Herintreder

Soms onderbreekt iemand zijn loopbaan en werkt een aantal jaren niet, bijvoorbeeld wegens:

Als iemand na zo'n periode weer werk gaat zoeken, spreken we van een herintreder. Hoe pak je dat herintreden goed aan? Ken je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en zorg voor een flinke dosis zelfvertrouwen.

Ken jezelf

In de praktijk blijkt het niet altijd even gemakkelijk om na een onderbreking van een aantal jaren de arbeidsmarkt weer te betreden. Door je 'time-out' heb je een gat in je cv en dat schrikt werkgevers vaak af. Dat is jammer, want een tijd geen betaald werk verrichten, betekent niet dat je je niet hebt ontwikkeld. Het runnen van een huishouden bijvoorbeeld doet een beroep op een heleboel kwaliteiten en vaardigheden, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, multitasken, plannen, organiseren en flexibiliteit. Daarnaast kun je op allerlei verschillende manieren actief zijn geweest, bijvoorbeeld in het verenigingsleven of op school. Hoe dan ook, je zult je potentiële werkgever ervan moeten overtuigen dat je voldoende geschikt bent voor de functie. Veel mensen die weer aan de slag willen vinden dit eng. Ze twijfelen aan hun eigen kunnen en juist dat gebrek aan zelfvertrouwen kan funest zijn voor je kansen op de arbeidsmarkt. Heb je hier last van, werk dan eerst aan je zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je je geschikt voelt om de arbeidsmarkt te betreden. Dit kun je bewerkstelligen door vakliteratuur te lezen, met anderen te praten over werkgerelateerde onderwerpen en door cursussen te volgen om je kennis op te frissen.

Oriënteren op werk

Als je er bewust voor hebt gekozen om je loopbaan een tijd te onderbreken, dan zul je er ook bewust voor moeten kiezen om weer opnieuw aan het werk te gaan. Zorg ervoor dat je je beweegreden(en) om weer te gaan werken goed op een rijtje hebt. Mogelijkheden zijn: inkomen, bevestiging, gelijkwaardige positie in je relatie, intellectuele stimulering, fungeren als rolmodel voor je kinderen en ambitie. Als je dit goed op een rijtje hebt, kun je gerichter op zoek gaan naar een baan die bij je past.

Voordat je begint met solliciteren, is het verstandig je af te vragen wat je precies wilt gaan doen. Pak je je vroegere carrière op of ga je op zoek naar nieuwe uitdagingen? Overweeg eventueel een beroepskeuzetest om te onderzoeken waar je interesses liggen.

Wil je je oude beroep weer uitoefenen, dan zijn de volgende vragen van belang:

  • Hoe gaat het er in mijn oude baan inmiddels aan toe?
  • Past die baan nog bij mij?
  • Is er voldoende aanbod in mijn regio?
  • Is deze baan te combineren met mijn huishouden?
  • Voldoet mijn opleiding nog of moet ik mij eerst bijscholen?

Maar misschien wil jij je loopbaan een heel andere wending geven. Heb je nog oude dromen die je graag na zou jagen? Kun je van je passie of hobby je werk maken? Doe gedegen zelfonderzoek om hierachter te komen. Daarnaast is het belangrijk om je af te vragen of je fulltime aan de slag wilt of liever in deeltijd werkt. Dit kan in loondienst bij een bedrijf, maar ook als freelancer of zelfstandig ondernemer. In dit keuzeproces zul je je - samen met je partner - ook moeten afvragen hoe je de opvang van de kinderen regelt: gaan ze naar de opvang, komt een van jullie ouders oppassen of neem je een au pair?

Laat jezelf zien

Als je weet wat je wilt en wat je kunt, is het tijd om te solliciteren en om mogelijke werkgevers te laten weten wat jij voor hen kan betekenen. Ga netwerken, vertel mensen dat je op zoek bent naar een baan en reageer op vacatures die bij je passen. Bezoek netwerkbijeenkomsten of netwerk via social media om contacten te leggen met mensen die iets voor jouw loopbaan kunnen betekenen. Houd je ogen altijd open en zorg dat je een elevator pitch paraat hebt.

Ondersteuning

Wanneer je langere tijd uit het arbeidsproces bent geweest en hierin wilt terugkeren, kun je de gemeente of het UWV WERKbedrijf verzoeken je hierbij te helpen. Je kunt om advies vragen over bijscholingscursussen, begeleiding naar betaald werk en verdere ondersteuning om dit mogelijk te maken, zoals het verzorgen van kinderopvang (regelen en vergoeden van een plaats). Deze dienstverlening geldt zowel voor uitkeringsgerechtigden als niet-uitkeringsgerechtigden.

Verder is een stage of vrijwilligerswerk een goede manier om je mogelijkheden te onderzoeken en/of werkervaring op te doen.

Aanbevolen boek

  • Ik wil weer aan de slag, hoe doe ik dat? Carol Fishman Cohen en Vivian Steir Rabbin, Uitgeverij Het Spectrum, Houten. In deze gids voor herintreders leggen twee ervaringsdeskundigen uit hoe je een terugkeer op de arbeidsmarkt succesvol aanpakt. 

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Redactie: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Speciale categorieën Herintreder