Hbo-opleiding Tourism Management (HTRO)

De bacheloropleiding Tourism Management (HTRO) leidt je op voor een leidinggevende functie in de sectoren toerisme of recreatie. Deze opleiding wordt door enkele hogescholen ook volledig in het Engels aangeboden.

Wat kun je ermee worden?

Je kunt zowel in binnen- als buitenland aan de slag bij onder meer gemeentes, touroperators, VVV’s, luchtvaartmaatschappijen, hotels en evenementenorganisaties. Doorgaans begin je na je afstuderen in een uitvoerende functie, bijvoorbeeld als adviseur op een reisbureau, medewerker toerisme en recreatie bij een gemeente of als medewerker boekingen bij een hotelketen. Na aan aantal jaren werkervaring en mits je over de juiste competenties beschikt, kun je doorgroeien naar functies als:

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijdopleiding Tourism Management duurt vier jaar. Heb je een vwo-diploma, dan kun je in de meeste gevallen een verkort programma doorlopen en de studie in drie jaar afronden.

Zie je op tegen vier jaar studeren, dan kun je ook kiezen voor de tweejarige Associate degree (Ad) Tourism Management. . Het studieprogramma is vergelijkbaar met dat van de bacheloropleiding. Je rondt de opleiding af met een half jaar stage. Met het diploma Associate degree Tourism Management op zak kun aan de slag als:

  • assistent-product- of salesmanager, bijvoorbeeld bij een touroperator
  • assistent-manager, bijvoorbeeld van een bungalowpark

Ben je na het behalen van je diploma het afstuderen nog niet beu, dan kun je doorgaan met de bacheloropleiding en in twee jaar je bachelordiploma behalen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar - de propedeuse - is oriënterend van karakter. Je krijgt een goed beeld van de gehele opleiding en van de beroepsmogelijkheden in de vrijetijdssector en de toeristische branche. Je volgt lessen op het gebied van talen, ict, (interculturele) communicatie, cultuur, marketing en management. Ook is er veel aandacht voor duurzaam toerisme. De sector leer je pas echt goed kennen door het zelf te ervaren. Daarom worden er ook reizen, excursies en bedrijfsbezoeken georganiseerd.

In de hoofdfase van de opleiding vindt er een verdieping plaats van de lesstof die je in het eerste jaar hebt gekregen. Je leert onder meer hoe je marketing kunt gebruiken om bestemmingen te promoten en besteedt aandacht aan touroperating en hospitality. Afhankelijk van de hogeschool loop je een of meerdere stages. Vanwege het internationale karakter van het werkveld is het verplicht om minstens één stage in het buitenland te lopen. Ook kies je een minor, keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. In het vierde jaar rond je de opleiding af met een afstudeeronderzoek. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je bent toelaatbaar met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan worden er extra eisen aan je profiel gesteld:

Profiel
Economie & Maatschappij
Cultuur & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
Havotoelaatbaar+ Economie of M&O
toelaatbaartoelaatbaar
Vwotoelaatbaar+ Economie of M&Otoelaatbaartoelaatbaar

Voldoe je niet aan de toelatingseisen, maar ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingstoets 21+ maken. Slaag je voor deze toets, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen. 

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

  • Heb je affiniteit met reizen?
  • Trek je er graag op uit?
  • Houd je van organiseren en regelen?
  • Ben je zelfstandig en ondernemend?
  • Ben je creatief en flexibel?
  • Ambieer je een leidinggevende functie in de toeristische branche?
  • Ben je goed in talen en communicatief sterk?
  • Heb je gevoel voor marketing?

Kun je de meeste vragen met een volmondig ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Tourism Management wellicht iets voor je. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken en/of een dagje mee te lopen met een student TM.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Horeca / recreatie Hbo-opleiding Tourism Management (HTRO)