Ijzersterke sollicitatiebrief met professioneel cv

De meest gebruikelijke manier van solliciteren is door het opsturen van twee documenten naar de werkgever: een sollicitatiebrief met als bijlage een curriculum vitae (cv).

  1. Je sollicitatiebrief is een zakelijke brief aan een werkgever waarin je laat weten dat je er graag zou willen werken. In de brief staat je motivatie (waarom wil je graag in deze functie bij deze werkgever werken); hij wordt daarom ook wel een motivatiebrief genoemd. In de sollicitatiebrief vertel je de werkgever waarom je uitermate geschikt bent voor de baan; je verkoopt als het ware jezelf.
  2. In je curriculum vitae staan je personalia en de feiten betreffende je opleiding, werkervaring, vaardigheden en kwaliteiten.

Een officiële sollicitatieprocedure begint meestal met het sturen van een sollicitatiebrief, maar soms solliciteert iemand op een andere manier, zonder dat er een brief en cv aan te pas komt. Bijvoorbeeld via een headhunter of netwerkcontact. Dat vereist wel wat durf en creativiteit.

Houd bij het schrijven van je sollicitatiebrief en maken van je cv je doelen voor ogen:

  1. Je wilt worden gezien als een geschikte kandidaat voor de functie.
  2. Je wilt met een onderscheidende sollicitatiebrief en cv de interesse van de lezer wekken en worden geselecteerd uit de stapel met sollicitaties van andere kandidaten.
  3. Je wilt worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In dat persoonlijk gesprek kunnen de werkgever en jij nader met elkaar kennismaken.

Pas je sollicitatiebrief en cv aan op de werkgever en de functie

Het is belangrijk om je sollicitatiebrief en cv voor elke sollicitatie af te stemmen op de werkgever en de specifieke vacature waarop je solliciteert. Benadruk jouw werkervaring en vaardigheden die vooral van belang zijn voor deze functie. Een algemene sollicitatiebrief en cv benadrukken niet effectief jouw kwaliteiten die aansluiten bij de functievereisten. Door je sollicitatiemateriaal toe te spitsen:

  • kom je relevanter over en pas je beter bij de functie;

  • laat je zien dat je de tijd hebt genomen om je te verdiepen in de functie-eisen;

  • blijkt je interesse en enthousiasme voor deze organisatie.

Daarmee is de kans groter dat jouw brief wordt geselecteerd en jij wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Er zijn meerdere werkelijkheden. Een voorbeeld.

Stel je hebt een tijd gewerkt als helpdesk- en supportmedewerker op de ict-afdeling van een groot bedrijf. De volgende beweringen over deze werkervaring zijn allemaal waar:

  • Ik analyseerde complexe ict-problemen en werkte samen met specialisten om oplossingen te vinden.
  • Ik had persoonlijk contact met interne klanten en stelde gerichte vragen om hun problemen te begrijpen. Ik dacht met ze mee om oplossingen te vinden en ervoor te zorgen dat ze verder konden met hun werk.
  • Ik heb tickets geregistreerd en afgehandeld in een Jira-systeem volgens de methoden van ITIL service management.

Neem in je sollicitatiebrief en cv die beschrijving op die het meest relevant is voor de organisatie en functie waarop je solliciteert.

Goede voorbereiding voordat je gaat schrijven

Bekijk voordat je gaat solliciteren de website van de werkgever en de eventuele specifieke wervingssite. Daar verkoopt het bedrijf of de organisatie zichzelf als werkgever en je kunt er meer te weten komen over de cultuur en carrièremogelijkheden. Bovendien krijg je een beeld van wat deze werkgever van nieuwe werknemers verwacht. Controleer of er nog relevante informatie staat op de plek waar je de vacature hebt gevonden, bijvoorbeeld andere vacatures van dezelfde werkgever.

