Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Je werkgever inschakelen voor je carrière Medewerking van de P&O-afdeling vragen

Medewerking van de P&O-afdeling vragen

Jim Houben is marketing assistent bij een kledingbedrijf: "Tijdens mijn functioneringsgesprek gaf ik aan dat ik graag verder wilde groeien en een opleiding wilde doen. Wat, dat wist ik toen nog niet precies. Mijn leidinggevende adviseerde me contact op te nemen met P&O voor een loopbaangesprek. Daarin hebben we gezamenlijk de mogelijkheden voor opleidingen en carrièrestappen besproken. De adviseur zocht uit welke opleiding het best past en gaf een advies over ondersteuning vanuit het bedrijf. Mijn baas ging akkoord. Ik doe nu de hbo-opleiding Marketing Management. Mijn werkgever betaalt mijn opleiding en ik krijg een halve dag in de week studieverlof. Ik investeer zelf daarnaast een dag vrije tijd in de week en betaal zelf de boeken."

Als je een opleiding wilt doen oriënteer je je natuurlijk eerst uitgebreid op de mogelijkheden. Jij kijkt naar hbo-opleidingen of mogelijk een interessante bedrijfsopleiding. Als je weet wat je wilt praat je eerst met je baas. Daarna is het een goed idee eens bij P&O langs te gaan voor advies over de mogelijkheden en de broodnodige informatie.

Wat is de rol van de P&O adviseur bij opleidingen?

Informatie aan jou

Advies aan je baas

Wat wil je verder weten van P&O?

De P&O afdeling kan je voorzien van informatie die je nodig hebt om je opleiding verder te regelen.

Belangrijk om te weten is wie uiteindelijk bepaalt of je aanspraak kunt maken op een bijdrage van de organisatie. In de meeste gevallen is dat je baas (of de baas van je baas). Als je helder hebt wie er beslist kun je op zoek naar de juiste argumenten om ook de beslisser te overtuigen.

Hoe lang moet je in dienst blijven? Wat gebeurt er als je onverhoopt moet stoppen met je opleiding?

Sommige organisaties hebben een opleidingsbudget per medewerker vastgesteld. Anderen hebben het per afdeling en bij sommige organisaties is er weinig geregeld. Ook deze informatie is van belang bij het opstellen van je argumenten.

Zijn de budgetten per persoon verdeeld, dan kun je over het algemeen makkelijker aanspraak maken op een bijdrage voor je opleiding. Want: als de budgetten per afdeling verdeeld zijn, moet je concurreren met anderen die ook een cursus of opleiding willen doen. In het laatste geval is het raadzaam om te kijken of er nog ruimte is in het budget.

Wat kun je aan tijd en vergoeding vragen?

Wat je precies aan vergoeding kunt vragen, is afhankelijk van de opleiding die je wilt volgen:

Soms zijn er in de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) van jouw branche afspraken gemaakt over opleidingen. Zoek dat uit! Je krijgt als je begint met werken een exemplaar van je CAO.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/werkgever-inschakelen/p-en-o Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger