Inspelen op de werkwijze van selecteurs

Als je weet waar recruiters, selecteurs en headhunters op letten en weet wat hun werkwijze is, kun je daar rekening mee houden.

Het cv als uitgangspunt

Elke vacaturetekst bevat functie-eisen. Dit zijn de criteria aan de hand waarvan een selecteur direct de eerste schifting maakt als hij een stapel brieven en cv's op zijn bureau krijgt. De functie-eisen vormen het profiel waaraan een kandidaat minimaal moet voldoen: opleidingsniveau, ervaring, vaardigheden en competenties. Daarom is het zo belangrijk dat je in je sollicitatiebrief en in je cv uitgebreid aandacht besteedt aan alle gevraagde functie-eisen. Doe dat volgens de STAR-methodiek, zodat je je capaciteiten zo veel mogelijk verbindt aan feiten uit je leven. Die overtuigen een selecteur veel sneller dan een paar 'loze' kreten over je kunnen.

Een tweede punt waar selecteurs brieven en cv direct op keuren is overzichtelijkheid en fouten. Is je cv rommelig en bevat je sollicitatiebrief taalfouten, dan belanden deze documenten snel op de stapel 'afgewezen'.

Alarmbellen

Nadat de eerste schifting is gemaakt, zal de selecteur de overgebleven brieven en cv's nog eens nauwkeuriger lezen. Bij sommige formuleringen zal hij kanttekeningen plaatsen en als dat er veel worden, gaan vermoedelijk de alarmbellen rinkelen. Ervaren selecteurs zijn goed in 'tussen de regels' lezen:
Staat er in het cv: "Ik heb opleiding A doorlopen' of 'Ik heb diploma X behaald?"
Staat er in de brief: "Ik kwam in aanmerking voor een promotie?' of 'Ik heb promotie gekregen op grond van..."?

Een selecteur let extra goed op als er sprake is van:

  • gaten in de chronologie in het cv
  • een heel wisselend verlopen loopbaan
  • heel erg onder je niveau werken

Reken erop dat je, als je op gesprek wordt uitgenodigd, vragen krijgt over de gaten in je cv of je wisselvallige carrièrepad. Het gesprek en ook je sollicitatiebrief maken meer kans als je plausibele verklaringen geeft voor deze opmerkelijke zaken in je cv. Leg de nadruk op dingen die je in een werkloze periode geleerd  en ondernomen hebt, en geef een goede (positieve!) reden waarom je onder je niveau hebt gewerkt. Heb je een wisselend verlopen carrière, benadruk dan de diversiteit in je profiel.

Kerncompetenties

Kerncompetenties zijn je belangrijkste gedragskenmerken en vaardigheden. Je bent bijvoorbeeld analytisch ingesteld, of uitgesproken extravert. Dit soort typeringen passen bij bepaalde functies. Een selecteur zal uit je cv, sollicitatiebrief en/of gesprek proberen op te maken wat voor persoon jij bent. Een heel extravert iemand past niet in een saaie archiefafdeling, en een analytisch persoon is beter thuis in een organisatie waar behalve 'doen' ook 'denken' hoog in het vaandel staat. In je brief, maar zeker in een gesprek kun je op deze eigenschappen ingaan. Mocht je bang zijn voor een mismatch, bijvoorbeeld als jij als extravert persoon toch graag op een archiefafdeling wil werken, maak daar dan een opmerking over. Leg uit waarom jij vindt dat je toch op een archiefafdeling past. Verwoord dat positief.

Het gesprek: beoordeling van je gedrag

Het sollicitatiegesprek gaat voor het belangrijkste deel over je motivatie voor de functie, je ambities. Maar het gesprek is ook bij uitstek de gelegenheid waarbij je gedrag wordt beoordeeld:

"Headhunting verloopt niet volgens militaire precisie, maar is meestal invoelend van aard." Jack van Minden

Het is verstandig je gesprek van te voren te oefenen met iemand die je kent. Vraag deze persoon om op je gedrag en houding te letten. Een sollicitatiegesprek gaat je ook makkelijker af als je weet hoe je moet reageren op gespreksstrategiën van recruiters.

Kans van slagen

Wanneer heb je de grootste kans om in de ogen van de selecteur 'in orde' bevonden te worden? In afnemende volgorde van belangrijkheid:

  • Als je kennis, ervaring en vaardigheden volledig aansluiten bij de functievereisten. Dit is het vaakst het geval als je een specialistisch beroep hebt en reageert op een specialistische vacature.
  • Als je brief feiten bevat waaruit blijkt dat je misschien niet totaal, maar wel voor het grootste deel aan de functievereisten voldoet.
  • Als jouw kerncompetenties aansluiten bij het beeld dat de selecteur van de gezochte kandidaat heeft. Het is soms moeilijk om van te voren te weten welke kerncompetenties men voor ogen heeft. Het lukt dus ook niet altijd deze gedragskenmerken in een sollicitatiebrief over te brengen. Als het gesprek goed loopt, heb je kans dat er een match is tussen wat de selecteur voor ogen heeft en jouw persoonlijkheid.
  • Als je brief volgens de AIDA-formule is opgesteld, en dus interesse wekt van de selecteur. Dit kan alleen als de brief en cv foutloos en verzorgd zijn en tot op zekere hoogte origineel. Een originele openingszin kan helpen.
  • Ook selecteurs hebben een netwerk en gebruiken dit actief. Je zult een streepje voor hebben als je via via bij een werving- en selectiebureau binnenkomt. Noem de naam en functie van degene via wie je met het bureau in contact gekomen bent.

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Overtuigen met je profiel Inspelen op de werkwijze van selecteurs