Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Cv opstellen Europass-cv

Europass-cv

Het Europass-cv is een standaard-cv dat in alle EU-landen wordt erkend. Op initiatief van de Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft het Europass-cv, ofwel arbeidsmarktpaspoort, ook in Nederland vorm gekregen. Wat is het en wat heb je eraan?

De bedoeling van het Europass-cv is dat op een standaardmanier gegevens over scholing, werkervaring, talenkennis en competenties in een document zijn op te nemen en publiekelijk kunnen worden gemaakt.
Een Europass-cv is bedoeld om je kwalificaties en vaardigheden eenduidig te formuleren voor als je in een ander Europees land solliciteert of als je moeite hebt anderszins je cv vorm te geven.

Raamwerken, regels en richtlijnen

De EU kenmerkt zich door het opstellen van regels en richtlijnen en een enorme bureaucratie. Laat het meteen gezegd zijn: het Europass-cv is niet vrij van deze EU-invloeden. Een Europass-cv verkrijg je door een formulier van A tot Z in te vullen. Voor allerlei gegevens is het de bedoeling dat je ze classificeert volgens de raamwerken die de EU voor het betreffende onderwerp heeft vastgesteld. Zo hebben alle soorten onderwijsinstellingen een code (die je moet opzoeken of navragen bij de onderwijsinstelling waar je onderwijs hebt genoten) en is je taalvaardigheid voor alle talen die je kent, vastgelegd in zes categorieën. (Overigens raken die steeds meer ingeburgerd, dus het kan geen kwaad daar eens naar te kijken, vooral als je van plan bent een of andere taalcursus te volgen).

Het Europass-cv vormt samen met een aantal andere documenten een volledig portfolio, waarmee je kunt bewijzen wat je op de arbeidsmarkt waard bent. De andere documenten zijn:

De laatste drie documenten moet je bij de onderwijsinstelling waar je onderwijs hebt genoten zien te verkrijgen. Het is nog de vraag of dit alles gaat werken op de manier zoals de EU het zich voorstelt.

Tip: Europass-cv als voorbeeld voor internationaal cv

Waar het Europass-cv handig voor kan zijn, is het als voorbeeld te nemen als je een cv wilt opstellen in een andere taal dan het Nederlands. Op de Europese website is een aantal voorbeelden beschikbaar, die je een goed idee geven van de gangbare terminologie voor cv's.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/cv-opstellen/europass-cv Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-2018 ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger