Participatief leidinggeven

Participatief leidinggeven is een stijl van leidinggeven waarbij de leidinggevende de medewerkers regelmatig uitnodigt om mee te denken, mee te praten en soms ook mee te beslissen. Je schrijft je medewerkers dus niet precies voor wat er moet gebeuren. Je creëert de randvoorwaarden waarbinnen je medewerkers optimaal kunnen functioneren en stimuleert ze om zelf initiatieven te ontplooien. Door je medewerkers te betrekken bij keuzes, problemen of complexe situaties benut je hun kwaliteiten beter. Bovendien voelen ze zich meer betrokken bij de gang van zaken, waardoor de arbeidsmotivatie toeneemt en je bij veranderingen op meer draagvlak kunt rekenen.

Voorwaarden

Het spreekt voor zich dat participatief leidinggeven niet altijd de meest geschikte manier van leidinggeven is. Een belangrijke voorwaarde voor participatief leidinggeven is de taakvolwassenheid van een medewerker. Kan en is een medewerker of team bereid een bepaalde taak of opdracht zelfstandig uit te voeren? Participatief leidinggeven werkt vooral bij medewerkers die een coachende of delegerende stijl van leidinggeven aankunnen. Ook moet participatief leidinggeven passen binnen de cultuur van het bedrijf. Verder lenen niet alle onderwerpen zich voor een participatieve manier van leidinggeven. Als leidinggevende kun je niet aan je medewerker vragen of zijn directe collega recht heeft op een salarisverhoging.

Bij een participatieve manier van leidinggeven is het dus belangrijk dat je de juiste mensen op het juiste moment en op de juiste manier betrekt bij de keuzes die gemaakt moeten worden. Als leidinggevende staan daarbij de volgende instrumenten tot je beschikking: teambuilding, werkoverleg, het houden van werkconferenties, delegeren en coaching.

Ten slotte valt of staat een participatieve manier van leidinggeven met de kwaliteiten van de leidinggevende zelf. Kwaliteiten als organisatiesensitiviteit, invloed, je mannetje staan en vertrouwen, zowel in je mensen als in jezelf, zijn belangrijke eigenschappen om deze manier van leidinggeven goed te kunnen toepassen.

Aanbevolen website

  • Wil je meer weten over participatief leidinggeven en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen? De cursus Participatief leidinggeven geeft je handige handvatten.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Functioneren Managementvaardigheden Leidinggeven Participatief leidinggeven