Bhv op je cv, ja of nee?
Een medewerker die onwel wordt, een valpartij, een diepe snijwond of kortsluiting. Ook op het werk zit een ongeluk in een klein hoekje. In Nederland zijn jaarlijks ruim 220.000 mensen slachtoffer van een ongeval op het werk. In de Arbowet staat dat elk bedrijf - eenmanszaken uitgezonderd - verplicht is om goed voorbereid te zijn op ongevallen, brand en ontruiming. Bedrijfshulpverleners (bhv’ers) komen in actie wanneer er calamiteiten zijn. Je werkzaamheden als bhv’er kunnen een waardevolle toevoeging zijn op je cv.
Wat doet een bhv’er?
Het verlenen van hulp houdt volgens de Arbowet (artikel 15) in elk geval in:
- verlenen van eerste hulp bij ongevallen.
- beperken en het bestrijden van brand.
- beperken van de gevolgen van ongevallen.
- alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het pand in het geval van een noodsituatie.
Een bhv’er moet dus onder meer kunnen reanimeren, verbanden aanleggen, mensen veilig uit een brandend gebouw loodsen en eerste hulp verlenen.
Welke cursus?
De overheid heeft geen wettelijke kaders gegeven over de opleiding van bhv’ers. In de wet staat niet welke training of opleiding zij moeten volgen, maar wel dat de bedrijfshulpverlener voldoende opgeleid en uitgerust moet om zijn taak als bedrijfshulpverlener adequaat uit te kunnen voeren.
Inspectie SZW houdt toezicht op arbeidsomstandigheden en kan een boete opleggen als de bedrijfshulpverlening in een bedrijf niet in orde is. In een normale kantooromgeving zal een basiscursus doorgaans voldoende zijn. Maar is de opkomsttijd van de brandweer langer dan gemiddeld, dan zal een extra cursus op het gebied van brandbestrijding noodzakelijk zijn. Er zijn ook speciale branchegerichte bhv-cursussen voor onder meer het onderwijs, de gezondheidszorg en de agrarische sector. Het is belangrijk om de bedrijfshulpverlening goed te organiseren en kennis en kunde up-to-date te houden. Een jaarlijkse herhalingscursus, regelmatige oefening en eventuele bijscholing zijn hierbij essentieel.
Hoe vermeld je bhv op je cv?
Ben je actief als bhv’er, dan is dit zeker het vermelden waard. Het geeft aan dat je betrokken bent bij de organisatie, leervermogen hebt en dat je veiligheid en zorg voor anderen belangrijk vindt. Voor een nieuwe werkgever kan dit heel interessant zijn. Heb je een geldig bhv-certificaat, dan kun je deze op je cv vermelden onder het kopje ‘cursussen’. Vermeld hierbij ook herhalingscursussen en bijscholing. Is je certificaat verlopen, vermeld het dan niet onder ‘cursussen’. Geef onder het kopje ‘nevenactiviteiten‘ aan dat je in het verleden actief bent geweest als bhv’er en dat je eventueel bereid bent om dit weer te worden
Aanbevolen website
- Op het arbeidsportaal vind je meer informatie over de bedrijfshulpverlener.
Auteur: Marieke van Oosterhout