Europass-cv

Het Europass-cv (of: Euro-cv) is een standaard-cv dat in alle EU-landen wordt erkend. Op initiatief van de Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft het Europass-cv, ofwel arbeidsmarktpaspoort, ook in Nederland vorm gekregen. Wat is het en wat heb je eraan?

De bedoeling van het Europass-cv is dat op een standaardmanier gegevens over scholing, werkervaring, talenkennis en competenties in een document zijn op te nemen en publiekelijk kunnen worden gemaakt.
Een Europass-cv is bedoeld om je kwalificaties en vaardigheden eenduidig te formuleren voor als je in een ander Europees land solliciteert of als je moeite hebt anderszins je cv vorm te geven.

Raamwerken, regels en richtlijnen

De EU kenmerkt zich door het opstellen van regels en richtlijnen en een enorme bureaucratie. Laat het meteen gezegd zijn: het Europass-cv is niet vrij van deze EU-invloeden. Een Europass-cv verkrijg je door een formulier van A tot Z in te vullen. Voor allerlei gegevens is het de bedoeling dat je ze classificeert volgens de raamwerken die de EU voor het betreffende onderwerp heeft vastgesteld. Zo hebben alle soorten onderwijsinstellingen een code (die je moet opzoeken of navragen bij de onderwijsinstelling waar je onderwijs hebt genoten) en is je taalvaardigheid voor alle talen die je kent, vastgelegd in zes categorieën. (Overigens raken die steeds meer ingeburgerd, dus het kan geen kwaad daar eens naar te kijken, vooral als je van plan bent een of andere taalcursus te volgen).

Het Europass-cv vormt samen met een aantal andere documenten een volledig portfolio, waarmee je kunt bewijzen wat je op de arbeidsmarkt waard bent. De andere documenten zijn:

  • Het Europass Taalpaspoort, waarin je je taalvaardigheid kunt vastleggen.
  • Het document Europass Mobiliteit: bevat alles wat je in uitwisselingen in een hoger-onderwijsinstelling hebt gedaan.
  • Het Europass Diplomasupplement: een document naast je gewone diploma in het hoger onderwijs, waarin op een gestandaardiseerde manier is weergegeven hoe de opleiding is vormgegeven, vooral bedoeld voor werkgevers om gemakkelijker diploma's op waarde te kunnen schatten.
  • Het Europass Certificaatsupplement: bevat een opsomming van alle competenties die je in het hoger onderwijs verkregen hebt.

De laatste drie documenten moet je bij de onderwijsinstelling waar je onderwijs hebt genoten zien te verkrijgen. Het is nog de vraag of dit alles gaat werken op de manier zoals de EU het zich voorstelt.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Cv maken Europass-cv