Analyseer de inhoud van de vacature. Er staat vaak een rijtje gewenste eigenschappen en vaardigheden in de vacaturetekst (voorbeeld: 'een communicatieve duizendpoot die zowel zelfstandig als in teamverband kan werken'). Lees de vacature goed en grondig. Zorg dat je de functie-eisen goed begrijpt en op waarde kunt schatten.

Carrièretijger laat sollicitatiebrief en cv nalezen

Opbouw sollicitatiebrief

Zoals elke zakelijke brief, heeft een goede sollicitatiebrief een logische opbouw met een aantal vaste onderdelen:

Bovenkant

Jouw gegevens als afzender: je naam, adres, postcode en woonplaats. Dan een witregel gevolgd door je telefoonnummer en e-mailadres.

De gegevens van de geadresseerde: de naam van het bedrijf of de organisatie,  de heer/mevrouw voorletters achternaam, adres, postcode, plaatsnaam. Weet je de voorletters niet en begint de achternaam met de, van, van de of van het, gebruik dan een hoofdletter. Dus: "Mevrouw Van Damme".

Hierna komt een regel met "Onderwerp:" of "Betreft:" met een korte aanduiding van het onderwerp van je brief. Hier schrijf je op welke functie je solliciteert. Vermeldt het vacaturenummer of een andere referentie als die in de vacaturetekst staat. Zodoende komt je sollicitatie bij de juiste persoon terecht. Voorbeeld:

Onderwerp: sollicitatie verpleegkundige (vacaturenummer 1234)

Plaatsnaam en de datum waarop je de brief schrijft.

Werkendam, 17 augustus 2022

De aanhef van je sollicitatiebrief is: "Geachte heer Achternaam," of "Geachte mevrouw Achternaam,". Alleen als je de geadresseerde persoonlijk kent schrijf je "Beste voornaam achternaam,". Bij twijfel: kies "Geachte".

Midden: het inhoudelijk deel

Een goede sollicitatiebrief is erop gericht jezelf te verkopen en is opgebouwd als verkoopbrief volgens de AIDA-formule:

  • Trek de Aandacht van de selecteur met een originele openingszin. Een goede openingszin prikkelt de lezer om de brief aandachtig te lezen. Vertel niet hoe je de vacature gevonden hebt, maar verzin iets pakkends.
  • Wek de Interesse van de lezer met enkele sterke punten die relevant zijn voor deze werkgever en functie. Denk daarbij ook aan je kernkwaliteiten en sterke soft skills. Vertel met een paar sleutelwoorden iets over je persoonlijkheid. Het gebruik van voorbeelden en concrete details maakt de brief persoonlijker en overtuigender.
  • Wek het verlangen (Desire) op bij de selecteur om nader met jou kennis te maken.
  • Zet aan tot Actie en geef in de afsluiting van je sollicitatiebrief aan dat je graag wilt worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.

Hoe schrijf je zo'n verkoopverhaal? Daarop gaan we dieper in in het artikel IJzersterke sollicitatiebrief schrijven. Daar vind je onze tips en uitleg voor het schrijven van een zeer goede sollicitatiebrief.

Let op de stijl: een goede sollicitatiebrief moet formeel zijn, maar niet té. Hij moet ook passen bij de stijl van de organisatie waar je solliciteert. Schrijf korte, heldere, actieve zinnen. Houd de brief kort en bondig. De selecteur moet tientallen brieven en cv's beoordelen en neemt niet de tijd om allerlei lange verhalen te lezen.

Voor een goede motivatiebrief gelden dezelfde regels.

Tot slot: de onderkant

De meestgebruikte groet onder een sollicitatiebrief is het warme: "Met vriendelijke groet,". Als je bij een formele organisatie solliciteert dan kun je kiezen voor het killere "Hoogachtend,".

Daaronder staat de ondertekening, met ruimte voor een handtekening en dan je naam.

