vermelden en de recentste dingen het laatst. Maar als je cv langer wordt door leeftijd en ervaring, kan het verstandig zijn om juist te beginnen met de meest recente dingen. Er is voor beide vormen wat te zeggen:

 • Als je begint met de oudste dingen, loop je het risico dat de lezer zijn interesse verliest en het cv weglegt voordat hij/zij aan de meeste recente (en waarschijnlijk interessantste feiten) is toegekomen.
 • Als je de recentste dingen eerst noemt, wordt het cv bij verdere lezing steeds minder interessant. Lezers hebben de neiging om de laatst gelezen dingen het best te onthouden. Dat kan dus een nadeel zijn als je niet voldoende interesse hebt gewekt met de recente feiten.

Hoe korter en bondiger je cv is, hoe minder beide bezwaren een rol spelen. Kies zelf wat je het prettigst vindt.

Carrièretijger laat sollicitatiebrief nalezenInspiratie nodig?

Bekijk een voorbeeld van een chronologisch cv. Of neem een kijkje in het forum, waar mensen hun cv plaatsen voor commentaar. Heb je suggesties voor andermans cv, of heb je gemerkt dat jouw cv het buitengewoon goed doet bij sollicitatiecommissies, stuur dan een bijdrage.

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

 • Beckhoven, Geert van, en Bea de Weerd-Veltmans (1997). Beter naar een nieuwe baan. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Het is een al wat ouder boekje, maar wel erg praktisch en nog steeds verkrijgbaar.
 • Bolte, Geerhard (2003). Functie: sollicitant. Uitgeverij Het Spectrum.

Auteurs: Ysolde Bentvelsen en Mariëlle de Groot

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Cv maken Chronologisch cv