Videosollicitatie

De videosollicitatie wordt vaak gebruikt als preselectiemethode. Na een eerste selectie op afstand worden de meest kansrijke kandidaten uitgenodigd voor een persoonlijk sollicitatiegesprek. Jezelf presenteren via de webcam kan best spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding maak je ook via de digitale weg een goede eerste indruk.

Verschillende vormen van videosolliciteren

Er zijn verschillende vormen van videosolliciteren:

  • Beantwoorden van standaardvragen via de webcam
  • Interview via platforms als Skype, FaceTime en Google Hangout
  • Je eigen filmpje. Je presenteert jezelf in een kort filmpje (hooguit twee minuten) en legt hierin uit wat je aanspreekt in de functie, waarom je bij het bedrijf wilt werken en wat jou geschikt maakt voor de functie. Eigenlijk een combinatie van een gesproken sollicitatiebrief en een elevator pitch.

Voorbereiding is het halve werk

Of je nu tegenover elkaar zit aan een tafel of met elkaar communiceert via een scherm: een sollicitatie zorgt voor zenuwen, want je wilt een goede eerste indruk maken. Veel van die zenuwen kun je wegnemen als je je goed voorbereidt. Het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat technisch gezien alles in orde is, je een goed verhaal hebt en je op beeld duidelijk overkomt.

Kies een ruimte

Zorg ervoor dat je een plek hebt waar je ongestoord een gesprek kunt voeren of je filmpje kunt opnemen. Dit kan op zolder zijn, maar ook aan de keukentafel of in een flexplekkantoor. Als het maar voldoende verlicht is en je niet afgeleid of overstemd wordt door achtergrondgeluiden. Laat je van voren verlichten en niet van achteren. Anders zie je eruit als een donker silhouet. Zorg dus voor een lichtbron die vanaf voren (het liefst vanaf een positie achter de camera) je gezicht belicht. Houd ook rekening met de achtergrond. Deze moet rustig en professioneel zijn. Een uitpuilende wasmand in de hoek van je woonkamer is dus niet gepast en positioneer jezelf ook niet voor je drankcollectie. 

Kies een apparaat

Tablet, smartphone, pc of laptop. Het maakt niet uit welk apparaat je gebruikt als je maar weet hoe je het moet gebruiken. Zorg dat je vertrouwd raakt met het apparaat en het eventuele programma waarmee het gesprek plaatsvindt. Ben je niet zo handig? Vraag een handig neefje of nichtje om je de basisbeginselen uit te leggen of volg een online cursus. Test voor de zekerheid ook of je internetsnelheid toereikend is.

Oefen het gesprek

Oefen het gesprek met een bekende. Zo weet je hoe je visueel en inhoudelijk overkomt en waar je nog aan moet schaven. Creëer daarbij precies dezelfde setting als tijden een echte sollicitatie: gebruik hetzelfde apparaat, in dezelfde ruimte, met dezelfde internetverbinding. Creëer een normale gesprekssituatie door je webcam, beeldscherm en stoel zo af te stellen dat je ongeveer tot je middel in beeld bent, en dat niet alleen je hoofd te zien is. Lees je in over het bedrijf, zorg dat je een pakkend antwoord klaar hebt op eventuele standaardvragen en verdiep je in de persoon of personen waarmee je het sollicitatiegesprek gaat voeren. Heb je een gesprek via bijvoorbeeld Skype? Test het programma een keer uit. Zorg voor een professionele gebruikersnaam. ‘Liekekletst’ komt niet erg professioneel over.

Elimineer stoorzenders

Zorg ervoor dat niemand je tijdens het gesprek kan storen. Informeer andere aanwezigen over je gesprek met het verzoek hier rekening mee te houden. Ook is het handig als je je telefoon (ook de vaste lijn!) en de deurbel even uitzet en ramen sluit. Denk daarnaast aan eventuele huisdieren. Het komt niet erg professioneel over als je kat tijdens het gesprek plots bij je op schoot springt of je kinderen plots in beeld verschijnen. Kies bij voorkeur voor een vaste stoel (geen rollende bureaustoel) om rollen en draaien te voorkomen.

Kleren maken de man/vrouw

Besteed aandacht aan je kleding en kleed je professioneel en representatief. Zou je naar een face-to-face gesprek een pak of mantelpak hebben aangetrokken, doe dit dan bij dit gesprek ook. Ga er niet vanuit dat alleen je bovenlichaam te zien is en kleed je van top tot teen zakelijk. Denk ook na over de kleur van je kleding, een grijze blouse voor een grijze achtergrond is niet de beste combinatie.

Let op je lichaamstaal

Kijk tijdens het gesprek in de camera en niet naar je beeldscherm, zodat het voor de ander lijkt of je hem of haar direct in de ogen aankijkt. Kijk je namelijk naar het scherm, dan lijkt het voor de ander net of je naar beneden kijkt. In de camera kijken maakt een betere indruk en het zorgt er ook voor dat je aandacht volledig bij het gesprek is. Wees je er daarnaast van bewust dat een rechte houding, aanvullende handgebaren en andere non-verbale signalen extra belangrijk zijn bij een videosollicitatie. Voorkom teveel armbewegingen en (glim)lach op de juiste momenten.

Check, check, dubbelcheck

Test voor het gesprek je internetverbinding, de webcam en de microfoon, zodat je je daar tijdens het gesprek geen zorgen over hoeft te maken. Ben je goed in beeld en kan de ander je goed verstaan? Ook belangrijk: zet andere programma’s uit en zorg ervoor dat je virusscanner geüpdatet is om pop-ups te voorkomen en dat er geen andere meldingen of chatvensters je aandacht kunnen verstoren.

En last but not least …

  • Wees op tijd. Bel precies op het moment dat je de afspraak hebt.
  • Leg een kladblok, A4-tje met vragen of gesprekspunten en een pen binnen handbereik. Zorg voor een glas water, zodat je je keel af en toe kunt smeren.  
  • Check na afloop of de verbinding echt verbroken is voordat je je tegen je partner uit over je sollicitatie.

Aanbevolen website

  • Je kunt zelf een videosollicitatie maken, maar je kunt het ook uitbesteden aan een professional. Op YouTube vind je talloze voorbeelden ter inspiratie van je eigen videosollicitatie.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Videosollicitatie