Met vriendelijke groet,


Pieter van den Brink

Als je de brief op papier verstuurt, dan zet je daadwerkelijk je handtekening met een balpen met blauwe inkt. Wanneer je de sollicitatiebrief als PDF-bijlage per e-mail verstuurt, dan mag je de handtekening weglaten. Maar het staat wel verzorgd om een ingescande handtekening in je brief op te nemen.

Tot slot zet je eronder:

Bijlage: curriculum vitae

Of:

Bijlage: cv

Gebruik de STAR-methode om relevante werkervaring te schetsen

Met de STAR-methode kun je een gestructureerd verhaal vertellen over een bepaalde werkervaring, die relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Je vertelt achtereenvolgens:

  1. Wat was de werksituatie?
  2. Wat waren jouw taken en verantwoordelijkheden?
  3. Welke actie heb jij ondernomen? Wat was jouw aanpak?
  4. Wat was daarvan het resultaat?

De STAR-formule is vooral bekend als methode om gedragsgerichte vragen in het sollicitatiegesprek concreet te beantwoorden. Maar je kunt de methode ook heel goed in je sollicitatiebrief toepassen om beweringen over je ervaring te onderbouwen. De kunst is wel om het verhaal beknopt te formuleren, want je wilt je brief kort en to the point houden.

Voorbeeld van een STAR-geformuleerde werkervaring

Stel je solliciteert op de functie van projectmanager. Er wordt ervaring met projectmanagement op het gebied van productontwikkeling gevraagd. Je schrijft dan bijvoorbeeld:

"Als projectmanager bij <werkgever> was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een nieuw softwareproduct. Het projectbudget was €1 miljoen en het product moest binnen 6 maanden worden gelanceerd. Ik heb een team van 10 mensen samengesteld en een projectplan opgesteld. Het product is binnen 6 maanden met succes gelanceerd en heeft inmiddels een flink marktaandeel veroverd. Ik heb in dit project mijn vaardigheden als projectmanager, communicatieve vaardigheden en probleemoplossende vaardigheden kunnen bewijzen."

Voorbeeld sollicitatiebrief

Je vindt hier vele voorbeelden van sollicitatiebrieven, waaronder een modelvoorbeeld dat we voor je hebben gemaakt op basis van een analyse van de bijbehorende vacature. Je vindt er ook brieven van mensen die hun brief plaatsten in het forum, met daarbij commentaar van de redactie van Carrièretijger. We bespreken de inhoudelijke keuzes én de schrijfstijl van de brief.

Open sollicitatie

Als je 'ongevraagd' solliciteert en dus niet reageert op een openstaande vacature, dan schrijf je een open sollicitatie. Hoe begint een open sollicitatiebrief, als er geen vacature is waarop je kunt aansluiten?

Referenties

Zijn referenties tegenwoordig nog belangrijk om te vermelden in een brief? En je voetbalcoach, is dat een goede referentie?

Opvallen tussen grijze muizen

Opmaak van je sollicitatiebrief

Er wordt meestal niet van je verwacht dat je verstand hebt van vormgeving en typografie, dus maak veilige en gebruikelijke keuzes. Een paar richtlijnen voor de layout van je brief:

  • Beperk de lengte van de brief liefst tot 1, maximaal anderhalf kantje. Je print het op 1 of 2 enkelzijdig bedrukte A4'tjes, die niet beide helemaal vol staan.
  • Zorg voor een luchtige briefopmaak met voldoende regelafstand, enkele witregels en grotere witruimte tussen de onderdelen van de brief.
  • Stel je tekstverwerker in op links uitlijnen. De tekst vult dan niet de hele regel tot aan een rechter kantlijn.
  • Zeer geschikte lettertypes voor zowel je sollicitatiebrief als je cv zijn Helvetica, Verdana en Tahoma. Dit zijn prettig leesbare fonts en ze komen modern over. De lezers zijn waarschijnlijk iets ouder dan jij en hebben mogelijk minder scherpe ogen, dus kies liever een lettergrootte van 12pt dan het veelgebruikte 11pt.
  • De kleur is simpelweg zwart op wit. Alleen als je solliciteert op een creatieve functie kun je het gebruik van andere kleuren overwegen.

