Originele openingszinnen voor je sollicitatiebrief

Direct na de aanhef komt de openingszin van je sollicitatiebrief met de aanleiding voor je sollicitatie. Dat hoeft natuurlijk niet per se de vacature te zijn.

Hoe begin je een sollicitatiebrief? Met een creatieve openingszin

Er zijn meerdere originele mogelijkheden om met de openingszin de aandacht te trekken van de selecteur.

1 Een telefoongesprek vooraf

In een advertentie staat niet alles. Door van tevoren te bellen kun je extra informatie krijgen, die je kunt gebruiken in je sollicitatiebrief. Dat heeft drie voordelen:

 • Je laat je interesse, motivatie en initiatief blijken, voordat je op gesprek bent geweest. 
 • De lezer van de brief heeft je naam al een keer gehoord en zal je brief daarom aandachtiger lezen. 
 • Je kunt je voordeel doen met de informatie die je hebt gekregen in het gesprek. Je weet meer dan de anderen en kunt daarop inspelen. Als je dat niet in je openingszin doet, kun je je extra kennis altijd later weer gebruiken.

Voorbeelden van sterke openingszinnen naar aanleiding van een telefoongesprek zijn:

 • "Na ons telefoongesprek van vorige week maandag ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in de functie van Projectmanager bij..."
 • "Zoals ik u al in ons telefoongesprek duidelijk maakte, ben ik zeer geïnteresseerd in de functie van..."
 • "Toen u mij in ons telefoongesprek vertelde dat op de afdeling een nieuw softwarepakket geïnstalleerd ging worden, wist ik: deze baan is me op het lijf geschreven. Daarom solliciteer ik naar de baan van Hoofd Klantendienst bij..."

2 Verwijzen naar eerdere contacten

Ook een gesprek met een medewerker van het bedrijf kan een goed aanknopingspunt bieden voor je eerste zin. Misschien ken je iemand via je netwerk of ben je naar een carrièrebeurs geweest waarop het bedrijf aanwezig was?

Voorbeeld openingszinnen die verwijzen naar een eerdere ontmoeting:

 • "Op <datum> bezocht ik tijdens het symposium 'Geld verdienen als water' de door u geleide workshop over waterzuivering. Uw inleiding schetste een levendig beeld van het werk dat projectleiders binnen uw bedrijf doen. In het gesprek dat ik na afloop van de workshop met u had, heb ik mijn interesse voor een functie bij uw waterzuiveringsbedrijf kenbaar gemaakt. Zoals afgesproken stuur ik u mijn open sollicitatie."
 • "Toen ik op de Carrièrebeurs met een recruiter van KPN sprak over de mogelijkheden van een starter binnen KPN mobile, was ik meteen verkocht. Het werken in zo'n dynamisch bedrijf met innovatieve producten spreekt mij zeer aan. Daarom solliciteer ik hierbij op de functie..."

3 Name dropping

Het mooiste is natuurlijk als je je sollicitatiebrief kunt openen met een introductie vanuit je netwerk. Maar als dat er niet in zit, kun je dat met wat creativiteit oplossen. Laat eens een naam vallen, liefst iemand die de lezer kent, maar anders iemand die belangrijk klinkt. Een voorbeeld:

 • "De heer Jansen, directeur van bedrijf X en klant van uw bedrijf, wees mij in een gesprek op uw bedrijf en de vacature die u aanbiedt."

4 Schrijf wat je dacht of voelde toen je de vacature las

Een goede opening kun je ook halen uit je eerste gedachte toen je de functie las. Een pakkend voorbeeld:

 • "Uw vacature voor een onderwijzer riep meteen de docent in mij wakker."

5 Stel een vraag

Een vraag trekt meteen aandacht van de lezer.

Bij een open sollicitatie is het gemakkelijk: je vraagt gewoon of ze iemand als jij nodig hebben. Bijvoorbeeld:

 • "Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een enthousiaste, jonge econoom met praktijkervaring in de ICT-branche?"

Maar ook als je reageert op een vacature kun je je sollicitatiebrief beginnen met een vraag. Een origineel voorbeeld:

 • Heeft u weleens gedacht aan een inkoper met ervaring als verkoper?

6 Jouw kennis en vaardigheden

Maak in de openingsalinea duidelijk dat jouw kennis en vaardigheden zeer interessant zijn voor de werkgever. Bijvoorbeeld:

 • "Sinds het eerste jaar van mijn hbo-opleiding Human Resource Management was mijn doel om werkgevers ervan te overtuigen dat ze veel meer kunnen doen met uitzendkrachten. Dat heb ik van mijn vader geleerd, die zijn bedrijf succesvol heeft gemaakt zonder vaste medewerkers. Ik heb naast mijn studie gewerkt en stage gelopen bij een uitzendbureau om praktijkervaring op te doen. De vacature Account Manager bij uw uitzendorganisatie is mij dus op het lijf geschreven."

Als je goed bent in verschillende dingen, die allemaal belangrijk zijn voor de vacature (je hebt een zogenaamd 'combiprofiel'), dan kun je daar een prachtige openingszin van maken:

 • "Uw vacature sluit perfect aan op mijn kwaliteiten: ik ben software engineer en ik spreek vloeiend Frans."

7 Een associatie

Beeld actie uit in taal en leg een verband met het bedrijf en jouw sollicitatie. Twee creatieve voorbeelden:

 • "Toen ik op het perron in Diest stond en er zo'n lange goederentrein voorbij raasde dacht ik: waarom niet eens solliciteren bij een spoorwegonderneming?" (uit de sollicitatiebrief van Silk).
 • "Kleine wiebelige hakjes, maar ik sta er stevig in. Uit ervaring weet ik dat het belangrijk is om stevig in je schoenen staan bij het werken in de jeugdhulpverlening." (uit de sollicitatiebrief van Evelien).

8 Actualiteit

Nieuws is altijd een goede binnenkomer. Probeer iets in de actualiteit te zoeken dat betrekking heeft op de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld als je solliciteert als beleidsmedewerker bij een gemeente:

 • "Stikstofdepositie in de natuur vormt een steeds groter probleem, maar veel beleidsmogelijkheden blijven onbenut. Ik zou me graag op de oplossing van dit probleem storten. Daarom solliciteer ik naar de functie van beleidsmedewerker bij uw organisatie."

Of als je solliciteert op een vacature als communicatiemedewerker bij het Rode Kruis is een mooi voorbeeld:

 • "Het wordt steeds lastiger mensen te interesseren voor vrijwilligerswerk. Toch geloof ik erin dat met de juiste toon en veel vastberadenheid er genoeg mensen rond lopen die hun steentje willen bijdragen aan een goed doel als het Rode Kruis. Daarom solliciteer ik daarom naar de functie van communicatiemedewerker bij uw organisatie."

Wat is de beste openingszin?

Er is niet één beste zin. De openingszin van je sollicitatiebrief moet passen bij jou, de functie en de cultuur van de werkgever waarbij je solliciteert.

Saaie openingszinnen

Deze openingszinnen zijn niet fout, maar ze zijn wel erg saai en niet origineel. De selecteur leest er tientallen op een dag. De aandacht zul je er niet mee trekken. Het is beter creatiever te zijn:

 • "Hierbij wil ik solliciteren naar de functie van inkoper."
 • "Naar aanleiding van uw vacature op <vacaturebank> solliciteer ik hierbij naar de functie van..."
 • "In <magazine> van <datum> las ik uw advertentie waarin u aangeeft op zoek te zijn naar kandidaten voor de functie ... bij uw bedrijf. De omschrijving van het werk en het bedrijf spraken mij aan."
 • "In <daar en daar> las ik met interesse de personeelsadvertentie waarin u aangeeft een ... te zoeken. Graag solliciteer ik naar deze functie."

Tips voor het formuleren van een goede openingszin

 • Bewaar die beginzin tot later als het te lang duurt. Als je eenmaal opgewarmd bent met het schrijven, lukt het vaak al beter. 
 • Bedenk: wat aanspreekt en wat niet is ook een kwestie van smaak. Dat is weer een reden om voor het schrijven even te bellen. Zo weet je in ieder geval wie er aan de andere kant je brief ontvangt en beoordeelt.
 • Praat niet alleen over jezelf in de eerste alinea, dat kan irritatie wekken. Ook alleen over het bedrijf praten is niet aan te bevelen. De lezer kent het bedrijf al. Verbind jezelf aan het bedrijf of de afdeling. Bijvoorbeeld: "Uw vacature als klachtencoördinator in een ziekenhuis spreekt mij zeer aan. Ik vind het zelf altijd zeer belangrijk dat er goed met klachten wordt omgegaan, zeker waar het mijn gezondheid betreft. Daarom wil ik er graag voor zorgen dat de klachten binnen uw organisatie adequaat worden afgehandeld."
Auteur: Mariëlle de Groot
Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Jezelf verkopen: AIDA-model Aandacht trekken Originele openingszinnen voor je sollicitatiebrief