Emoties ontwarren: de bus

Bij veranderingen in je loopbaan is het heel gebruikelijk dat je een caleidoscoop aan dingen ervaart: je bent opgewonden, bang, zenuwachtig, opgetogen, vol vertrouwen, onzeker, optimistisch, vol doembeelden et cetera. Heel vermoeiend. En verwarrend. Het kan zelfs verlammend werken, zodat je nergens toe komt of in het ergste geval  afziet van wat je eigenlijk toch wel heel graag wilde. Dat is natuurlijk doodzonde. Het is handiger om er op zo'n manier mee om te gaan dat je in ieder geval wél gaat doen wat je zo graag wilt doen. Om met die emoties vooruit te kunnen, is het nodig dat je een idee hebt wat er allemaal in jouw binnenste speelt. Pas dan kun je ook weer in beweging komen. Deze oefening kan je daarbij helpen.

De bus

Stel je voor dat jij de bestuurder van een bus bent. Je bus zit vol passagiers. Met allemaal eigen ideeën, een eigen mening, eigen overtuigingen en ook een eigen doel. Telkens als jij voor een afslag komt, ventileren die passagiers hun mening.
“Hier naar rechts.”
“Nee, naar links.”
“Nee, we zitten helemaal verkeerd. We moeten omdraaien.”
Enzovoort.

Al die verschillende passagiers staan voor de verschillende emoties binnen in jouzelf. Als je voor een keuze staat in je loopbaan, ben jij als die buschauffeur. Jij gaat beslissen of je oversteekt, naar links of naar rechts gaat of waarheen dan ook. Maar binnen in je zitten al die stemmetjes. Die jou allerlei waarschuwingen, tips, adviezen en zo meer influisteren. Of zelfs inschreeuwen. En houd dan nog maar eens het stuur ferm in handen ...

Teken jouw bus

  1. Pak pen en papier. Maak een lijst met alle passagiers die jij bij je hebt. En geef ze kenmerkende namen, zoals: de Bange Wezel, de Idealist, Brave Hendrik, mijn Hart, de Moralist enzovoort.
  2. Schrijf daarbij de kern van de boodschap van elk van die passagiers op. Dus bijvoorbeeld: "de bange wezel waarschuwt mij voor alle gevaren die in het vooruitzicht liggen.  De idealist roept mij op mijn leven zinvol te leven en telkens nóg zinvoller te maken."
  3. Als je een overzicht hebt van al jouw passagiers (het kunnen er drie zijn, maar ook best tien), teken dan een bus en plaats je passagiers in die bus. Zoals ze zich nu aan jou manifesteren. Dat doe je op een intuïtieve manier, waarbij je rekening houdt met: Wie zit waar? Wie heeft het meeste te zeggen? In welke volgorde roepen ze? Hoe hard roepen ze? Zitten er twee bij elkaar, of zelfs groepjes?
  4. Kleur ze in. Maak ze voor jou herkenbaar. Je kunt ook nog hun hartenkreten erbij schrijven, als dat lukt. Het gaat erom dat de tekening voor jou klopt, dat het weergeeft wat er zich in jouw binnenste afspeelt.
  5. Als je klaar bent met die tekening, leg je hem een paar dagen weg.
  6. Na een paar dagen pak je hem weer op. Dit is hoe het is. Maar wil je het ook zo? Jij hebt nu de mogelijkheid om jouw bus opnieuw in te delen. Wie komt waar te zitten? Of moeten er zelfs een paar passagiers achterblijven? Of mogen ze wel blijven zitten, als ze maar samenwerken met een ander? Of mogen ze best aan bod komen, maar wel wat later in de rij? Of juist andersom: je wil dat er één of enkele passagiers helemaal vooraan zitten, zodat je hun advies het beste kunt horen?
  7. Teken ook deze bus. Als die helemaal naar jouw tevredenheid is, verscheur je de oude.

Doe ook de oefeningen Focussen en Stel dat.... Die gaan ook over emoties ontwarren.

Bronvermelding

Deze oefening is een bewerking van een onderdeel uit het boek van Gijs Jansen Denk wat je wilt, doe wat je droomt. Op weg naar een waardevol leven. Zaltbommel: Thema.

Auteur: Susanne Biemans

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Emoties ontwarren: de bus