Sla je brief tot slot op als PDF (in de tekstverwerker heet dat "opslaan als PDF", "exporteren naar PDF" of "printen naar PDF"). Kies een bestandsnaam waarmee de ontvanger hem zal willen bewaren. Liever "sollicitatie_controller_jan_jansen.pdf" in plaats van "sollicitatie_bij_bedrijfsnaam.pdf".

Voordat je de sollicitatiebrief verstuurt

Vlak voordat je de brief verstuurt, kun je nog 3 dingen doen:

  1. Check je brief op de meest gemaakte fouten, die wij voor je hebben samengevat na het lezen van honderden brieven die in het forum zijn geplaatst.
  2. Controleer je brief met de checklist voor een perfecte sollicitatiebrief
  3. Laat je brief nalezen door iemand uit je omgeving, of vraag feedback in het forum van Carrièretijger.

Solliciteren per e-mail

Kun je je brief eigenlijk per e-mail versturen? Zijn daar regels voor?

Een toegespitst cv meesturen

Het beste is om voor elke afzonderlijke sollicitatie een aangepast curriculum vitae (cv) te maken, waarin je de werkervaring, vaardigheden, opleidingen en referenties benadrukt die het meest relevant zijn voor de functie. Houd het beknopt, relevant en zakelijk. Kopieer je moeder-cv, verwijder details die voor deze baan onbelangrijk zijn en voeg specifieke zaken toe die voor deze functie gevraagd worden. Stuur je cv nooit op zonder begeleidende brief. In je cv staan feiten, in de brief verkoop je jezelf.

Cv aanpassen voor een sollicitatie

Een sollicitatiebrief is niet compleet zonder cv. Vaak schrijf je in één sollicitatietraject meerdere brieven voordat je ergens binnen bent. Aan het begin stel je je cv op, en bij elke sollicitatie pas je die aan.

Getuigschrift meesturen?

Is het verstandig een getuigschrift van je vorige werkgever(s) met je sollicitatiebrief en cv mee te sturen? Wat hoort er eigenlijk in een getuigschrift te staan?

Telefonisch contact rond je sollicitatie

Vooraf opbellen: stel slimme vragen

Als je even opbelt voordat je je sollicitatiebrief en cv toestuurt is de kans groter dat jouw brief uit de stapel wordt gekozen. Bovendien kun je slimme vragen stellen om aanknopingspunten voor je sollicitatiebrief en cv te vinden.

Afwachten of nabellen?

En dan, na drie weken heb je nog niets gehoord. Afwachten of opbellen?

Sollicitatiegesprek: netjes geklede carrièretijger met zelfverzekerde houding wordt geïnterviewd door twee selecteurs (op de rug gezien)

Sollicitatietips

  • Zie je een leuke vacature waarop je toch niet gaat solliciteren, denk dan eens aan iemand in je netwerk. Stuur hem of haar een tip.
  • Veel sollicitanten zoeken op "sollicitatiebrief voorbeelden". Hier vind je zowel een modelvoorbeeld als voorbeeldbrieven die in het forum geplaatst zijn met commentaar van de redactie.
  • Een sollicitatiebrief schrijven is eigenlijk een verkoopbrief schrijven. Heb je je sollicitatiebrief versterkt met een voordeel voor de werkgever om jou voor deze baan te kiezen? Als dit je vreemd voorkomt, lees dan over het onderdeel 'Desire' van de AIDA-formule.
  • Kopieer niet zomaar een voorbeeld van een website, maar schrijf een zeer persoonlijke sollicitatiebrief. De beste sollicitatiebrief vind je niet hier, die komt uit jouw toetsenbord.
  • In je sollicitatiebrief staan geen overbodige details. Houd de brief beknopt.
  • Het schrijven van een sollicitatiebrief is lastig en uitdagend. Ga de uitdaging aan en leer ervan.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv