Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Beleid/ondersteunend Hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde

Hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde

De hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) leidt je op voor functies waarbij je je bezighoudt met veiligheidsvraagstukken. Dit kunnen vraagstukken zijn op het gebied van de openbare orde, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van arbo en milieu. Je leert hoe je veiligheidsproblemen in kaart brengt en passende veiligheidsadviezen opstelt, waarbij je oog hebt voor de juridische, financiële, organisatorische en bestuurlijke kant van het veiligheidsprobleem. Bovendien leer je de uitvoering van het veiligheidsbeleid te coördineren. Als veiligheidskundige ben je immers de ‘spin in het web’ tussen verschillende veiligheidsdisciplines. Je kunt de opleiding in voltijd, deeltijd en duaal volgen. Naast deze opleiding is er nog een andere veiligheidsstudie: Integrale Veiligheid (IV). Qua inhoud verschillen de opleidingen niet veel van elkaar. Het verschil zit hem met name in de toelatingseisen; met ieder havo-, vwo- of mbo 4-diploma kun je aan IV beginnen. Voor IVK heb je economie nodig, 

Wat kun je ermee worden?

Als je de opleiding hebt afgerond mag je - afhankelijk van de hogeschool - de titel Bachelor of Business Administration of Bachelor of Public Management voeren. Je kunt vervolgens in verschillende sectoren aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan:

In functies als:

Wat is het carrièreperspectief?

De meeste afgestudeerden IVK en IV beginnen hun loopbaan in een adviserende functie, zoals veiligheids- of preventieadviseur. Als preventiemedewerker bij een openbaarvervoersbedrijf kun je bijvoorbeeld de taak hebben een risicoanalyse te maken van een onveilige situatie op een bepaalde tramlijn. Je analyseert de bestaande situatie, je inventariseert welke wet- en regelgeving van toepassing is en je ontwikkelt een plan om de situatie in de tram veiliger te maken. Na enige jaren werkervaring kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijd-, deeltijd- en duale variant duren vier jaar. Wel kun je bij sommige hogescholen onder bepaalde voorwaarden vrijstellingen krijgen en een verkort studietraject volgen. Voor de duale en meeste deeltijdvarianten geldt dat je relevant werk naast je studie moet hebben, zodat je opdrachten direct in de praktijk kunt uitvoeren.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Of je nu voor IVK of IV kiest; beide opleidingen zijn zeer praktisch met veel praktijkopdrachten en projecten. Tijdens de opleiding leer je onder andere over de aanpak van vandalisme, brandveiligheid en risicomanagement en krijg je vakken als psychologie, (straf)recht, bedrijfskunde, economie en criminologie. In het eerste jaar van je opleiding – de propedeuse – krijg je een goed beeld van de opleiding en verken je je toekomstig werkveld. Je kijkt of je geschikt bent, je de studiestof aankunt en je ontdekt of het beroep waarvoor je opgeleid wordt je aanstaat.

Tijdens de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar – verdiep je je kennis van de Integrale Veiligheidskunde en vergroot je je  beroepsvaardigheden. Je leert vanuit verschillende invalshoeken naar veiligheid kijken. In het derde jaar loop je een aantal maanden stage.  In het laatste jaar geef je je studie een persoonlijk accent. Je kiest een minor naar keuze en studeert af op een veiligheidsvraagstuk in de praktijk.

Welke toelatingseisen zijn er?

Ben je in het bezit van mbo-diploma op niveau 4 of een havo- of vwo-diploma met profielaanduiding, dan kun je aan de opleiding IV beginnen. Voor IVK gelden de volgende wettelijke toelatingseisen:

Havo

Vwo

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende toelatingseisen stellen; laat je hierover goed informeren bij de hogeschool van jouw keuze. 

Heb je geen van bovenstaande diploma’s en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een toelatingsexamen afleggen.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

Ga bij jezelf na of je de volgende vragen met 'ja' kunt beantwoorden:

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is een veiligheidsstudie wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken. Ben je liever op een praktische manier bezig met veiligheid? Overweeg dan het opleidingsaanbod van de politie of de krijgsmacht. De politie heeft bijvoorbeeld de politiekundige bachelor.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/beleid-ondersteunend/integrale-veiligheidskunde Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger