Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Solliciteren per e-mail

Solliciteren per e-mail

Sollicitatiebrieven en cv's per e-mail versturen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Vooral bij vacaturebanken is het vaak mogelijk om te solliciteren via e-mail of het web. Ook werkgevers vragen sollicitanten om een online sollicitatieformulier in te vullen. Waar moet je op letten als je via mail of via het web solliciteert?

Technische mogelijkheden

Als je online solliciteert heb je meerdere mogelijkheden:

Wat moet je kiezen? Kijk altijd op de website van een bedrijf in de rubriek 'Solliciteren' of 'Vacatures' of er een opmerking staat over de manier waarop zij graag sollicitaties ontvangen. Als er staat 'Wij ontvangen uw sollicitatie graag schriftelijk', stuur hem dan niet online, maar gewoon als brief per post. Staat er een e-mailadres vermeld, dan weet je dat je je sollicitatiebrief en cv ook kunt mailen.

Lees de volgende aandachtspunten en beslis dan welke manier van online solliciteren het best is.

Aandachtspunten bij online solliciteren

Het sollicitatieformulier

Als een bedrijf een sollicitatieformulier op het web zet, gebruik dat dan. Stuur dan niet een e-mail met een brief als attachment, want blijkbaar wil het bedrijf graag standaardformulieren ontvangen. Een brief die als bijlage bij een e-mail zit, wordt dan misschien helemaal niet bekeken en komt wellicht zelfs niet op de goede plek binnen het bedrijf aan.

Overigens is het niet bij alle bedrijven zo dat het sollicitatieformulier de brief vervangt. Soms is het juist iets aanvullends. Als je daarover twijfelt, vraag het dan voor de zekerheid na bij het bedrijf waar je wilt solliciteren.

Als je een sollicitatieformulier moet gebruiken, is het moeilijk om op te vallen tussen alle andere sollicitatieformulieren die het bedrijf ontvangt. Gebruik vooral de inhoud om je te onderscheiden. Schrijf een goede motivatie en voorzie hem van voorbeelden. Je moet er op die manier voor zorgen dat je 'blijft hangen'. Gebruik de STAR-methode om je beweringen concreet te maken.

Het sollicitatieformulier nodigt uit om even in de gauwigheid wat vragen te beantwoorden en hem snel weg te sturen. Pas daarvoor op. Wees even zorgvuldig als bij het schrijven van een sollicitatiebrief.
Lees het formulier na het invullen nog eens grondig door. Vraag jezelf de volgende dingen af:

Een groot nadeel van sollicitatieformulieren is dat ze vragen kunnen bevatten over dingen waar je liever niet al te veel over zegt, bijvoorbeeld over perioden van werkloosheid, ziekte etc. Geef diplomatieke antwoorden, of laat sommige zaken een beetje in het midden, vooral als je het gevoel hebt dat er onderwerpen bij zitten waar het bedrijf eigenlijk helemaal niet naar mag vragen.


Auteur: Ysolde Bentvelsen

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/sollicitatie-via-e-mail Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2017 ColofonAdverteren

Carrièretijger
Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken: